
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
Beneficiile dovleacului
Dovleacul imbunatateste vedere si calitatea pielii.
O porţie de dovleac de 200 gr, conţine mai mult de 200% din aportul zilnic necesar de vitamina A.
El este, de asemenea, bogat în carotenoide, compuşii care îi oferă culoarea portocalie, inclusiv beta-caroten, datorita careia pielea capata un aspect mai frumos si sanatos.
2. Dovleacul reduce riscul de cancer, datorita betacarotenului continut, un antioxidant puternic natural care ii ofera culoarea portocalie
3. Imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular facand o inima mai sanatoasa, in special datorita fitosterolilor continuti de samburi, acestia reducand colesterolul rau LDL din organism
4. Ajuta la sustinerea efortului si refacere musculara datorita continutulu mare de potasiu pe care il are, de 2 ori mai mult decat bananele
5. Te ajuta sa slabesti, datorita fibrelor continute si a carbohidratilor cu indice glicemic scazut.
Dovleacul vine la pachet cu aprox 30 calorii la 100 grame, dar cu foarte multe fibre sanatoase si carbohidrati buni cu indice glicemic scazut
6. Dovleacul este un antibiotic natural
Este indicat sa consumam in special ulei de dovleac, considerat unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.
Ca sa ne bucuram de proprietatile lui, dovleacul ar trebui pregatit la cuptor si, pentru un plus de savoare si antioxidanti, putem adauga miere si scortisoara. Il putem utiliza si in supe creme sau piure.
Bune sunt si semintele de dovleac care trebuie consumate crude sau coapte, nicidecum prajite deoarece le creste incarcatura calorica.
Poate fi consumat si de catre bebelusi incepand cu varsta de 6 luni si chiar este indicat sa fie introdus de catre mamicile in alimentatia lor.
Contraindicațiile dovleacului
El ar trebui preparat inainte de a fi consumat, iar persoanele cu gastrite, ulcere gastrice ar trebui sa-l manance cu precautie.