Clicky

BENEFICIILE CUIȘOARELOR

Astăzi, cuișoarele, măcinate sau întregi, se găsesc în aproape fiecare bucătărie. Și cândva acest condiment a fost un atribut al luxului. Cuișoarele sunt mugurii floriferi ai unui arbore exotic din familia mirtaceelor, care include și eucaliptul. Pentru păstrare mugurii sunt uscați și au forma unor mici cuie, de unde și denumirea. Uneori cuișoarele sunt măcinate și comercializate sub formă de pulbere. 

De la începutul secolelor, mirodeniile cu o aromă unică au fost folosite în gătit, medicină, parfumerie și chiar în ritualuri ezoterice.

Locul de naștere al cuișoarelor sunt Insulele Moluce din Indonezia. Ele sunt cunoscute omenirii de cel puțin 2,5 mii de ani. În China, de exemplu, au fost folosite ca odorizant. Exista chiar și o astfel de regulă: înainte de a-l primi pe împărat, se recomnada sa se mestece câteva cuișoare pentru a neutraliza posibila respirație urât mirositoare.

Vechii egipteni foloseau cuisoarele în scopuri rituale: au făcut din ele coliere pentru mumificarea morților.

În India, cuișoarele erau apreciate pentru proprietățile lor medicinale. De acolo, condimentul a fost livrat în Grecia și Roma.

În Europa, cuișoarele parfumate valorau greutatea lor în aur și erau folosite inițial pentru a face medicamente. Ca specie, s-a răspândit abia în Renaștere, când portughezii au ocupat Moluca, iar francezii au început să cultive cuișoare în Mascarene. De atunci, cuișoarele au devenit parte integrantă din aproape fiecare bucătărie națională.

Cuișoarele sunt incluse constant în topul celor mai populare condimente în gătit, dar ajută și la combaterea multor răceli și a altor boli. Printre altele, cuișoarele ajută la tratarea durerilor de gât, a gripei, bronșitei și pneumoniei. Mai mult, ofera si suport organismului in cazul anumitor tipuri de oncologie.

Cuișoarele sunt potrivite pentru cei care se luptă cu cancerul pulmonar, esofagian și de sân. Eugenolul și antioxidanții din cuișoare luptă împotriva inflamației, inclusiv a celor determinate de cancer.

Vitaminele și mineralele conținute de cuișoare joacă un rol important în ameliorarea durerii și menținerea sănătății organismului.

Pentru astmatici, condimentul ajută la ameliorarea simptomelor prin îmbunătățirea respirației și combaterea alergenilor. Cuișoarele ajută și la spasmele și infecții ale tractului respirator, ajută la relaxarea mușchilor laringelui.

Mugurii de cuișoare se laudă cu o cantitate mare de vitamine și substanțe bioactive. Contin vitaminele A, E, C, K, grupa B, precum și minerale: magneziu, potasiu, sodiu, zinc, cupru, fier și uleiuri esențiale. În plus, ele mai conțin ulei esențial (20%), fibre alimentare, glicozide, mucus, grăsimi și taninuri.

Beneficiile cuișoarelor

Condimentul are un efect pozitiv asupra tuturor sistemelor corpului. Are proprietăți bactericide, luptă împotriva ciupercilor și virușilor, elimină toxinele și normalizează funcționarea sistemului nervos. Are un efect analgezic și antispastic pronunțat.

Vitamina C din compoziția cuișoarelor îmbunătățește imunitatea și întărește pereții vaselor de sânge și cartilajele. Vitamina K reglează funcția hematopoiezei, precum și funcționarea ficatului, a vezicii biliare și a rinichilor. Vitamina B6 îmbunătățește memoria și controlează nivelul de glucoză din sânge, care este deosebit de important în diabet.

Cuișoarele au fost folosite de mult timp în tratamentul bolilor ginecologice. Condimentul restabilește ciclul menstrual, neutralizează simptomele menopauzei, ameliorează sindromul premenstrual. În plus, armonizează perfect sfera emoțională.

Dar gravidele vor trebui să renunțe la condiment: condimentul stimulează tonusul uterului și, în cazuri extreme, poate provoca avort spontan sau naștere prematură.

Pentru barbati, cuisoarele au proprietati afrodisiace, îmbunătățesc potența și sunt un instrument excelent pentru prevenirea prostatitei. Cuișoarele ameliorează tensiunea musculară și stabilizează tensiunea arteriala, astfel că, efectul lor asupra organismului va fi deosebit de util după efort fizic.

Pentru copiii mai mari de 3 ani, condimentul este bun pentru proprietățile sale imunomodulatoare și acțiunea antiparazitară.

Cuișoarele sunt foarte utilizate în medicina populară. Sunt considerate eficiente pentru afecțiuni gastrointestinale, pancreatită, diabet zaharat, inflamație în cavitatea bucală, erupții cutanate și alte probleme.

Uleiul esențial de cuișoare este folosit la fabricarea calmantelor, a medicamentelor împotriva răcelii. Uleiul este utilizat pe scară largă în stomatologie ca o componentă a obturațiilor temporare.

Uleiul esențial de cuișoare contine 70% eugenol. Iar acesta este eficient în ciroza hepatică: eugenolul are proprietăți antiinflamatorii și protejează ficatul de distrugere. De asemenea, s-a dovedit eficient în lupta împotriva osteoporozei. În plus, are un efect antimicrobian și este un antioxidant puternic, adică elimină organismul de radicalii liberi, care sunt principalii vinovați ai tumorilor canceroase.

Cuișoarele sunt folosite la prepararea marinatelor și a sosurilor, adesea adăugate în preparate din carne și pește, bulion, tocane. În plus, cuișoarele sunt grozave în băuturi, cum ar fi vinul fiert, și adaugă o notă aromatica deserturilor

Contraindicatiile cuisoarelor

Cuișoarele nu ar trebui consumate de copiii sub 3 ani pentru ca pot provoca alergii.

Cuișoarele pot crește tensiunea arterială, din acest motiv nu sunt recomandate persoanelor cu hipertensiune arterială și tulburări grave ale sistemului cardiovascular.

Condimentul este, de asemenea, nedorit în timpul menstruației, deoarece substanțele active din compoziția sa subțiază sângele, ceea ce poate duce la creșterea sângerării.

Persoanele cu probleme digestive ar trebui să folosească acest condiment cu prudență. Cuișoarele stimulează apetitul, deoarece conține o mulțime de uleiuri esențiale. Daca o persoana are aciditate scazuta a stomacului, cuisoarele sunt indicate. În schimb, dacă aciditatea este mare, atunci nu trebuie sa abuzati de condiment.

 

Distribuie
post-img
Prev post

ASLO, TESTUL CARE ÎȚI SPUNE DACĂ AI O INFECȚIE CU STREPTOCOC

Next post

FIBROAMELE UTERINE - DR. RARES NECHIFOR

post-img