Clicky

AVITAMINOZA. CUM RECUNOAȘTEM DEFICITUL DE VITAMINE DIN ORGANISM

Avitaminoza reprezintă un deficit de vitamine în organism, de cele mai multe ori având drept cauză o dietă inadecvată, cu un aport redus de vitamine.

Există și cazuri când vitaminele nu lipsesc din dieta unei persoane, însă organismul nu reușește să le absoarbă. Totodată, această afecțiune mai este întâlnită după anumite tratamente medicamentoase, cum este cazul chimioterapiei.

Indiferent de cauza care a determinat avitaminoza, e bine de știut cum se manifestă deficitul de vitamine din organism, explică dr. Marilena Constantin, medic primar medicină generală.

Deficitul de vitamina C se asociază cu astenia, durerile articulare și musculare, manifestari cutanate, cum ar fi echimozele, și hemoragii gingivale.

Deficitul de vitamina A afectează vederea nocturnă. La nivelul tegumentelor, lipsa vitaminei A determină hipercheratoză cu piele uscată.

Deficitul de vitamina D produce rahitismul la copil și osteomalcia la adult, adică scăderea densității osoase cu pseudofracturi de coloană, tibie, slăbiciune musculară. De asemenea, deficitul de vitamina D determină osteoporoza.

Deficitul de vitamina E este asociat cu manifestări neurologice, precum lipsa de coordonare a mișcărilor, scăderea sensibilității cutanate, manifestari vasculare (risc crescut de ateroscleroza).

Deficitul de vitamina B1 produce manifestari neurologice (confuzie, neuropatie periferica, encefalopatia Wernicke), tulburari de memorie, tulburari cognitive, afectare cardiaca, anorexia, scadere ponderala

Deficitul de vitamina B2 determina cheilite, senzație de arsură la nivelul ochilor, senzație de arsură la nivelul limbii și gurii.

Deficitul de vitamina B5 (acid pantotenic) produce iritabilitate, insomnie, fatigabilitate, cefalee, slabiciune musculară, parestezii.

Deficitul de vitamina B6 produce neuropatii periferice, iritabilitate, anxietate, confuzie, glosita, cheilita.

Deficitul de vitamina B7 (biotina) este implicat în dermatita seboreică.

Deficitul de acid folic produce afectare neurologică, anemia, iar la gravide se asociază cu defecte de tub neural.

https://www.cdt-babes.ro/articole/deficitul-de-vitamine-avitaminoza.php

Distribuie
post-img
Prev post

ACNEEA HORMONALĂ, FACTORI DE RISC ȘI PREVENȚIE

Next post

STII CUM POTI SCAPA DE HIPERTENSIUNEA ARTERIALA?

post-img