Clicky

ATENȚIE! POȚI FACE SALATE DIN BURUIENI!

Gata, totul este verde, dar gradina trebuie organizata indiferent ca stati la bloc sau la curte.

Evident, prima grija este sa smulgeti buruielnile care sufoca florile si gazonul, dar nu trebuie sa va grabiti sa le si aruncati. Exista verzituri care cresc alandala din care puteti sa preparati cele mai gustoase salate si mai mult decat atat care va pot ajuta daca aveti anumite afectiuni. Cele mai cunoscute sunt:

1. Papadia

Despre faptul ca papadia este o planta comestibila am auzit cu totii, dar poate nu toata lumea stie exact ce parti ale acestei plante pot fi consumate. Vestea buna este ca toate pot fi consumate in diferite feluri: crude, oparite sau trase la tigaie. Important este sa le consumati atunci cand pantile sunt tinere si nu la maturitate, atunci pot deveni amare. Salatele de sezon sau supele reprezinta felurile de mancare in care poate fi folosita papadia.

2. Trifoiul

Pe langa faptul ca intotdeauna cautam trifoiul cu patru foi pentru noroc, trifoiul este o excelenta sursa de proteine, putand fi folosit atat in stare cruda, in prepararea salatelor si a sucurilor, cat si sotate in sos de soia, in prepararea mancarurilor orientale si asiatice.

3. Patlagina

Este buruiana cu ajutorul careia, in copilarie, ne tratam juliturile si zgarieturile. Rupeam o frunza de patlagina, o spalam si o puneam pe rana. Ea poate fi folosita si in bucatarie, in prepararea salatelor, tocanelor si chiar ciorbelor. Si nu doar frunzele de patlagina sunt comestibile, ci si inflorescenta si chiar semintele, ce pot fi culese toamna. Semintele uscate si macinate sunt o excelenta sursa de fibre, fiind extrem de eficiente in tratarea constipatiei.

4. Spanacul salbatic

O buruiana deseori intalnita atat in curtile si gradinile amenajate, cat si in salbaticie, spanacul salbatic este o planta comestibila, folosita in bucatarie inca din antichitate. Confundata adesea cu loboda si cu stirul, cu care se inrudeste, caprita poate fi consumata mai ales sub forma de placinta, dar si in toate retetele ce contin spanac, pe care il poate inlocui cu brio: omlete, supe, ciorbe, tarte etc

5. Cresonul sau Nasturelul

Aceasta buruiana comestibila, cunoscuta in tara noastre si drept macris-de-balta, adora terenurile mlastinoase, unde se dezvolta sub forma unor tufe intinse. Despre frunzele cresonului se stie ca imbunatatesc digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De altfel, anumite studii efectuate arata ca sucul de nasturel este un aliat in lupta impotriva dependentei de nicotina, contribuind totodata la scaderea glicemiei. Cresonul se poate consuma doar proaspat cules, atat in salate cat si in supe reci sau in sucuri, avand un gust acrisor si putin picant. Dupa inflorire nasturelul devine amarui.

Distribuie
post-img
Prev post

5 REMEDII ÎMPOTRIVA ÎNȚEPĂTURILOR DE ȚÂNȚARI, PE CARE LE GĂSIM ÎN BUCĂTĂRIE

Next post

ARNICA ȘI BENEFICIILE SALE TERAPEUTICE

post-img