Clicky

Atenție la petarde! Ce facem în caz de accident

Pericolul pe care îl reprezintă petardele și alte materiale pirotehnice este, de multe, ori, minimizat de cei ce le utilizează. În perioada sărbătorilor de iarnă, când mulți folosesc astfel de obiecte se produc numeroase accidente, majoritatea dintre acestea la nivelul ochilor.
Medicii oftalmologi au în această perioadă numeroși pacienți care ajung la ei cu afecțiuni grave și, din acest motiv, trag un semnal de alarmă, recomandând prudență maximă. 
„Un copil de 7 ani a venit pur și simplu cu un ochi perforat de o petardă, avea o gaură în mijlocul ochiului. Am făcut ecografie, am suturat plaga, am încercat de mai multe ori și cu sprijinul altor colegi, dar a mers foarte rău și avea dureri. Am decis împreună cu părinții copilului că nu se mai putea salva și să îl îndepărtăm. Când am încercat să îndepărtez ochiul, avea o bucată de plastic de 8-10 milimetri în interior, care nu s-a văzut la ecografie, mai ales că ochiul era plin de sânge. Deci sunt traumatisme foarte grave și trebuie avută multă grijă!
Cel mai grav accident pe care l-am văzut a fost în cazul unui ajutor de mecanic auto. Tânărul și cel la care lucra s-au gândit să umple niște cauciucuri cu o substanță inflamabilă, cu gândul că le vor aprinde de sărbători. Al doilea cauciuc a explodat în timp ce îl umpleau, iar tânărul a suferit răni grave la ambii ochi. Toată noaptea de Anul Nou i-am cusut ochii, nu am mai putut salva nimic”, a spus prof. univ.dr. Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog, potrivit Tribuna.ro.
Ce facem în caz de accident
Din păcate, în astfel de situații grave, sunt puține moduri în care cei din jurul pacientului pot interveni pentru a-l ajuta. Ce este însă foarte important la primul ajutor în cazul unui traumatism ocular este ca pacientul să încerce să nu traumatizeze suplimentar globul ocular. Adică să nu se frece la ochi! Un corp străin în interiorul ochiului se poate deplasa și poate zgâria ochiul și mai mult. Doar în cazul în care persoanele din jur dispun de un anestezic ușor, îl pot aplica local pentru a calma durerea. Imediat însă este esențial ca pacientul să ajungă cât mai repede la un medic, de preferat specialist.

Distribuie
post-img
Prev post

Cinci moduri pentru a rămâne sănătos și slab între Crăciun și Anul Nou

Next post

VREAU SA STII!

post-img