
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
ATENȚIE LA INFECȚIA CU SALMONELLA!
Infecția cu Salmonella, numită în termeni medicali salmoneloză, este o boală bacteriană care afectează tractul intestinal.
Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om, dar poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.
Surse de infectare cu Salmonella:
– carne (de pasăre, de porc, de vită), dacă sunt crude sau sunt infectate cu Salmonella după preparare;
– ouă crude sau insuficient preparate;
– produse din lapte, când nu sunt pregătite sau păstrate în mod corespunzator;
– apa contaminată.
Simptomele infecției cu Salmonella sunt, de obicei gastro-intestinale, respectiv diaree, uneori cu sânge, febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe în special la copiii mici, la persoanele în vârstă, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, explică dr. George Gherlan, medic primar boli infecțioase.
Simptomele pot să apară după 6-72 ore de la infectare și dureaza aproximativ o săptămână. Majoritatea persoanelor se recuperează fără un tratament specific. Totuși, în cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă și deshidratarea atât de accentuată, încât bolnavul trebuie spitalizat.
Prevenirea infecției cu Salmonella:
– nu consumați alimente din surse nesigure;
– spălați legumele și fructele înainte de a le mânca;
– gătiți bine carnea, mai ales în cazul păsărilor de curte;
– nu mâncați și nu beți alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat;
– spalați-vă mâinile de câte ori treceți de la prepararea unui produs la altul;
– spalați-vă mâinile după ce mergeți la baie.
Atentie! Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește un consult medical de specialitate!