Clicky

ATENȚIE! CUM PUTEȚI SĂ PREVENIȚI O BOALĂ DE PIELE TRANSMISIBILĂ

Eritrasma este o boală care afectează pielea umană (cu excepția unghiilor și a scalpului). Dezvoltarea sa este cauzată de bacteria Corynebacterium minutissimum. Erupțiile cutanate sunt strict definite și arată ca niste pete roșii la microscop. Cea mai frecventă patologie apare la bărbați.

Eritrasma, în cele mai multe cazuri, este o consecință a transpirației crescute, a modificărilor echilibrului acido-bazic al pielii sau a unei încălcări a integrității pielii.

Bacteriile patogene pot trăi pe pielea umană mult timp fără a provoca un proces patologic. Cu toate acestea, dacă se creează un mediu propice pentru reproducere și intrarea agentului patogen în piele, începe inflamația.

Eritrasma se transmite de la o persoană la alta. Cel mai probabil mod de infectare este folosirea hainelor și a prosoapelor altcuiva. Transmiterea agentului patogen de la o persoană bolnavă este posibilă pe plajă, în piscină sau prin contact direct.

Simptomele eritrasmei

Dezvoltarea patologiei provoacă transpirație crescută. Prin urmare, datorită caracteristicilor fiziologice, boala este cel mai frecvent intalnită la reprezentanții sexului puternic.

Inflamațiile apar în pliurile pielii, unde există un mediu favorabil pentru reproducerea bacteriilor. De obicei, boala începe pe partea interioară a coapselor, axilelor sau in zona inghinală. De asemenea, patologia se poate dezvolta între degete sau pe burta. Dacă boala afectează o femeie, atunci pot apărea erupții cutanate sub sân.

Eritrasma este rară la tineri. Mai des afectează persoanele mai în vârstă.

Principalul simptom al eritrasmei este erupția cutanată caracteristică. Sunt pete cu o margine bine definită. Culoarea inflamației poate fi de la maro închis la roz deschis.

Dimensiunea zonei afectate este de la un punct pana la 10 centimetri în diametru. Erupțiile cutanate sunt de obicei rotunde, cu margini puternic marcate. Odată cu progresia bolii, petele se îmbină într-o zonă mare afectată de bacterii.

Patologia începe cu o ușoară descuamare a pielii. În acest caz, persoana nu simte niciun disconfort. Petele sunt răspandite aleatoriu.

Dacă patologia nu este tratată, este posibil să apara o infecție secundară. Apoi vine cu mâncărime și durere. Trecerea bolii la o formă cronică este, de asemenea, probabilă în caz de încălcare a regimului terapeutic.

Eritrasma cronică are perioade de calmare și exacerbare. Cel mai adesea, noi erupții cutanate apar în sezonul cald. În această perioadă, o persoană începe să transpire mai mult, ceea ce creează condiții favorabile pentru reproducerea bacteriilor.

Cum este diagnosticată eritrasma?

A pune un diagnostic nu este dificil. De obicei, o examinare normala a pacientului și transiluminarea erupției cutanate cu o lampă Wood sunt, de obicei, suficiente. Dacă, sub lumina unei lămpi, zonele afectate ale pielii devin roșii, atunci nu există nicio îndoială. Cu toate acestea, înainte de a recurge la diagnosticul cu o lampă Wood, merită să vă asigurați că pacientul nu a tratat erupția cu nimic. În caz contrar, pigmentul de colorare se poate modifica și se va face un diagnostic incorect.

Forma inghinală a bolii are trăsături caracteristice. Erupțiile se disting prin proeminențe de-a lungul marginilor, macerare și vezicule. Cu toate acestea, eritrasma este foarte ușor confundată cu rubromicoza inghinală. Aceste două patologii au simptome similare. La diagnosticare, trebuie acordată o atenție deosebită marginilor zonelor inflamate. In caz de rubromicoza, acestea vor fi intermitente, iar la eritrasma vor avea o margine continuă, pronunțată.

Tratamentul eritrasmei

Deoarece inflamația este cauzată de agenți patogeni, unguentele antibacteriene sunt folosite pentru a trata patologia. Adesea, zonele afectate sunt tratate cu eritromicină sau unguent cu gudron de sulf.

Terapia durează de obicei cel puțin o săptămână. Este necesar să tratați erupțiile cutanate de două ori pe zi, îndepărtând de fiecare dată resturile vechiului unguent.

Dacă o infecție secundară se alătură bolii de bază, zonele pielii afectate sunt lubrifiate cu alcool salicilic sau iod. În cazuri avansate și cu erupții mari, se prescriu antibiotice sistemice.

Pentru a maximiza efectul tratamentului bolii, pacienților li se recomandă să ia unguente solare sau să efectueze un curs de radiații UV. Procedura va ajuta la uscarea pielii în zona afectată și va scăpa mai rapid de patologie.

Când un medic pune un diagnostic de eritrasmă, este necesar să se dezinfecteze toate lucrurile personale ale pacientului. Lenjeria de pat, toate prosoapele și hainele sunt supuse procesării.

Până la finalizarea cursului terapiei, hainele unei persoane bolnave trebuie schimbate zilnic, spălate și călcate pe ambele părți. La sfârșitul tratamentului, toate zonele pielii în care au existat erupții cutanate timp de o lună sunt tratate zilnic cu alcool salicilic și stropite cu talc.

Prevenirea eritrasmei

Principala măsură de prevenire a acestei boli contagioase este igiena. Pentru a nu crea un mediu favorabil pentru reproducerea microorganismelor pe piele, ar trebui să faceți în mod regulat un duș și să ștergeți bine pliurile pielii. În special axilele, zona inghinala, gâtul și abdomenul.

Una dintre măsurile de prevenire importante este reducerea transpirației. Acest lucru se realizează prin trecerea de la îmbrăcămintea sintetice la naturala, folosirea deodorantelor și procedurilor de igienă zilnică.

De asemenea, nu uitati că toate hainele noi trebuie spălate și călcate înainte de a fi purtate.

Distribuie
post-img
Prev post

SINDROMUL „TEXT NECK” SAU DESPRE CUM NE AFECTEAZĂ TELEFONUL MOBIL COLOANA VERTEBRALĂ

Next post

DE CE NE CURGE SANGE DIN NAS

post-img