Clicky

APORTUL DE SARE POATE AFECTA DIFERIT FEMEILE SI BARBATII

Hipertensiunea arteriala afecteaza in intreaga lume peste un milliard de oameni. Daca aceasta nu este controlata, poate creste riscul de boli la inima, creier si rinichi.

Sensibilitatea la sare este o cauza comuna pentru aceasta afectiune, in cazul in care organismul nu reuseste sa elimine excesul de sare. Studiile au constatat ca femeile, indiferent de varsta, sunt mai sensibile la sare decat barbatii. Aceasta tendinta de a pastra mai multa sare in organism creste dupa instalarea menopauzei. Acest lucru poate avea implicatii in controlul tensiunii.

Ce este de fapt sensibilitatea la sare? Sarea cuprinde 40% ioni de sodiu si 60 % ioni de clorura. Pe zi, un om are nevoie de un sfert de lingurita de sare pentru a mentine un echilibru adecvat intre apa si minerale. Cu toate acestea, oamenii iau mai mult sodiu decat au nevoie pentru ca aproximativ 75% din consumul de sare provine din alimente procesate si din mesele consumate in afara casei.

La nivel global, se consuma in medie intre 9 si 12 grame de sare pe zi, de om, aproape dublu fata de recomandarea OMS.

Exista mai multi factori, in afara de sare, care cresc riscul de hipertensiune arteriala. Acestia sunt:

  1. Varsta– hipertensiunea arterial este mai frecventa la persoanele cu varsta de peste 65 de ani

  2. Greutatea– obezitatea reprezinta un factor de risc important atat pentru barbate cat si pentru femei

  3. Consumul de alcool si tutun

  4. Sexul- barbatii au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala decat femeile

SURSA: medicalnewstoday.com

Distribuie
post-img
Prev post

CINCI SFATURI PENTRU O DIGESTIE MAI BUNĂ

Next post

9 ALIMENTE CARE ÎȚI ÎNTĂRESC CU ADEVĂRAT SISTEMUL IMUNITAR

post-img