Clicky

Apa si procesul anti-imbatranire

Mulți oameni subestimează puterea apei potabile și efectele pozitive pe care le poate avea asupra pielii și sănătății generale. Pielea este cel mai mare organ din corpul nostru, te protejeaza, stocheaza lipidele si apa, previne pierderea de lichide si serveste ca termoreglare. Să bei mai multă apă este cel mai natural mod de a obține acea piele strălucitoare și sănătoasă pe care ne-o dorim cu toții.
Cheia procesului de anti-îmbătrânire este APA. Ceea ce isi propune orice medic, este sa-i reintoarca pe pacienții sai la starea de sănătate și fericire pe care o aveau în copilărie – când celulele lor erau complet hidratate, iar pielea lor strălucea.
Iar tineretea unei persoane incepe la nivel celular, unde cheia este hidratarea – ingerarea unei cantitati suficiente de apei și apoi păstrarea ei acolo unde ne dorim: în interiorul celulelor.
Corpul uman, după cum știm cei mai mulți dintre noi, este în mare parte apă. Cel mai mare adevar se regaseste in afirmatia „Apa este viață”, un adevăr biologic. Cu toate acestea, deși ne naștem cu un conținut de apă corporală de până la 78%, până la prima noastră aniversare, majoritatea dintre noi scad pana la 65% apă!
Pe măsură ce îmbătrânim, avem tendința de a ne usca, astfel încât, conținutul mediu de apă al unui adult este de 55%-60%.
Bărbații, în medie, dețin un procent mai mare de apă decât femeile, deoarece mușchii rețin mai multă apă decât grăsimea, iar femeile au în mod natural mai mult țesut adipos decât bărbații. Si este adevarat ca femeile și bărbații supraponderali au un procent mai mic de apă decât persoanele mai slabe.
Conform unui studiu s-a constatat cat la suta apa contin organele noastre:
plămânii – 83%
rinichii – 69%
inima – 73%
creierul – 73%
pielea – 65%
oasele – 32%
plasma sanguină – 20%
De ce avem nevoie de atâta apă si cum ne ajuta ea sa nu imbatranim?
Apa este elementul de baza al celulelor
Apa îți îmbunătățește pielea, menținând-o proaspătă, moale, netedă si chiar strălucitoare
Apa ajută la moderarea temperaturii interne a corpului, corpul folosește transpirația și respirația pentru a-si regla temperatura.
Apa este un amortizor de șoc, izolând creierul, măduva spinării, organele și chiar fătul în creștere.
Apa ameliorează oboseala și te ajută să gândești mai clar. (creierul și mușchii sunt în mare parte apă)
Apa reduce durerile de cap (un semn cheie al deshidratării) și ajută la prevenirea crampelor și entorselor.
Apa este necesară pentru a metaboliza proteinele și carbohidrații folosiți ca hrană. Este componenta principală a salivei, folosită pentru a digera carbohidrații și pentru a ajuta la înghițirea alimentelor.
Apa este folosită pentru a elimina deșeurile și toxinele din organism prin urină. De asemenea, menține regularitatea intestinului.
Apa ajută la pierderea în greutate, reducând foamea, ajutându-vă să vă simțiți plini. Mai mult, celulele hidratate functioneaza mai optim, crescand metabolismul bazal, astfel incat sa arzi mai multe calorii chiar si in repaus.
Apa este principalul solvent din organism. Dizolvă mineralele, vitaminele solubile și anumiți nutrienți. Fără apă, sângele tău nu ar putea transporta oxigen și nutrienți către celule.
Apa echilibreaza pH. Este important să mențineți un echilibru bun al pH-ului pielii. PH-ul oricărei substanțe variază de la 0 la 14, 14 conținând cel mai alcalin și 0 fiind foarte acid. O valoare a pH-ului de 7 este neutră și este valoarea exactă a pH-ului apei pure. Motivul pentru care trebuie să bei mai multă apă e ca să te asiguri că valoarea pH-ului tău este echilibrată, oferindu-ți o piele sănătoasă.
Apa reduce ridurile. Apa îți menține corpul hidratat și împrospătat și ajută la menținerea elasticității pielii. Oamenii care beau cantități mari de apă sunt mai puțin susceptibili de a suferi de cicatrici, riduri și nu vor prezenta atât de multe semne de îmbătrânire precum cei care beau cantități mici de apă.
Apa previne cosurile si acneea. Anumite tipuri de toxine îți vor înfunda porii mici de pe epidermă și pot cauza probleme precum acnee și coșuri. Bând mai multă apă, te asiguri că nu vei suferi de coșuri severe și acnee. Cu cât pielea este mai hidratată, cu atât porii se vor înfunda mai puțin.
Apa ofera elasticitate pielii. Dacă aveți o lipsă de elasticitate a pielii, este posibil să fiți deshidratat. Pentru a verifica elasticitatea pielii, ciupește-ți ușor pielea și vezi dacă revine. Dacă nu revine, trebuie să bei mai multă apă pentru a te hidrata și pentru a-ți umple celulele. Zone precum pielea de sub ochi pot deveni întunecate dacă ți-ai pierdut elasticitatea și nu ești hidratat.
Câtă apă ar trebui să bei pe zi?
Apare din nou aceeasi intrebare: CATA APA SA BEM ZILNIC? Corpul tău iti va semnala nevoia de apa atunci când ai pierdut aproximativ 2%-3% din conținutul de apă. Dar chiar înainte de a simți setea, performanța mentală și coordonarea fizică iti va scadea, inca de la aproximativ 1% deshidratare.
2/3 din apa corpului se afla in celule si acolo ne dorim să ramană. Cealaltă treime se află în lichidul extracelular, iar o mare parte din aceasta este apă reziduală, care așteaptă să fie eliminată. Cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei într-o zi depinde de metabolism, greutate, înălțime și rutina ta zilnică. În general, adulții ar trebui să bea între 5 și 8 pahare de apă în fiecare zi și chiar mai mult dacă este necesar. Asigurați-vă întotdeauna că beți cel puțin șase pahare pe zi pentru a rămâne hidratat și sănătos.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM FACI FATA STRESULUI LA SERVICIU - DELIA DUMITRU PSIHOLOG | www.campioninsanatate.ro

Next post

Consumul de citrice

post-img