Clicky

Apa carbogazoasa versus apa plata

Se spune ca la naştere corpul uman conţine 75% apă, cu timpul procentajul scade. Dar hidratarea este esentiala toata viata pentru buna functionare a organismului nostru si pentru un stil de viata sanatos. Specialistii ne recomanda sa bem minim 2 l de apa pe zi, insa, intre timp, studiile au aratat ca ar trebui s-o consumam tinand cont de mai multe aspecte, cum ar fi, temperatura de afara, kilogramele pe care le avem, varsta, efortul pe care il depunem si chiar sexul.

Populația planetei noastre consumă aproximativ 7-8 miliarde de tone de apă zilnic si chiar daca orice elev de clasa a 5-a ii stie formula chimica, compozitia apei este mult mai complexa. Apa poate fi foarte diferita in functie de locul de unde provine, de adancimea de la care este extrasa, de PH-ul pe care il are.

Inca din vremurile de demult, apei i-au fost atribuite calitati vindecatoare, iar apa de izvor era considerata apa vie. In prezent, apa pe care o consumam este imbuteliata, fie plata sau minerala, si rareori ne incumetam sa bem dintr-o sursa naturala, asta pentru ca din ce in ce mai multe rauri si soluri au fost poluate.
Apă carbogazoasa
Apa carbogazoasa a câștigat aceeași popularitate ca ceaiul sau cafeaua, deoarece a devenit o alternativă la sucurile dulci si nesanatoase. Bulele înțepătoare de dioxid de carbon fac apa mai plăcută si este destul de ușor să găsești o băutură carbogazoasă pe gustul tău pentru ca rafturile magazinelor au o oferta foarte mare.
Insa, există încă o dezbatere despre rolul pe care îl joacă acest tip de apa pentru organism și dacă este atât de sigură.
Structura lichidului se modifică datorită îmbogățirii cu dioxid de carbon și așa apare sifonul. Există trei niveluri de carbogazare: slab, mediu si puternic. Un grad ridicat nu este potrivit pentru utilizarea zilnică și este prescris exclusiv în scopuri medicinale. Un lichid cu un nivel scăzut spre mediu este potrivit pentru aportul zilnic. De asemenea, apa carbogazoasa poate fi bauta in regim, dar beneficiile acesteia nu vor fi mai mari decat cele din apa obisnuita.
Datorită compoziției sale, aduce beneficii organismului nostru. Impactul negativ al apei carbogazoase are loc numai dacă se consumă o băutură de calitate scăzută și într-o cantitate care depășește norma. O apa minerala care nu este îmbogățita cu zahăr este sigura pentru organism. Beneficiul apei carbogazoase este că potolește bine setea, este buna la gust și mai ușor de băut.
Medicii sunt conștienți de beneficiile apei carbogazoase pentru organism. Prin urmare, ea este prescrisa pacienților în cazurile în care acestia au nevoie de creșterea acidității sucului gastric. De asemenea, prezența dioxidului de carbon în apă permite microelementelor utile să rămână mai mult timp, prevenind în același timp dezvoltarea bacteriilor dăunătoare.
Dintre băuturile carbogazoase, apa minerală cu carbonatare naturală este, evident, cea mai bună. Compoziția conține un maxim de elemente utile care păstrează integritatea oaselor, mușchilor, smalțului dinților.
De ce apa carbogazoasă poate fi dăunătoare?
În sine, dioxidul de carbon adăugat în apă nu dăunează corpului uman. Dar bulele cresc aciditatea stomacului, așa că în timp ce bei apă minerală sau carbogazoasă pe stomacul gol, poate apărea balonarea.
Pentru a vă asigura că utilizarea de apa carbogazoasa nu dăunează, ar trebui:
1. sa bei lichide in cantitati mici.
2. sa n-o bei pe stomacul gol.
3. sa preferi băuturile carbogazoase scăzute sau medii.
4. sa eliminați limonadele sau măcar sa reduceți consumul.
Cand este contraindicata apa carbogazoasa?
Persoanele cu gastrită, ulcere și alte boli asociate cu hipersensibilitatea mucoasei gastrice nu ar trebui sa consume apa cu dioxid de carbon.
Experții nu recomandă consumul de apă gazoasă femeilor însărcinate și celor care alăptează. Deoarece lichidul are un efect puternic asupra organismului și chiar interferează cu funcționarea normală a stomacului, acest lucru poate duce la arsuri la stomac și balonare.
Nici copiilor care n-au împlinit vârsta de 3 ani nu le este recomandata.
Apa plata
Apa plata nu este altceva decat apa minerala fara dioxid de carbon. Ea are ca avantaj oferirea unui grad mai mare de hidratare si este un element vital pentru orice organism, neavând nicio contraindicație. Spre deosebire de cea carbogazoasă, apa plată poate fi consumată în cantități mai mari, fiind mai ușor asimilată de organism datorită absenței acidului.
Nu exista diferente majore de compozitie intre apa minerala si apa plata. Ambele tipuri de apa pot contine in proportii diferite elemente minerale, in mod particular sodiu, cu implicatii posibile asupra hipertensiunii arteriale, la un consum mare.
Concluzionand, nu exista argumente puternice pentru a recomanda din punct de vedere medical apa plata in defavoarea apei minerale carbogazoase.

Distribuie
post-img
Prev post

7 modalitati de a ne recupera silueta după sarbatori

Next post

Cum să scapi de riduri și cearcane fără intervenție chirurgicală

post-img