Clicky

ANTIBIOGRAMA. CE ESTE ȘI CÂND ESTE RECOMANDATĂ

Rezistența la antibiotice a devenit în ultimii ani o problemă de sănătate majoră. Din cauza utilizării excesive a antibioticelor, bacteriile au ajuns să se adapteze la acest tratament, astfel încât acesta devine ineficient.

În acest context, antibiograma este o analiză de laborator extraordinar de importantă, care oferă informații specifice cu rezistența unei bacterii la anumite categorii de antibiotice.

În urma acestei analize, din multitudinea de antibiotice existente pe piață, se poate alege cel mai eficient antibiotic care poate trata infecția respectivă.

Cum se realizează antibiograma?

Pentru realizarea unei antibiograme, se ia o probă din regiunea unde a fost identificată infecția. De exemplu, dacă este vorba despre o infecție la rinichi, se va recolta o probă de urină. Dacă persoana se confruntă cu o infecție cu stafilococ, se va face un exudat faringian sau nazal.

Pe urmă, după recoltarea probei, bacteriile sunt păstrate într-un mediu de cultură, lângă care sunt puse tablete cu diferite tippuri de antibiotic. Dacă după un anumit interval de timp, de 12-24 de ore, se constată că bacteriile s-au înmulțit lângă un anumit antibiotic, înseamnă că ele sunt rezistente la acel antibiotic.

În funcție de rezultatul antibiogramei, medicul poate să recomande cel mai eficient antibiotic care să distrugă bacteria care a cauzat infecția. O persoană bolnavă trebuie să înceapă un tratament cu antibiotic doar la recomandarea medicului și să respecte exact instrucțiunile privind administrarea antibioticului.

Distribuie
post-img
Prev post

CE MANANCI CAND AI APARAT DENTAR

Next post

UNDE SE AFLĂ CELE MAI MULTE BACTERII DIN CASĂ?

post-img