Clicky

ANOTIMPURILE CICLULUI MENSTRUAL

Orice femeie știe că în timpul unei luni de zile experimentează stări diverse, de la energie debordantă și bucurie, la stări de agitație, tristețe și oboseală.
Dincolo de factorii exteriori care pot determina aceste stări, mai există o cauză, anume menstruația. Este bine să cunoaștem fazele ciclului menstrual, pentru a ne putea cunoaște mai bine pe noi înșine sau pe femeile de lângă noi și pentru a ne organiza mai eficient activitățile.
Potrivit Normens.ro, fazele ciclului menstrual se pot compara cu cele patru anotimpuri.
1. Menstruația – Iarna
Indiferent de simptomele fizice pe care le avem, timpul menstruației sau al „iernii interioare” este un timp de retragere pe toate planurile. Această fază durează 3-7 zile. Poți avea un sentiment de eliberare și ușurare când începe menstruația.
În cursul acestei săptămâni, nivelul de energie este cel mai mic din timpul ciclului și te poti simti mai introvertită. Acest lucru duce la dorința de a te odihni și de a lua o pauză de la îndatoririle zilnice sau chiar de a-ți lua o zi liberă. Este posibil însă ca acest lucru să nu fie realizabil pentru majoritatea femeilor, dar să-ți aloci câteva minute de liniște poate fi extrem de util.
Acestea le poți petrece făcând o plimbare scurtă în timpul zilei sau chiar stând la birou, inchizând ochii și concentrându-vă asupra respirației timp de 5 minute. Fă băi calde și mergi la culcare mai devreme decât în mod normal.
2. Faza foliculară – Primăvara
În „primăvara interioară” se vor îmbunătăți nivelul de energie, starea de spirit și activitatea intelectuală. Faza foliculară începe după menstruație și durează 7-10 zile.
Este cunoscută drept faza foliculară, deoarece glanda pituitară (hipofiza) eliberează hormonul stimulator folicular (FSH). Testosteronul începe să iți stimuleze libidoul și, în același timp, te face mai impulsivă. Estrogenul face ca pielea ta să pară și să se simtă mai bine. Estrogenul îți reprimă pofta de mâncare, ceea ce te va face sa te simți mai ușoară în timpul acestei faze.
3. Faza ovulatorie – Vara
Perioada ovulației sau „vara interioară” este perioada ideală pentru a ne testa limitele și pentru a ne face remarcate. Faza ovulatorie este cea mai scurtă fază și dureaza 1-2 zile. Este punctul culminant al tuturor actiunilor solicitante pe care le-a facut corpul in saptamanile precedente.
Chiar înainte de ovulație există o creștere a hormonului LH și acest lucru face ca foliculul dominant să se deschidă și să-și elibereze ovulul în trompa uterină. Ovulul va supravietui 12-24 de ore și, dacă se întâlnește cu un spermatozoid, probabil va fi fertilizat.
Estrogenul și testosteronul își continuă creșterea până la nivelurile maxime, stimulând toate efectele de care te-ai bucurat în timpul fazei foliculare. Pari mai atractivă în această perioadă și te vei simți mai încrezătoare în ceea ce privește aspectul tău. Dorintele sexuale cresc.
În plus, s-ar putea să ai simțurile văzului, mirosului și gustului mai accentuate și vei descoperi că îți este mai ușor să îți verbalizezi gândurile și sentimentele.
4. Faza luteală– Toamna
În perioada de „toamnă interioara” este neaparat necesar să avem mai multă grijă de noi. Estrogenul și testosteronul scad treptat, iar foliculul care a eliberat ovul va începe să producă progesteron, ceea ce face ca acest hormon să crească treptat.
S-ar putea să începi să ai simptome ale sindromului premenstrual, poftă de alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați și schimbări ale stării de spirit.
Atentie! Specialiștii spun că în zilele 23 – 28 ale ciclului menstrual, procedurile dureroase vor fi simțite mai intens. Atunci, endorfinele, substante chimice naturale care reduc durerea, sunt la cel mai scazut nivel. Așadar, e bine să faci programările pentru anumite interventii medicale sau pentru epilare în zilele din preajma ovulatiei, zilele 13-17, atunci când nivelul de estrogen și sistemul de calmare a corpului tău sunt cele mai ridicate.

Distribuie
post-img
Prev post

ANUNT!

Next post

5 REȚETE NATURISTE PENTRU DUREREA DE CĂLCÂI ȘI PINTENII CALCANEENI

post-img