Clicky

Anghinarea, planta care vindecă bolile ficatului și reduce zahărul din sânge

În tradiția populară, anghinarea se cultivă în grădinile țărănești ca plantă ornamentală. Cunoscută la noi în țară ca plantă medicinală amară, în sudul și vestul Europei, mai ales în Grecia, Italia și Spania, anghinarea este un aliment uzual.
De la anghinare se consumă florile, care au un gust vag amar, spre deosebire de frunze, care sunt teribil de amare, însă în mâncarea gătită au un gust plăcut.
Anghiarea este o plantă îndicată în bolile digestive, în care face adevărate minuni. Frunzele se caracterizează prin efecte sigure în cazul bolilor de ficat și rinichi, având proprietatea de a mări secreția biliară și diureza, reglând în același timp procesul de formare a colesterolului.
Ceaiul de anghinare are și însușirea de a diminua zahărul din sânge, dând bune rezultate în unele forme de diabet, recomandă Eugen Giurgiu în „Cele mai folosite 17 plante pentru vindecare”.
Cum se prepară
Infuzie. Anghinarea este una dintre plantele care acționează foarte puternic, de aceea se face un ceai dintr-o linguriță de plantă la 500 ml apă clocotită. În cazul în care se supradozează, poate da vărsături, pentru că ficatul nu se poate debasara așa de repede de toate toxinele acumulate. Este bine ca acest ceai să se bea cu lingurița, nu tot odată. O parte din ceai se bea dimineața pe stomacul gol, după care bolnavul va sta culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul de ceai se va bea în cursul zilei, cu jumătate de oră înainte a meselor principale.
Pulbere. Se macină cu râșnița de cafea și se pune sub limbă o cantitate cât vârful unui cuțit. Se va ține timp de 10 minute, după care se înghite cu puțină apă.
Tinctură. Se pun 50 g de plantă mărunțită la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Timp de 15 zile se agită recipientul, care trebuie să fie închis etnaș pentru a nu se evapora alcoolul. Se va strecura apoi și se vor lua între 5 și 15 picături de trei ori pe zi, în diluție cu un ceai sau cu apă. Se iau înainte de mesele principale.
Este bine ca după se se consumă ceaiuri din anghinare să se se stea culcat pe partea dreaptă timp de 30 de minute.

 

Distribuie
post-img
Prev post

PASTILA FRESH! @ YOUTUBE: CAMPION IN SANATATE​

Next post

SUGHITUL

post-img