Clicky

ALOPECIA

Alopecia în greacă înseamnă „chelie”. Aceasta este o cădere nenaturală a părului atat pe cap, precum și pe alte părți ale corpului. Pierderea poate fi parțială sau completă.

Alopecia este o cădere progresivă a părului, care duce la chelia capului sau a altor zone cu păr ale pielii. Alopecia este o cădere completă sau focală a părului în locurile de creștere normală a acestora. Mai des se observă alopecia pe scalp. Diferite tipuri de alopecie afectează atât bărbații, cât și femeile. Aproximativ jumătate dintre bărbații peste 50 de ani și o treime dintre femei au diferite semne de alopecie. Alopecia este un defect cosmetic pronunțat și o problemă psihologică gravă.

Ciclul de viață al unui fir de păr este în medie de 3-6 ani (în funcție de factori externi și de ereditate), apoi părul cade, iar unul nou crește în locul celui căzut. Un astfel de proces de reînnoire, în cursul său normal, ar trebui să fie neevident și imperceptibil. Din punct de vedere vizual, cantitatea de păr rămâne aceeași, iar numărul de păr care a căzut ar trebui să fie nesemnificativ.

Există mai multe tipuri de alopecie:

  • difuză (rărirea părului pe tot capul)

  • cicatricială (apariția focarelor de absență completă a părului)

  • androgenică (de tip masculin, asociata cu nivelul hormonilor sexuali masculini din sânge)

  • universalis (iti pierzi tot parul de pe cap si de pe corp, inclusiv genele si sprancenele, pilozitatea axilara si inghinala).

Forma bolii este diagnosticată în funcție de tricoscopie, teste hormonale, biopsie cutanată, examinare a părului. Tratamentul este complex: selecția produselor de îngrijire a părului, dietă, mezoterapie, fizioterapie si se poate ajunge, dacă este necesar, chiar si la transplant de păr.

Cauzele alopeciei

Căderea părului matur duce de obicei la scăderea densității părului și, destul de rar, la alopecie totală. Există o mulțime de motive pentru căderea părului, de exemplu, din cauza modificărilor fiziologice din organism în timpul sarcinii, alopecia poate apărea după naștere. Utilizarea pe termen lung a retinoizilor, a contraceptivelor orale și a medicamentelor care încetinesc coagularea sângelui, mai ales în combinație cu situații constante de stres și tulburări endocrine, provoacă destul de des alopecie. Lipsa de fier, zinc și alte malnutriții din organism afectează, de asemenea, în mod negativ densitatea firului de păr.

Din punct de vedere patogenetic, alopecia este cauzat de micoze, radioterapie, intoxicații cu bismut, arsenic, aur, taliu și acid boric. Căderea părului și alopecia pot fi precedate de terapia anticanceroasă folosind citostatice.

Simptomele alopeciei

De regulă, alopecia începe treptat cu apariția unor mici pete chele în partea parietală sau frontală a capului, pielea capătă o strălucire lucioasă, se observă atrofia foliculilor de păr, în centrul focarelor se găseste un singur fir de păr lung, care nu s-a schimbat în aspect.

Calviția începe treptat, la început durata de viață a părului este scurtată, acestea devin subțiri, subțiri și treptat părul lung este înlocuit cu vellus. Pe măsură ce se dezvoltă alopecia seboreică, procesul de cădere a părului începe să crească, iar chelia devine vizibilă, începe de la marginile zonei frontale spre spatele capului sau din zona parietală spre frontală și occipitală. Centrul cheliei este întotdeauna mărginit de o bandă îngustă de păr sănătos și strâns.

Trichotilomania, atunci când o persoană are o dorință incontrolabilă de a-și smulge propriul păr și de a deteriora foliculii de păr cu o împletitură excesiv de strânsă, poate duce la alopecie traumatică, care, luând un caracter cronic, se termină adesea cu chelie completă.

Diagnosticare

Diagnosticul alopeciei nu este dificil, deoarece pacientul are fie o scădere a densității liniei părului, fie zone cu o absență completă a lui. Este mult mai dificil de identificat cauza alopeciei pentru a prescrie un regim de tratament. Pentru a face acest lucru, trebuie să consultați un tricholog.

Pentru aceasta se efectuează o examinare cuprinzătoare a pacientului, care include analizarea fondului hormonal – un studiu al funcțiilor glandei tiroide și determinarea nivelului de hormoni masculini din sânge. De asemenea, este necesară o hemoleucogramă completă pentru a detecta sau exclude tulburările sistemului imunitar. Este necesar să se excludă sau să se confirme natura sifilitică a alopeciei, pentru care se efectuează un examen serologic de sânge.

Este obligatorie o examinare microscopică a firului de păr și a focarelor de alopecie pentru prezența ciupercilor, o biopsie a pielii scalpului vă permite să identificați sau să excludeți dermatomicoza și alopecia cicatricială, care s-au dezvoltat pe fundalul lupus eritematos sistemic, sarcoidoză sau pe fondul lichenului plan. În plus, se efectuează o analiză spectrală a părului.

Tratamentul alopeciei

În tratamentul alopeciei, regimul de șamponare poate fi arbitrar, cu excepția alopeciei seboreice, când șamponarea nu trebuie să fie mai mult de o dată pe săptămână. Utilizarea detergenților neagresivi, care includ extracte din plante, favorizează creșterea părului.

Pe lângă complexele de vitamine și tratamentul principal, este necesară revizuirea dietei. Alimentele ar trebui să conțină o cantitate mare de zinc și cupru. Dieta trebuie să includă ficat, fructe de mare, cereale, ciuperci, legume verzi, suc de portocale și lămâie – aceste alimente trebuie consumate cel puțin o dată pe zi. Excluderea cafelei, alcoolului contribuie la normalizarea sistemului nervos autonom și, în plus, aceste substanțe sunt contraindicate în timpul tratamentului cu medicamente prescrise pentru alopecie.

În general, succesul tratamentului alopeciei depinde de cât de bine sunt respectate toate prescripțiile medicului și de stadiul bolii la care pacientul a solicitat ajutor medical. Remediile populare în combinație cu tratamentul medicamentos pot accelera recuperarea.

Calviția poate fi cauzată de multe motive diferite. Pe lângă factorii externi care afecteaza foliculii de păr, există și alte motive – acestea sunt diverse boli, de exemplu, glanda tiroidă, tractul gastrointestinal, sistemul reproducător feminin și altele. Creșterea căderii părului cauzată de un motiv sau altul se numește alopecie în medicină.

Părul este de mare importanță în special pentru femei, deoarece este un simbol al frumuseții și sănătății. Căderea părului are un efect foarte profund asupra stării de spirit a femeilor. Dar de multe ori si bărbații acceptă greu chelia, iar bărbații sunt mai predispuși la astfel de boli – aproximativ 95% din populația masculină suferă de probleme de cădere crescută a părului.

La majoritatea bărbaților și femeilor, semnele de alopecie se observă odată cu vârsta. Dintre aceștia, doar 10% apelează la un medic pentru ajutor, deși în majoritatea cazurilor problema cheliei poate și trebuie tratată.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM SĂ TE TREZEȘTI MAI UȘOR DIMINEAȚA

Next post

7 BENEFICII ALE SCRISULUI DE MÂNĂ

post-img