Clicky

ALIMENTELE BOGATE ÎN GRĂSIMI ȘI ZAHĂR INFLUENȚEAZĂ CREIERUL ȘI DEPENDENȚA DE ACESTEA

 

Simțiți că sunteți dependenți de dulciuri și de chipsuri și nu poate să treacă o zi fără să le consumați? Este foarte posibil, deoarece aceste alimente ne influențează creierul.

Potrivit unui studiu realizat de cercetători germani și americani, în timp, creierul se obișnuiește să consume alimente bogate în grăsimi și zahăr.

Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conţinea o cantitate mare de grăsimi şi zahăr, timp de opt săptămâni, pe lângă alimentaţia normală a subiecţilor.

Al doilea grup, de control, a primit o budincă ce conţinea acelaşi număr de calorii, dar mai puţine grăsimi.

Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte şi pe durata celor opt săptămâni.

Concluzia studiului?

Independent de creşterea în greutate corporală, expunerea la alimente cu conţinut ridicat de grăsimi şi zahăr reduce preferinţele pentru alimente cu conţinut redus de grăsimi.

De asemenea, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase, dense din punct de vedere energetic, conform studiului, notează Agerpres.

Cercetătorii au descoperit în cazul grupului care a consumat budinca bogată în zahăr şi grăsimi, că răspunsurile creierului la acestea au crescut foarte mult. Pentru acei participanţi, alimentaţia de acest tip a activat sistemul dopaminergic – regiunea din creier responsabilă de motivaţie şi recompensă.

În timp, creierul s-a învățat să prefere alimentele satisfăcătoare. Prin aceste modificări ale creierului, inconştient vom prefera întotdeauna alimentele care conţin multe grăsimi şi zahăr.

Cercetătorii au arătat că este important de studiat „re-cablarea” creierului, deoarece acest proces are rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici şi, la fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora ‘re-cablează’ circuitele creierului, chiar şi la descendenţii născuţi din mame care consumă o dietă bogată în grăsimi în timpul alăptării.

Distribuie
post-img
Prev post

OREION, SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Next post

ULEIUL DE MACADAMIA, UN ULEI PENTRU FRUMUSEȚE

post-img