Clicky

ALIMENTE CARE NE PRELUNGESC SANATATEA

Alimente recomandate persoanelor in etate

Toată lumea stie că nutriția joacă un rol important în activitatea și sănătatea noastră. Dar oare ce ar trebui sa facem, ca sa fim plini de energie si vitalitate si la varstele inaintate?

Un studiu ne vine in ajutor cu informatii care ne spun ce ar fi bine să mănânce persoanele în vârstă. Analiza a fost efectuată de oamenii de știință de la Universitatea din Australia de Sud. Ei au descoperit că respectarea unei diete mediteraneene a ajutat la menținerea activității fizice și a abilităților cognitive a persoanelor în vârstă de peste 60 de ani. În ce constă mai exact această dietă și poate fi ea urmata în Romania?

Cei care aderă la regulile dietei mediteraneene trebuie sa consume fructe și legume, precum și cereale integrale, pește și ulei de măsline. Ideal este să consumăm două sau mai multe boluri de legume pe zi, dar trebuie evitate băuturile dulci.

Cercetătorii au chestionat 303 australieni în vârstă de 60 de ani și peste care nu sufereau de declin cognitiv sau demență. Respondenții au răspuns la 75 de întrebări din chestionar, datorită cărora le-a fost posibilă evaluarea stării de sănătate și a calității vieții.

Oamenii de stiinta au descoperit că respectarea unei diete mediteraneene a redus riscul de afectare cognitivă. Oamenii care au aderat la principiile acestei diete mai des și-au menținut un nivel ridicat de independență fizică – ei înșiși au mers la cumpărături, au gătit, au făcut curățenie și altele asemenea activităti.

Dar dacă o persoană a fumat, a dormit prost, nu a făcut sport, atunci efectul „dietei magice” a scăzut.

Mentionam că, Organizația Mondială a Sănătății (alias OMS) recomandă dieta mediteraneană ca fiind dietă „ideală”. Potrivit gerontologilor, această dietă și modul corect de mișcare, va vor ajuta în prelungirea tinereții.

Distribuie
post-img
Prev post

EXCLUSIVITATE. Dr. Sonia Burtic, despre cum să ne organizam mesele între Crăciun și Revelion

Next post

Tort bavarez cu mere

post-img