Clicky

ALIMENTE CARE NE AFECTEAZA ARTICULATIILE

Vorbim in cele ce urmeaza despre o serie de alimente care, consumate in cantitati mai mari decat este cazul si mai des prin comparatie cu altele, pot sa ne faca rau. Altfel spus, poate aparea o inflamatie permanenta care duce la deteriorarea si chiar la distrugerea mucoasei interioare a articulatiilor si a structurilor inconjuratoare.

Care sunt produsele si alimentele la care trebuie sa renuntam pentru a avea articulatii sanatoase, in cele ce urmeaza:

  1. GRASIMILE TRANS – asa-numitii acizi grasi care provin din uleiurile vegetale care au fost transformate, prin hidrogenare, in grasimi solide. Se gasesc in margarina, biscuiţi, îngheţată, conserve, chipsuri de cartofi, alimente prăjite.

  2. ZAHARUL – zaharul de uz casnic, cel alb, nu contine nici vitamine, nici minerale, ci o multime de kilocalorii. Astfel, consumul poate duce la inflamatie in organism si favorizeaza dezvoltarea multor boli legate de dieta: reumatism, obezitate, diabet zaharat, boli hepatice si sindromul metabolic. Zaharul este suspect de contracararea efectelor benefice ale acizilor grasi si omega 3, pe care ii face ineficienti.

  3. FAINA ALBA – produsele derivate contin carbohidrati care cresc rapid glicemia si nu au fibre complexe. Daca produsele din faina alba sunt consumate cu preponderenta, numarul bacteriilor intestinale inflamatorii creste. Acest aspect duce,printre altele, la boli inflamatorii cronice.

  4. ALCOOLUL – alcoolul este responsabil pentru toate bolile inflamatorii acute si cronice prin cresterea nivelului proteinei C reactive din sange. Consumat in cantitati mari si pe o perioada lunga de timp, alcoolul declanseaza inflamatia si deteriorarea tesuturilor din organism.

  5. ROSIILE desi rosiile sunt, in mod tipic, antiinflamatoare, persoanele care sufera de un anume tip de artrita (cea din guta) si consuma rosii, au un risc mai mare de agravare a durerii. In unele studii, s-a demonstrat ca rosiile cresc nivelul de acid uric din sange. Nivelul mare de acid uric este prima cauza de aparitie a gutei. Daca suferiti de acest tip de artrita, este necesar sa reduceti consumul de rosii si de alimente de aceasta culoare, pentru a ameliora durerea. Mai mult, este indicat sa va faceti analize de sange constant, o data la 3-6 luni, pentru a monitoriza nivelul de acid uric din sange.

  6. SUCURILE CARBOGAZOASEbauturile carbogazoase sunt daunatoare in general pentru organism, nu doar pentu articulatii. Chiar si cele fara zahar au aceleasi efecte negative. Consumul acestora, pe langa diabet si boli cardiovasculare, poate declansa si reactii inflamatorii. Un studiu a evaluat legatura dintre artrita si bauturile carbogazoase si s-a demonstrat ca acestea determina un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Mai mult, bauturile carbogazoase favorizeaza acumularea kilogramelor in plus. Obezitatea este unul dintre factorii de risc importanti de aparitie a artritei. In plus, greutatea excesiva pune presiune pe articulatii, ce determina aparitia si agravarea durerii articulare. Ameliorarea durerii articulare se poate efectua prin adoptarea unui stil de viata sanatos, efectuarea exercitiilor fizice timp de 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana (in limita capacitatii de efort), administrarea tratamentului medicamentos si urmarea unei diete sanatoase si echilibrate, bogata in vitamine si minerale si saraca in grasimi saturate. Dieta artritei nu trebuie sa contina alimente procesate, sarate excesiv sau bogate in zahar. Alimentele semipreparate sau ambalate contin cantitati foarte mari de sare, zahar si grasimi, ce favorizeaza si intretin aparitia durerilor articulare si osoase.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM PUTEM EVITA EXCESELE ALIMENTARE

Next post

CUM SA TE REFACI RAPID DUPA UN ANTRENAMENT?

post-img