Clicky

ALIMENTAȚIA ȘI HIDRATAREA CÂND PLECI PE MUNTE

Indiferent de anotimp, atunci când plecăm într-un traseu pe munte este bine să ne asigurăm necesarul de hrană și apă pentru toți membrii grupului.
Dar ce însemnă strictul necesar de apă și hrană atunci când pleci pe munte? Salvamont România a transmis o serie de recomandări pe această temă.
1.Trebuie luat în considerare faptul că într-o drumeție de lungă durată, care implică un efort sustinuț, lipsa unei hidratări corespunzatoare poate avea efecte mult mai dramatice decât hrana insuficientă.
2.Cantitatea de alimente se va calcula în funcție de lungimea și de dificultatea traseului. Sunt de preferat alimentele care nu se deteriorează la temperaturi ridicate, cu un conținut redus de sare, pentru a nu provoca sete.
3.Hrana consumată pe munte într-o tură de o zi trebuie gândita în contextul mesei de dimineață. Ideal ar fi ca micul dejun să asigure necesarul de energie pentru prima parte a zilei, fără însă să se creeze o senzație de încărcare și sațietate. Este contraindicat ca imediat după masă să se plece în drumeții, pe zone care necesită efort susținut.
4.Masa principală pe munte se va consuma, de preferință, după terminarea unui efort susținut (dar nu chiar imediat), iar în timpul efortului se vor consuma alimente hiperenergetice (batoane energetice, ciocolată, fructe confiate, smochine, curmale, etc).
5.Cantitatea de lichid se va calcula în funcție de necesarul fiecăruia și temperatura ambientală, la care se va adauga o rezervă, dar nu mai puțin de 2 L.
6.Se vor evita băuturile alcoolice și cele carbogazoase. Hidratați-vă corespunzator și iarna chiar dacă temperatura de afară este scazută. Prin transpirația rezultată în urma faptului ca în astfel de perioade îmbrăcămintea este groasă, se pierde o cantitate importantă de lichide care trebuie înlocuită.
7.Pe perioada sezonului rece, este preferabil de înlocuit, măcar o parte din lichidele de hidratare, cu băuturi calde, păstrate în termos. Trebuie luat în considerare faptul că pentru hidratarea cu apa rezultată din topirea zăpezii este necesar un aport suplimentar de săruri minerale, deoarece în acest caz ele lipsesc.
8.Informați-vă asupra surselor de apă de pe traseu, izvoare, cabane, etc.

Distribuie
post-img
Prev post

11 ALIMENTE BOGATE ÎN ANTIOXIDANȚI

Next post

PANCREASUL ARTIFICIAL, TESTAT CU SUCCES ÎN RÂNDUL PACIENȚILOR CU DIABET

post-img