Clicky

ALIMENTAȚIA CARE GRĂBEȘTE VINDECAREA UNEI FRACTURI

Fractura este o ruptură sau o întrerupere a continuității unui os sau a unui cartilaj tare ce apare de obicei ca urmare a unui traumatism sever.

Dacă despre tipurile de fracturi și despre posibilitățile de tratament am discutat în mai multe articole anterioare, astăzi de propunem să vedem care este alimentația care favorizează vindecarea unei fracturi.

Vindecarea unei fracturi este un proces de durată, care variază în funcție de tipul de fractură și care poate să ajungă și până la 16 săptămâni.

Oricât ar părea de ciudat, alimentația variată este esențială în procesul de recuperare după o fractură. Această nu înseamnă să mâncăm mai mult, ci să mâncăm cât mai sănătos, explică dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped.

Potrivit acestuia, proteinele sunt foarte importante în refacerea țesutului osos, astfel încât este bine ca în perioada de convalescență să introducem în alimentație carne de vită, de pui sau curcan, pește (somon, sardine), brânză slabă, fasole, linte, soia, nuci.

Alimente cu rol antiinflamator:

Un alt pas către vindecarea accelerată după o fractură presupune favorizarea alimentelor cu rol antiinflamator. Acestea fac parte din grupa antioxidanților, cu proprietăți de reducere a stresului oxidativ.

Vitamina C, pe care o găsim în citrice, kiwi, cireșe, caise, piersici, struguri, în legumele cu fruze verzi (spanac, ștevie, varză, broccoli), dar și în morcovi, roșii, ardei gras sau iute, are proprietăți antiinflamatoare și în plus, stimulează sinteză colagenului, important pentru refacerea țesutului osos.

Vitamina E (nuci și semințe, avocado, ulei de măsline și floarea-soarelui, migdale, ulei din germeni de grâu) are, de asemenea, rol de antioxidant și ajută la accelerarea vindecării.

În aceeași categorie intră și acizii grași Omega 3 (peste gras, fructe de mare, semințe de in), licopenul (roșii gătite, pepene roșu, varză roșie, grapefruit) și acidul alfa-lipoic (spanac, broccoli, drojdie de bere, cartofi și organe). Acesta din urmă se poate completa prin suplimente, la indicația medicului.

Vitamina K (varză, conopidă, carne de pui, zarzavat cu frunze verde închis) și B6 (drojdie de bere, cereale integrale, banane, somonul, spanac, semințe de floarea-soarelui) favorizează, la rândul lor, refacerea după o fractură.

Aport de minerale:

Nu în ultimul rând, pentru a ajuta vindecarea unei fracturi nu trebuie să uităm de minerale. Calciul și fosforul sunt principalele minerale conținute de sistemul osos. Brânză, crustaceele, semințele de floarea-soarelui, dovleac, carnea de porc, de vită, lintea sunt bogate în fosfor, iar calciul îl putem procura din lactate, sardine, semințe de susan, migdale și soia.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM DEPĂȘIM TULBURĂRILE ALIMENTARE

Next post

ȘTII DE CÂTE TIPURI ESTE FOAMEA?

post-img