Clicky

ALERGIA ÎN TIMPUL SARCINII: CAUZELE ȘI SIMPTOMELE ACESTEIA

Alergiile în timpul sarcinii se pot slăbi sau se pot agrava. Femeile însărcinate care suferă de alergii ar trebui să fie monitorizate în mod constant atât de un obstetrician, cât și de un alergolog.

Alergiile în timpul sarcinii sunt destul de frecvente – aproximativ 25% dintre viitoarele mame se luptă cu acestea. În același timp, medicamentele clasice folosite pentru alergii pot fi folosite atunci când beneficiile lor depășesc riscurile. Cu toate acestea, femeile cu alergii cronice nu își pot permite să nu mai ia toate medicamentele.

Cum apar alergiile în timpul sarcinii?

Alergia în timpul sarcinii este un subiect care poate preocupa orice viitoare mamă, chiar și una care, înainte de a încerca să conceapă un copil, nu a experimentat niciun simptom de reacție alergică în toată viața ei.

De ce apare alergia, de unde vine? Sistemul imunitar al unei femei și mecanismele responsabile de acesta se transformă în timpul sarcinii, adaptându-se la schimbări pentru a proteja nu numai mama, ci și copilul care se dezvoltă în pântecele ei.

În general, procesul de apariție a alergiilor este divers – vorbim despre o reacție crescută a sistemului imunitar la contactul cu factori care nu provoacă niciun simptom la oamenii sănătoși. Este de remarcat faptul că alergiile în timpul sarcinii pot să apară atât pentru prima dată, cât și să dispară complet înainte de nașterea copilului.

Cei mai cunoscuți alergeni în timpul sarcinii includ:

  • polen de plante cu flori și copaci;

  • praf de casă, acarieni;

  • matreata, par de animale;

  • ciuperci, mucegai;

  • proteine ​​din lapte de vacă;

  • produse chimice de uz casnic;

  • peste, diverse fructe de mare.

Simptomele alergice pot apărea și după consumul de diverse tipuri de alimente, în special fructele care sunt bogate în vitamina C. Există, de asemenea, riscul de reacție încrucișată la persoanele cu alergii la inhalare. Un exemplu de astfel de fenomen este o alergie alimentară la măr, care este foarte des combinată cu o alergie la polenul de mesteacăn. Simptomele care apar într-o astfel de situație, pe lângă simptomele tipice ale alergiei la inhalare, includ și arsuri în gură, umflarea buzelor sau a limbii. Tratamentul pentru reacțiile încrucișate implică adesea eliminarea unui anumit aliment din dietă, dar numai după consultarea unui medic.

Principalele semne ale alergiilor în timpul sarcinii

Simptomele unei reacții alergice sunt atât de caracteristice încât este foarte dificil să le confundați cu manifestarea altor boli. Printre cele mai notabile manifestări clinice ale alergiei se numără următoarele:

  1. rinită alergică. Se desfășoară sub forma unui nas care curge, scurgerea este de obicei transparentă și destul de abundentă. Se manifestă, mai ales, la contactul cu un alergen;

  2. lacrimare, roșeață și senzație de nisip în ochi. Astfel de simptome sunt agravate prin frecarea ochiului cu o mână sau un șervețel (mai ales în aer liber). Arsurile și lacrimile în timpul sarcinii pot fi ameliorate temporar cu picături hidratante oftalmice.

  3. răgușeală, durere în gât, presiune la nivelul gâtului, dificultăți de respirație liberă. Dacă pacientul suferă în plus de astm bronșic, atunci fără greșeală medicul va recomanda medicamente speciale care opresc simptomele alergiilor.

Predispoziția de a dezvolta o reacție alergică este moștenită. Deci, dacă o alergie este observată la unul dintre părinți, probabilitatea apariției acesteia la un copil este de la 25 la 40%. Dacă ambii părinți au alergii, riscul crește la 75%.

Tratamentul alergiilor în timpul sarcinii

Dacă o femeie a suferit de alergii înainte de sarcină, ar trebui să se consulte cu medicul ei dacă poate continua să ia medicamentele pe care le lua înainte de concepție. În cazul în care simptomele de alergie au apărut pentru prima dată după sarcină, cel mai bine este să contactați clinica și să identificați factorul alergen.

În niciun caz nu ar trebui să tratezi singura alergiile în timpul sarcinii, deoarece unele medicamente pot avea un efect negativ asupra fatului în curs de dezvoltare.

Medicamente pentru alergii în timpul sarcinii

Medicamentul pentru alergii în timpul sarcinii este de obicei recomandat atunci când simptomele sunt atât de severe încât interferează cu o viață normală și confortabilă și, de asemenea, reprezintă o amenințare pentru sănătatea bebelușului.

Din fericire, pe piață sunt disponibile medicamente pentru alergii care pot fi administrate si în timpul sarcinii. Cu toate acestea, în ciuda disponibilității medicamentelor împotriva alergiilor în farmacii care sunt destul de sigure, ar trebui să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră!

 

Distribuie
post-img
Prev post

CUM SĂ AI GRIJĂ DE PIELEA TA ÎN TIMP CE CALATORESTI?

Next post

MAGNE B6: CALM, CALM SI NUMAI CALM!

post-img