Clicky

AI BUFEURI? 9 BOLI ȘI AFECȚIUNI CARE AU ACEST SIMPTOM!

Simți mereu ca mori de cald când toți ceilalți nu au nicio problema? Deschizi constant ferestrele sau ai nevoie de aer condiționat? Acesta poate fi un semn al unor boli, al căror efect secundar este transpirația.

Simptome precum bufeurile și transpirația excesivă pot indica o infecție, modificări hormonale sau chiar o boală sistemică. Dacă ești în mod constant infierbantat și asta iti afectează viața de zi cu zi, trebuie să raportezi medicului dumneavoastră această afecțiune.

In acelasi timp, să- ți fie cald nu este întotdeauna periculos. Dacă medical exclude orice boală, iti poți regla singur temperatura corpului pentru a te simți mai confortabil. Dormi într-un loc răcoros, renunță la hainele care iti țin de cald, cum ar fi cele sintetice, și optează pentru in sau bumbac.

De asemenea, este important să bei suficientă apă, mai ales că deshidratarea nu va face decât să te simți si mai rău. Bea pe tot parcursul zilei, mai ales în timpul exercițiilor fizice, vara la temperaturi ridicate afară și când ești bolnav.

Având în vedere aceste sfaturi, iată câteva probleme de sănătate care ar putea explica de ce te simti infierbantat tot timpul.

  1. Hiperhidroza. Dacă nu vă puteți menține axilele uscate, indiferent de cât de mult antiperspirant ați folosi, aceasta poate fi din cauza hiperhidrozei (transpirație excesivă). De regulă, în această boala, apare transpirație suplimentară la axile, pe față și in palme, indiferent de cât de cald sau frig este in camera. Uneori, hiperhidroza apare în tot corpul. Pielea este acoperită de glande sudoripare care răspund la semnalele din creier care controlează transpirația. Când umezeala se evaporă din piele, ea răcește corpul. În hiperhidroză, aceste semnale devin redundante și glandele devin hiperactive. Dacă transpirați în mod constant și excesiv, trebuie să consultați un dermatolog.

  2. Anhidroza. Spre deosebire de hiperhidroza, exista anhidroza, o afectiune care face dificila transpiratia normala. Și pentru că transpirația ajută corpul să se răcească, dacă nu poți transpira, corpul se va supraîncălzi. Cauzele posibile ale anhidrozei includ leziuni ale glandelor sudoripare din cauza intervențiilor chirurgicale, leziuni ale nervilor, cauzate de diabet sau traumatisme ale pielii de la radioterapie sau arsuri. Pe lângă lipsa transpirației, sunt posibile pielea uscată, roșeața, crampele musculare și amețelile.

  3. Anxietate și stres. Ne gândim la anxietate ca la o emoție, dar aceasta are simptome fizice foarte reale. Anxietatea poate provoca tot felul de senzații incomode, inclusiv căldura care curge prin corp. De asemenea, puteți transpira atunci când sunteți nervos sau aveți un atac de panică. Când anxietatea se agravează, inima bate mai repede, presiunea crește, iar mușchii se încordează. Este posibil să vă simțiți infierbantat și, ca urmare, să transpirați. Stresul poate provoca efecte secundare similare. Din momentul în care simți stresul emoțional, corpul tău trece printr-o serie de modificări hormonale care declanșează răspunsuri fizice. Adrenalina, hormonul supravietuirii, provoacă creșterea ritmului cardiac, a respirației și a tensiunii arteriale. Și cu siguranță incepeti sa transpirați.

  4. Alergiile sezoniere. Dacă vă trec toate caldurile, dar nu aveți febra, aveți bufeuri si vi se înroșeste fata, alergiile sezoniere pot fi de vină. Creșterea nivelului de histamina, ca răspuns la alergeni, dilată vasele de sânge și crește fluxul de sânge către piele, provocând o senzație de căldură și transpirație.

  5. Hipertiroidismul. O glanda tiroidă hiperactivă poate provoca un atac de caldură. Medicii compară adesea glanda tiroidă cu echivalentul unui termostat al corpului. Produce hormoni care ajută la reglarea temperaturii corpului prin procese metabolice interne. Dacă funcția tiroidiană este compromisă din cauza hipertiroidismului, organismul va fi dificil să mențină o temperatură stabilă. Dacă această glandă este hiperactivă, este posibil să aveți simptome metabolice, cum ar fi neliniște sau palpitații. Transpirația excesivă în timpul oricărei activități fizice poate fi, de asemenea, un semn de hipertiroidism.

  6. Hipoglicemie. Bufeurile pot apărea atunci când zahărul din sânge scapă de sub control și apare hipoglicemia (zahăr scăzut). Această afecțiune merge adesea mână în mână cu diabetul, dar poate fi un semn al altor probleme de sănătate. Dacă aveți hipoglicemie, este posibil să simțiți tremur, iritație și furnicături pe tot corpul. Dacă situația se înrăutățește, apare vederea încețoșată sau transpirația. Acest lucru se întâmplă atunci când nivelurile de glucoză din sânge scad foarte mult, ceea ce face ca organismul să își crească metabolismul. Aceasta duce la eliberarea de adrenalină în sânge și la transpirație excesivă.

  7. Virusul Epstein-Barr. Febra nu este o boală, ci un simptom al unei boli. Acesta este, de obicei, un efect secundar al unei infecții virale care dispare după câteva zile. De exemplu, cand aveti gripa, este posibil să faceți febră mare, împreună cu alte simptome, cum ar fi tusea și durerea în gât, deoarece sistemul dumneavoastră imunitar lucrează pentru a lupta împotriva virusului. Corpul crește temperatura pentru a activa celulele albe din sânge și pentru a învinge agenții patogeni. O febră continuă poate fi un semn al unui alt tip de infecție, cum ar fi virusul Epstein-Barr (EBV), care provoacă mononucleoză. Cu această infecție, s-ar putea să vă simțiți epuizat timp de săptămâni și, uneori, chiar și luni. Alte simptome ale EBV sunt oboseala, ganglionii limfatici umflați la gât și lipsa poftei de mâncare.

  8. Menopauza. Menopauza este considerată sfârșitul natural al ciclului menstrual. Apare din cauza epuizării foliculilor din ovare și apare după 50 de ani. Pe măsură ce foliculii din ovare scad, cantitatea de estrogen din organism scade. Acest lucru afectează centrii de termoreglare din creier: sunt posibile modificări ușoare ale temperaturii, care pornesc mecanismele de răcire ale corpului, provoacă transpirații intense sau bufeuri. Acesta este motivul pentru care s-ar putea să vă simțiți caldura fără niciun motiv aparent.

  9. Diferite tipuri de cancer. V-ați trezit vreodată transpirat în miezul nopții? Dacă dormi într-o camera foarte incalzita, purtați pijamale groase sau aveți tendința de a vă înveli cu pături calde, acest lucru este de înțeles. Dar dacă aveți transpirații nocturne făra motiv, acest lucur poate indica ceva mai grav. În primul rând, este important să se facă distincția între transpirațiile nocturne, bufeurile și transpirația excesivă în general. Transpirațiile nocturne sunt deosebit de puternice: oamenii se udă până la punctul în care trebuie să se trezeasca și să se schimbe. Cele mai îngrijorătoare cauze ale transpirațiilor nocturne sunt infecțiile și cancerul, inclusiv limfomul, leucemia, tuberculoza, osteomielita (infecția oaselor), endocardita (infecția cardiacă) sau HIV. Dar nu vă grăbiți să trageți concluzii, mai întâi trebuie să treceți pe la medic care, cu siguranta, va va da cel mai abilitat diagnostic.

Distribuie
post-img
Prev post

EȘTI OBOSIT DIMINEAȚA? AFLĂ CARE AR PUTEA FI CAUZELE

Next post

DE CE O PERSOANĂ ÎN VÂRSTĂ REFUZĂ SĂ MĂNÂNCE?

post-img