Clicky

AFAZIA SI BOALA DE CARE SUFERA BRUCE WILLIS

În 2022, au apărut o știre în presă: Bruce Willis a fost diagnosticat cu o boală misterioasă, numită afazie. Actorul a început să uite cuvintele, iar asta i-a alarmat pe cei dragi. Problema a fost asociată inițial cu leziuni cerebrale traumatice pe platoul de filmare.

În februarie 2023, a apărut o altă știre: Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală. Rudele au raportat că au fost uşuraţi că există o anumită certitudine. Și, în același timp, sunt supărați că nu există un remediu pentru această boală. Publicațiile au fost însoțite de fotografii ale actorului, în care arată foarte bine pentru cei 67 de ani: o siluetă tonifiată, o privire plină de sens, un zâmbet frumos. Să încercăm să ne dăm seama de ce sufera si care sunt perspectivele de viitor pentru sănătatea actorului.

Cauzele demenței frontotemporale

De fapt, demența frontotemporală nu este o singură boală, ci un grup de boli cu simptome similare. În jumătate din cazuri, boala este ereditară și este asociată cu prezența unei gene care codifică proteina tau. În cealaltă jumătate, o astfel de mutație apare spontan sau nu este detectată deloc.

Este ceva asemănător cu Alzheimer? Sunt mai multe tipuri de demența. În boala Alzheimer, există și o problemă cu proteina tau în creier (cu toate acestea, cercetările moderne arată că nu doar asta ar fi problema), dar diferența constă în localizarea leziunii cerebrale.

In demența frontotemporală, suferă lobii frontali și temporali ai creierului: scade dimensiunea lor,are loc subțierea cortexului cerebral. În caz de boala Alzheimer, lobii temporali și parietali sunt mai afectați.

Prin urmare, în ambele cazuri, se dezvoltă demența, dar simptomele acestor boli sunt încă diferite.

De unde totusi a aparut versiunea de afazie? Devine clar că afazia, identificată în 2022 la Bruce Willis, nu a fost un accident.

Afazia nu este o boală, ci un complex de simptome care pot apărea cu o varietate de afecțiuni: de la un accident vascular cerebral la o leziune cerebrală traumatică.

Afazia se caracterizează prin dificultăți în denumirea obiectelor, menținând cel mai simplu dialog la nivel de zi cu zi. Uneori predomină problemele cu pronunția cuvintelor, iar înțelegerea rămâne normală – o astfel de afazie se numește afazie motorie; poate exista o alta varianta, cand pacientul pierde controlul asupra vorbirii, nu intelege cuvintele care i se adreseaza si vorbeste aiureli, nerealizand, insa, aceasta problema, si de aceea se enerveaza si se supara ca cei din jur nu inteleg. Afazia cu dificultăți de înțelegere a limbajului vorbit și de pronunțare a cuvintelor este un simptom tipic al demenței frontotemporale.

De aceea, afazia nu a aparut in spatiu public dintr-o greseala, ci era un simptom clar al dementei, care s-a certificat cateva luni mai tarziu.

Distribuie
post-img
Prev post

TOPINAMBURUL, NAPUL PORCESC CARE TAIE FOAMEA ȘI REGLEAZĂ GLICEMIA

Next post

ALGELE MARINE: PROPRIETĂȚI ȘI CONTRAINDICAȚII

post-img