Clicky

ACNEEA HORMONALĂ, FACTORI DE RISC ȘI PREVENȚIE

Acneea hormonală este o afecțiune dermatologică care apare mai ales la adolescenți, dar care, în ultima vreme, își face simțită prezența și în rândul persoanelor adulte, femei și bărbați.

La femei, aceasta are o incidență mai mare, motiv pentru care este denumită frecvent „acneea femeii adulte”.

În controlul secreției de sebum sunt implicați mai mulți hormoni, iar orice modificare a acestora poate duce la apariția leziunilor de acnee, explică dr. Soare Iulia, medic specialist Dermatovenerologie.

Este vorba despre hormonii androgeni, respectiv testosteron, androstendion, dihidroepiandrotension. Pe urmă, sunt hormonii estrogeni, hormonii IGF-1 și hormonii de creștere. Nu în ultimul rând, trebuie menționați hormonii CRH și hormonii glucocorticoizi.

Factorii de risc implicați în declanșarea acneei hormonale sunt:

-Stresul psihoemoțional poate induce inflamația în unitatea pilosebacee, prin producția de neuropeptide;

-Predispoziția genetică influențează numărul de glande sebacee, activitatea lor și prezența receptorilor androgenici;

-Factorii externi, precum hormonii naturali sau artificiali (fitoestrogeni, acizi grași omega-3, contraceptive, compuși tiroidieni), unele medicamente, produse industriale (cosmetice, solvenți, metale grele, plastice, hidrocarburi aromate, dioxină, pentaclorbenzen);

– fumatul: nicotina și benzopiena;

– poluarea.

Prevenție:

Prevenirea acneei hormonale constă în adoptarea unui regim de viață echilibrat, cu alimentație corespunzătoare, activitate fizică regulată, evitarea stresului și o îngrijire corespunzătoare a tenului.

La primele leziuni apărute, trebuie contactat medicul dermatolog pentru un diagnostic de certitudine, pentru investigații suplimentare și un plan de tratament personalizat.

Distribuie
post-img
Prev post

IASOMIA, „DARUL LUI DUMNEZEU”

Next post

AVITAMINOZA. CUM RECUNOAȘTEM DEFICITUL DE VITAMINE DIN ORGANISM

post-img