Clicky

9 ALIMENTE CARE ÎȚI ÎNTĂRESC CU ADEVĂRAT SISTEMUL IMUNITAR

Sistemul imunitar este un sistem foarte complex. Nu luati in serios dacă se spune că vreun remediu întărește sistemul imunitar: este probabil ca aceasta să fie o reclamă sau pacaleala. Nici măcar oamenii de știință nu înțeleg pe deplin legile după care funcționează sistemul imunitar. Există însă câteva practici cu adevărat eficiente pentru normalizarea funcționării acestuia: renunțarea la fumat, activitate fizică, mai puțin alcool, mai mult somn. Sună a cliseu, dar chiar funcționează.

Lipsa oligoelementelor benefice afectează mecanismele de apărare ale organismului și îl face mai vulnerabil la viruși și bacterii. Nu există panaceu, dar există o serie de produse care va vor ajuta la echilibrarea dietei și la întărirea sistemului imunitar.

În ceea ce privește alimentația, OMS recomandă minim 500 de grame de legume și fructe în fiecare zi. Există, de asemenea, o serie de alimente care sunt deosebit de utile în întărirea sistemului imunitar. Va prezentam 9 dintre ele.

  1. Chefir

Asociația Americană de Dietetică a inclus chefirul în lista alimentelor sănătoase. Cercetările moderne confirmă că probioticele din chefir, pe lângă faptul că sunt capabile să îmbunătățească digestia, au un efect pozitiv asupra imunității. Alegeți chefirul din lapte integral, cu un conținut maxim de grăsimi, el va conține mai multe vitamine, în special vitamina D, a cărei lipsă este asociată cu un sistem imunitar slăbit.

  1. Fasolea

O sursă simplă și accesibilă de fier, un element important care este implicat în formarea sângelui și – prin sistemul enzimatic – îmbunătățește imunitatea. Principala problemă este că fierul este greu de digerat, pentru aceasta, oamenii de știință recomandă consumul de alimente care conțin fier împreună cu vitamina C.

  1. Brocoli

Conține vitamina C, vine cu un aport de B6 și magneziu. O porție de broccoli conține aproape o cantitate zilnică de vitamina A, care este importantă pentru imunitate. Relația dintre vitamina C și capacitatea organismului de a lupta împotriva răcelii a fost urmărită încă din anii 70 ai secolului trecut. Totodată, s-a descoperit că organismul nostru nu poate stoca vitamina C, așa că trebuie consumată zilnic. Acest lucru este deosebit de important pentru femeile care folosesc contraceptive orale, care cresc nevoia de vitamina C. Gătitul și depozitarea pe termen lung, distrug vitamina din alimente, dar acest lucru nu se aplică broccoli-ului congelat și îl face unul dintre cele mai importante alimente pe timp de iarnă.

  1. Ficatul de vita

Este bogat în zinc, seleniu și fier. Zincul este o vedetă printre nutrienții care stimulează imunitatea. Majoritatea zincului se găsește în stridii, dar nu pot fi numite familiare în meniul nostru. Zincul ajută organismul să construiască și să activeze limfocitele T, care sunt responsabile pentru recunoașterea și distrugerea „dușmanilor” organismului.

  1. Ghimbirul proaspăt

Ghimbirul conține gingerol, o substanță activă care reduce riscul de infecții. S-a dovedit că gingerolul poate opri creșterea unor bacterii și luptă eficient împotriva unor viruși care provoacă răceli. Separat, se remarcă eficiența ghimbirului în lupta împotriva infecțiilor care se dezvoltă în gură și gât.

  1. Semințele

Semintele crude de floarea soarelui, dovleac, in, susan si altele, sunt o sursa sigura de vitamina B6, magneziu si fier. Consumul regulat de semințe este asociat cu o scădere a numărului de inflamații, inclusiv a celor care provoacă disconfort pielii.

  1. Ceaiul verde

În mod tradițional, ceaiurile sunt percepute ca o sursă de antioxidanți. Nu mai puțin important este faptul că ceaiul verde conține aminoacidul L-teanină, care este asociat cu activitatea limfocitelor T (însuși luptătorii cu elemente străine în organism).

  1. Supa de pui

Nu degeaba este recomandata in mod traditional pentru raceli. Și din motive întemeiate: carnea de pui și curcan este bogată în vitamina B6, care este implicată în formarea globulelor roșii necesare pentru a transporta oxigenul de la plămâni la toate organele. Iar zeama de oase conține gelatină și condroitină, care ajută la calmarea stomacului și la repararea țesuturilor.

  1. Usturoiul

Usturoiul este cel mai bun prieten al imunității. Alicina din compoziția sa luptă împotriva bacteriilor și are un efect pozitiv asupra producției de globule albe. Usturoiul este de secole cunoscut drept un antiseptic al medicinei tradiționale.

 

Distribuie
post-img
Prev post

APORTUL DE SARE POATE AFECTA DIFERIT FEMEILE SI BARBATII

Next post

DANSUL ESTE BENEFIC PENTRU SĂNĂTATEA INIMII ȘI A CREIERULUI

post-img