
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
8 motive care ne demonstreaza de ce avocado este sănătos
Avocado este considerat cel mai complex aliment sau untul vegetal perfect pentru organismul uman. Patria lui este Mexic, dar astazi este cultivat nu doar in America Centrala si de Sud, ci si in Indonezia, India sau Guatemala, climatul propice fiind cel tropical sau mediteranean.
Numele sau adevarat este Persea americana, iar fructul, avocado, este comestibil, de forma sferica sau asemanatoare cu cea a perelor, cu o coaja verde inchis, consistenta untoasa si un sambure lemnos. Gustul unui fruct copt este o combinatie intre unt, nuci, arome ierboase si pamantoase.
În ciuda cantității mari de grăsimi, avocado este considerat un produs dietetic, fiind bogat în potasiu, fibre și acizi grași nesaturați. Iar adăugarea produsului în dietă ajută la normalizarea greutății, la scăderea nivelului de colesterol și la furnizarea organismului de vitaminele și mineralele necesare.
Avocado este apreciat pentru valoarea sa nutritivă ridicată și textura bogată. Este foarte popular printre cei care mănâncă sănătos și este adesea denumit “superaliment” datorită beneficiilor lui pentru sănătate.
Sunt cunoscute mai multe soiuri de avocado, care se disting prin formă, culoare, gust și greutate (200 g – 1,4 kg). In aparență, fructul seamănă cu o nucă, în compoziție chimică și gust este ca o legumă, dar este considerat un fruct.
Avocado are un număr imens de beneficii, ceea ce îl face un produs aproape indispensabil.
Va prezentam, 8 motive pentru care ar trebui sa consumati cat mai des acest fruct!
1. Avocado este încărcat cu potasiu.
Un singur avocado are mai mult potasiu decât o banană, deși aceasta din urmă este adesea citată ca una dintre principalele surse ale acestei substanțe. Studiile au arătat că deficiența de potasiu crește riscul de boli cardiovasculare și insuficiență renală. O porție de 100 de grame de avocado conține 14% din aportul zilnic recomandat de potasiu, în timp ce aceeași cantitate de banană conține 10%.
2. Avocado este bogat în grăsimi sănătoase.
Avocado este bogat în acizi grași nesaturați. Acestea sunt grăsimi sănătoase, inclusiv acidul oleic, care se regaseste în uleiul de măsline. Oamenii de știință cred că are un efect bun asupra proceselor metabolice și ajută la combaterea celulelor canceroase. Grăsimile de avocado sunt rezistente la oxidare datorată căldurii, astfel încât fructele și uleiul său pot fi gătite.
3. Avocado este un aliment dietetic
Avocado este bogat în fibre, o substanță vegetală nedigerabilă care favorizează pierderea în greutate. 100 g de avocado conțin 7 g de fibre (25% solubile), ceea ce reprezintă 27% din doza zilnică recomandată. Acestea sunt cifre destul de mari în comparație cu majoritatea produselor. Fibrele solubile hrănesc bacteriile intestinale, care sunt importante pentru funcționarea optimă a corpului și, de asemenea, reduc absorbția grăsimilor și ajută la reglarea greutății. Prin urmare, consumul de avocado oferă beneficii tangibile pentru normalizarea greutății.
4. Avocado scade colesterolul
Colesterolul mare este una dintre cauzele bolilor de inima. Totuși, vorbim de colesterol „rău”, pentru că în sânge există și o subspecie „bună”, care contribuie la buna funcționare a organelor interne. Un studiu a arătat că adăugarea unui fruct in dietă ajută la echilibrarea colesterolului in sânge. Avocado reduce colesterolul „rău” cu până la 20% și crește „bun” cu 1%.
5. Avocado ajută la normalizarea greutății
Studiile statistice au arătat că cei care consumau avocado au slabit mai mult, iar indicele de masă corporală a fost semnificativ mai mic.
Într-un alt studiu, oamenilor li s-a cerut să mănânce avocado și să-și înregistreze nivelul de sațietate. 23% dintre respondenți au confirmat senzația de sațietate, iar 28% dintre ei au rezistat fără sa manance în următoarele cinci ore. Cercetătorii au ajuns la concluzia că adăugarea unui avocado în dietă vă poate ajuta să consumați mai puține calorii și să aveți o masa sănătoasă.
6. Avocado face alte alimente mai sănătoase
Unii nutrienți sunt considerați solubili în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E, K și antioxidanți precum carotenoizii. Studiile au confirmat că uleiul de avocado din salate crește absorbția nutrienților de către organism de minim 2,5 ori și de maximum 15 ori. Astfel, fructul nu este doar foarte hrănitor, dar adaugă și valoare altor alimente vegetale. Adăugând o linguriță de ulei de avocado în mâncărurile de legume, puteți obține și mai multe beneficii de pe urma acestora.
7. Avocado este încărcat cu antioxidanți.
Fructul este bogat în luteină, zeaxantină și carotenoide, care sunt importante pentru sănătate. Studiile arată că acești antioxidanți ajută la reducerea riscului de a dezvolta cataracte și boli oculare, care apar adesea odată cu vârsta. Ca măsură preventivă, este important să consumi substanțe sănătoase, beneficiind astfel vederea pe termen lung.
8. Avocado creste libidoul
Aztecii au numit acest fruct exotic “testicul” și l-au apreciat mai ales ca afrodisiac – un aliment care sporește dorința sexuală. Din acest motiv, colonialiștilor spanioli li s-a interzis să mănânce avocado în timpul drumețiilor. În acele vremuri, oamenii puteau aprecia doar efectul alimentelor în practică, dar acum avem explicații științifice. Avocado conține aproape două duzini de vitamine și minerale, inclusiv magneziu. Fructul oferă o nutriție completă, importantă pentru sănătate, inclusiv pentru funcțiile sexuale. În plus, avocado este bogat în acid folic, pe care medicii îl recomandă femeilor însărcinate, deoarece a fost legat de fertilitate.
Cum să mănânci avocado?
Avocado poate fi adăugat în dietă pentru a întări organismul, a mentine sațietatea pe termen lung, a preveni bolile și ca sursă suplimentară de nutrienți pentru pierderea în greutate. Mâncărurile cu avocado presupun atât utilizarea fructelor crude, cât și tratamentul termic. Așadar, puteți face salate, aperitive reci, guacamole, sosuri, creme pentru sandviciuri, smoothie-uri și maioneză de casă din avocado. Pulpa se adaugă la paste și cereale, se coace la cuptor în coajă. Avocado se potrivește de minune cu peștele și fructele de mare, sucul de lămâie, carnea de pasăre și majoritatea legumelor.
Contraindicatiile avocado
În ciuda numărului mare de proprietăți utile, merită să consumați avocado cu moderație. Poate provoca alergii; Dacă aveți de gând să încercați avocado pentru prima dată, începeți cu o porție mică. Și cu siguranță nu ar trebui să mâncati exclusiv avocado – orice mono-dietă este nesănătoasă, deoarece nu poate furniza organismului toate substanțele necesare. Pulpa fructului conține multă grăsime, așa că nutriționiștii nu recomandă ca avocado să fie abuzat de persoanele cu boli hepatice și cu probleme digestive. Coaja și samburii fructelor sunt toxice, nu pot fi consumate.
Conținutul de avocado la 100 g
160 kcal;
apă – 72 g;
grăsimi – de la 14,66 g;
proteine – 2 g;
carbohidrați – 8,53 g.
Conținutul de vitamine din avocado (% din valoarea zilnică):
vitamina K – 26%;
acid folic – 20%;
vitamina C – 17%;
vitamina B5 – 14%;
vitamina B6 – 13%;
vitamina E – 10%;
potasiu – 14%.