Clicky

8 BOLI CARE SE MANIFESTA PRIN DURERI ABDOMINALE

8 BOLI CARE SE MANIFESTA PRIN DURERI ABDOMINALE

Cavitatea abdominală este spațiul de sub marginea coastelor, in care se afla diverse organe și țesuturi. Organele cavității abdominale includ tractul gastrointestinal (stomac, intestinul subțire și gros), precum și pancreasul, ficatul, vezica biliară, splina, rinichii, glandele suprarenale.

Este util să cunoașteți zonele abdomenului si organele pentru a vă evalua corect propriile simptome, precum și pentru a clarifica imediat localizarea durerii de către medic. Acest lucru va permite specialistului să evalueze mai bine starea pacientului și să decidă asupra necesității îngrijirilor medicale de urgență.

Asta pentru ca sunt foarte multe boli care au ca prim simptom durerea de burta. Pentru ca am vorbit despre unele dintre ele, cum ar fi pancreatita, litiaza biliara si boala de reflux gastroesofagian, va mai prezentam alte 8 boli cu acelasi simptom: durerea abdominala.

1. Apendicita

Apendicita este o urgenţă chirurgicală care se impune în urma inflamaţiei apedicelui, ce se manifestă prin durere apărută din senin, în zona centrală a abdomenului, care radiază în partea dreaptă a acestuia. Durerea este cu atat mai mare, atunci când îndoi piciorul. Iar aceasta stare nu trebuie deloc ignorata. Dacă apendicele inflamat nu este îndepărtat chirurgical, acesta se poate fisura sau chiar rupe, ducând la apariţia peritonitei, o urgenţă medicală grava.

  1. Intoleranţa la lactoză

Aceasta poate duce la dureri de stomac moderate sau chiar severe, în funcţie de  nivelul de toleranţă al fiecărei persoane. Dacă bănuiţi că de vină pentru durerile de stomac ar putea fi intoleranţa la lactoză, mergeţi la medicul de familie, care vă poate îndruma spre un specialist ce poate stabili cu precizie un diagnostic corect. De cele mai multe ori, intoleranţa la lactoză se manifestă prin dureri de stomac, balonare, diaree, gaze intestinale şi indigestie.

3.Diverticulita

Diverticulita este o inflamaţie e diverticulului, adică a acelui „buzunăraş” care căptuşeşte colonul. Afecţiunea se agravează în special din cauza constipaţiei, care favorizează întărirea materiilor fecale rămase blocate în intestinul gros şi care pot perfora mucoasa subţire a acestuia. Simptomele diverticulitei includ crampe în regiunea inferioară a abdomenului sau, în cazurile grave, durere severă.  Diverticulita netratată poate duce la abces, hemoragie internă şi chiar găurirea intestinului gros, cu consecinţe fatale asupra sănătăţii.

4.Intoleranţa la gluten

Sistemul digestiv al anumitor categorii de persoane nu poate digera cum se cuvine glutenul, o proteină care se găseşte în cereale precum secara sau grâul. Cea mai severă formă de intoleranţă la gluten este celiachia, care se manifestă prin flatulenţă, balonare, durere de stomac moderată sau severă şi oboseală persistentă. Incapacitatea intestinului de a absorbi substanţele nutritive ar putea duce la diaree cronică, pierdere semnificativă în greutate şi chiar malnutriţie.

5.Endometrioza

Este o afecţiune ginecologică care apare atunci când nivelul celulelor endometriale (care se desprind de pereţii uterului în fiecare lună, la menstruaţie) creşte anormal. Durerea abdominală, menstruaţia neregulată şi infertilitatea sunt adesea consecineţe ale acestei afecţiuni netratate.

6.Afecţiunile tiroidiene 

Hormonii tiroidieni au un rol important în buna funcţionare a digestiei, iar dacă nivelul acestora este dat peste cap, apar problemele. Chiar dacă glanda tiroida este localizată la nivelul gâtului, asta nu înseamnă că nu poate cauza probleme în alte părţi ale corpului atunci când nu funcţionează corect. Pe de o parte, activitatea prea intensă a tiroidei duce la digestia prea rapidă a alimentelor, ceea ce poate duce la apariţia unor simptome precum crampe abdominale şi diaree; pe de altă parte, o tiroidă leneşă (hipotiroidism) duce la încetinirea procesului de digestie, care are drept consecinţă constipaţia, gazele intestinale, balonarea şi durerile de stomac.

7.Boala inflamatorie pelvină

Aceasta este o infecţie bacteriană a trompelor, uterului şi ovarelor, care poate duce la dureri în regiunea de sub buric. Bolile cu transmitere sexuală, cum sunt gonoreea sau chlamydia, ar putea fi cauze ale acestei afecţiuni, precum şi avortulsteriletul ori naşterea în sine, care permite pătrunderea bacteriilor la nivelul cervixului uterin şi avansarea acestora spre celelalte organe reproducătoare feminine.

8.Constipatia

O cauză des întâlnită a durerilor de stomac este constipaţia, iar un remediu extrem de eficient în acest sens este sucul de prune sau consumul de prune proaspete sau uscate. Aceste fructe sunt bogate în sorbitol şi fibre, care au efect laxativ natural şi stimulează digestia.

O variantă pentru ameliorarea durerilor de stomac este consumul de ceai. Printre ceaiurile recomandate pentru crampele abdominale se numără cel de mentă, de muşeţel sau de ghimbir. Şi sucul natural de aloe vera este indicat dacă te confrunţi cu dureri abdominale. Pentru prevenirea durerilor de stomac, evită alimentele grase, picante şi intens procesate, fă cât mai multă mişcare şi cere sfatul medicului dacă vrei să iei anumite suplimente alimentare, cum ar fi probioticele sau extractul de anghinare, care previn indigestia şi uşurează tranzitul intestinal.

Distribuie
post-img
Prev post

CÂND ESTE BINE SĂ FACI INTERVENȚIA DE BLEFAROPLASTIE

Next post

DE CÂTĂ MIȘCARE ESTE NEVOIE PENTRU A SCĂPA DE CALORII, DUPĂ CE MÂNCĂM CIPSURI, PIZZA ȘI CIOCOLATĂ

post-img