Clicky

7 MOTIVE PENTRU A MÂNCA IAURT GRECESC ÎN FIECARE ZI

Spre deosebire de iaurtul clasic, iaurtul grecesc are de două ori mai multe proteine, dar mai puțini carbohidrați și calorii. Va vom spune despre motivul pentru care ar trebui să adaugi acest aliment în dieta ta zilnică.

Iaurtul grecesc este un iaurt gros, filtrat, căruia i-a fost îndepărtat aproape tot zerul. Împreună cu lichidul, este stors din el zahărul, o parte din calorii și carbohidrați. La fabricarea acestui produs se folosește de două ori mai mult lapte și, prin urmare, conține mult mai multe proteine, bacterii benefice și calciu, decât iaurtul obișnuit.

Motivul 1. Reduce senzația de foame

Iaurtul grecesc are un conținut scăzut de calorii. 100 g din acest produs conțin doar 59 de calorii. În plus, practic nu are carbohidrați și zahăr, așa că poate fi inclus în dieta de slăbit. Datorită cantității mari de proteine, iaurtul grecesc menține o senzație de sațietate mult timp. Datorită texturii cremoase dense și gustului acru, iaurtul grecesc este potrivit pentru înlocuirea cremei de brânză bogată în calorii, a maionezei și a smântânii. În același timp, spre deosebire de smantană, un astfel de iaurt nu se coagulează nici la temperaturi ridicate. Puteți face un desert amestecându-l cu fructele de pădure preferate, adăugați-l în muesli și mâncați-l la micul dejun sau folosiți-l ca sos pentru preparatele din carne.

Motivul numărul 2. Îmbunătățește sănătatea intestinului

Iaurtul natural grecesc contine o cantitate mare de probiotice – bacterii care refac microflora intestinala si cresc functiile protectoare ale organismului. Aceste enzime benefice luptă împotriva infecțiilor, previn creșterea bacteriilor dăunătoare, refac membranele mucoase după administrarea de antibiotice, accelerează procesul de digestie și ajută la absorbția nutrienților. În plus, probioticele îmbunătățesc starea pielii, a părului și unghiilor.

Motivul numărul 3. Promovează creșterea musculară

Iaurtul grecesc este bogat în proteine, care sunt esențiale pentru creșterea musculară și repararea țesuturilor. Consumul a 200-250 de grame de iaurt grecesc după un antrenament de forță îți va oferi 15-20 de grame de proteine. Medicii olandezi au descoperit că exact atât este nevoie pentru a ajuta creșterea musculară. Dacă doriți să diversificați gustul iaurtului, încercați să adăugați niște semințe de chia și o lingură de miere.

Motivul numărul 4. Ajută la întărirea oaselor

Iaurtul grecesc este bogat în calciu. Într-un pahar mic de produs, se concentrează de la 300 la 400 mg din acest mineral, ceea ce reprezintă o treime din necesarul zilnic pentru un adult. Consumul de iaurt cu un conținut scăzut de zahăr și ridicat de probiotice, de cel puțin două până la trei ori pe săptămână, creste densitatea osoasă și reduce riscul de osteoporoză la persoanele în vârstă. În plus, vitamina D, care face parte din iaurtul grecesc, este de mare importanță pentru creșterea și întărirea oaselor. Ajută la absorbția calciului și întărește sistemul imunitar.

Motivul numărul 5. Accelerează metabolismul

Datorită conținutului ridicat de proteine, iaurtul grecesc îți poate accelera metabolismul cu aproximativ 10%. Cert este că pentru asimilarea alimentelor proteice, organismul are nevoie de mult mai mult timp și energie decât pentru digestia grăsimilor sau a amidonului. În plus, calciul din iaurt afectează rata metabolică. Un studiu a arătat că persoanele obeze care și-au crescut aportul zilnic de acest mineral la 1200-1300 mg au slăbit de două ori mai repede decât participanții care au primit 400-500 mg de calciu pe zi. Cu toate acestea, iaurtul grecesc este o sursă excelentă de iod. Acest oligoelement este necesar pentru buna funcționare a glandei tiroide, ai cărei hormoni controlează metabolismul general.

Motivul numărul 6. Creste buna dispoziție

Intestinul și creierul sunt interconectate printr-o rețea neuronală, astfel încât anxietatea și depresia sunt uneori însoțite de dureri abdominale cronice și probleme digestive. Bacteriile probiotice găsite în iaurtul grecesc stimulează producția de serotonină „hormonul fericirii” și mențin un echilibru sănătos între intestin și creier. Cu ajutorul lor, puteți învinge stresul cronic, va puteți înveseli, calma sistemul nervos și scăpa de anxietate. Se foloseste chiar noul cuvânt „psihobiotice” pentru a se referi la bacteriile intestinale. În plus, iaurtul grecesc este bogat în vitamina B12, care îmbunătățește memoria și protejează fibrele nervoase de deteriorare.

Motivul numărul 7. Întărește inima

Potasiul conținut de iaurtul grecesc normalizează funcționarea sistemului cardiovascular și elimină excesul de lichid din organism, ceea ce reduce sarcina asupra inimii. Un pahar de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi conține aproximativ 240 mg de potasiu. Și datorită calciului, magneziului și bacteriilor benefice, acest produs reduce riscul de boli de inimă, scade tensiunea arterială crescută și nivelul colesterolului din sânge.

Vitaminele B ajută, de asemenea, la menținerea sănătății inimii, îmbunătățesc tonusul mușchiului inimii și al vaselor de sânge. În plus, iaurtul grecesc este o sursă valoroasă de vitamina B12, care este implicată în formarea celulelor sanguine și a fibrelor nervoase. Acest lucru este deosebit de important pentru vegetarieni, deoarece vitamina B12 nu se găsește în alimentele vegetale.

Distribuie
post-img
Prev post

MEDITAȚIA ȘI TERAPIA COGNITIVĂ, REMEDII PENTRU DURERILE DE SPATE

Next post

CÂND ESTE BINE SĂ FACI INTERVENȚIA DE BLEFAROPLASTIE

post-img