Clicky

7 LUCRURI PERMISE FEMEILOR ÎNSĂRCINATE

In acest articol vom desfiinta mituri și interdicții învechite pentru femeile însărcinate. Cu toate acestea, va reamintim că, oricum, este important să vă consultați medicul înainte de a urma orice recomandare sau sfat venit de oricunde.

 1. Cafeaua

Puteți bea cafea în timpul sarcinii! Aceasta nu provoacă avort spontan și nu duce la naștere prematură. Oamenii de știință au ajuns la astfel de concluzii după ce au analizat mulți ani la rand toate studiile pe această temă. Două căni de cappuccino sau trei cani de latte este doza zilnică sigură de cofeină (200 mg). Trebuie avut în vedere faptul că aceasta substanta (cofeina) se găsește și în ceaiul negru și verde, cacao și ciocolată. Asa ca, oricum trebuie să o luați ușor cu ele.

 1. Sportul

Sarcina nu este o boală, iar chiulirea de la ora de “educație fizică” în timpul acesteia nu este necesară. Dar, cuvântul cheie aici este „educație fizică” și nu „sport profesionist” sau „activități extreme”.

Pe scurt, regula poate fi formulată astfel: dacă ați făcut sport în regim de amator înainte de concepție, puteți continua după consultarea unui medic. Dacă nu ai făcut-o, cel mai bine este să nu începi. În general, femeilor însărcinate li se recomandă 30 de minute de mișcare pe zi. Poate fi mers pe jos, terapie cu exerciții fizice, yoga specială pentru gravide sau activitatea ta sportivă obișnuită.

Procedând astfel, ar trebui să evitați:

 • exerciții în decubit dorsal (după primul trimestru);

 • scufundări, snorkeling, surfing (presiunea apei poate dăuna fătului);

 • sporturi de contact – hochei, baschet, volei, box;

 • activități în care există risc mare de cădere: schi, patinaj, călărie;

 • yoga „hard” sau Pilates;

 • drumeții montane (din cauza riscului lipsei de oxigen).

Dar există și o listă de contraindicații, in prezenta carora medicul va va interzice sa practicati sportul, mai ales pentru ca poate exista riscul de naștere prematură, prezența insuficienței istmico-cervicale, inclusiv după corecția chirurgicală, sarcina multiplă, placenta previa, boli ale organelor interne (de exemplu, organele respiratorii) sau anemie severă.

 1. Tratamentul stomatologic

Puteți oricând sa va obturați și trata canalele radiculare si chiar recomandat. Este mult mai periculos dacă există o sursă de infecție în organism. În mod ideal, tratamentul ar trebui efectuat în al doilea trimestru – de la a 14-a până la a 28-a săptămână de sarcină. Este posibil și în al treilea trimestru, dar în acest moment este deja inconfortabil să stai mult timp in scaunul dentistului din cauza burticii mari. Anestezia este permisă, la fel ca și o radiografie – doar ca în acest caz, abdomenul trebuie acoperit cu un șorț de protecție.

Într-o imagine ideală a lumii, toate procedurile stomatologice majore ar trebui efectuate înainte de sarcină. În etapa de planificare, este logic să vizitați medicul dentist în scopuri preventive.

 1. Botoxul

Toxina botulinica de tip A nu traverseaza placenta si nu se stie sa interfereze cu sarcina. Dar, nu au fost efectuate studii pe scară largă, deoarece medicamentul nu salvează vieți (cea mai mare recenzie vorbește despre 574 de femei care au riscat să facă Botox în timpul sarcinii).

Botoxul nu este doar despre frumusețe, ci și despre sănătate: injecțiile cu acesta sunt prescrise pentru migrene, transpirație excesivă și incontinență urinară. În aceste cazuri, beneficiile medicamentului pot depăși într-adevăr riscurile posibile. Dar dacă vreu sa-l injectezi doar ca să faci „fotografii instagramabile”, tu alegi.

 1. Sexul

Este posibil să faci sex în timpul sarcinii și, dacă da, cum anume?” – una dintre principalele întrebări ale tuturor femeilor însărcinate. Da, se poate. Alte două lucruri sunt mult mai importante.

Este permis in absența contraindicațiilor: sângerare, dureri abdominale, placentă căzută, col uterin scurtat, amenințare de avort spontan și naștere prematură, afte, scurgeri de lichid amniotic (când este ruptă integritatea membranelor), avort spontan obișnuit.

De asemenea, trebuie sa tineti cont de starea infecțioasă a partenerului. Merită să știți cu siguranță că nu are și nu poate avea infecții genitale.

Sexul este permis în orice poziție confortabilă, dar merită să ne amintim că în a doua jumătate a sarcinii nu este de dorit să stai culcat pe spate. În unele condiții, orgasmul este posibil, în altele, contracțiile uterine sunt nedorite. Sexul anal nu este interzis, dar este cu siguranță contraindicat pentru hemoroizi, care apar adesea la femeile însărcinate. Și, desigur, trebuie sa aveti grija de regulile de igienă.

 1. Zboruri în al treilea trimestru

Multe companii aeriene cer un certificat de sarcină înainte de a urca in avion. Potrivit OMS, călătoriile sunt permise în orice moment, cu excepția ultimei luni de sarcină. Și nu doar pentru că o companie aeriană nu vrea să nasti în aer. În timpul sarcinii, riscul de stagnare a sângelui la nivelul membrelor și de formare a cheagurilor de sânge este deosebit de mare. Pentru asigurare, puteți respecta următoarele reguli:

 • beti mai multă apă;

 • purtați ciorapi compresivi;

 • purtați haine largi;

 • plimbați-vă prin cabină la fiecare jumătate de oră sau o oră;

 1. Alăptarea

Nu este nevoie să va opriți din alăptat imediat ce aflați despre o nouă sarcină. Un medic ginecolog nu are dreptul să te descurajeze dacă nu există contraindicații și sarcina merge bine (Organizația Mondială a Sănătății și studiile la scară largă sunt de partea ta).

Un alt mit este că nu vor fi suficienți nutrienți pentru toti trei (mamă, copil și făt în uter). Dar acest lucru se aplică mai degrabă țărilor sărace în care există probleme de nutriție. Cu o dietă adecvata a mamei, vor fi suficiente vitamine si minerale pentru toată lumea.

Distribuie
post-img
Prev post

SANGERARILE GINGIVALE, CAUZE SI REMEDII

Next post

CE BOLI PERICULOASE POT ASCUNDE DURERILE DE SPATE?

post-img