Clicky

7 IDEI PRACTICE PENTRU A COMBATE FRICA

Frica este o emoție primară, care ne ajută atunci când funcționează ca un mecanism de autoapărare, dar care ne poate afecta calitatea vieții, atunci când se amplifică chiar și în absența unor primejdii reale.

Frica este în mare măsură o creație a minții noastre și poate apărea chiar dacă nu există un motiv real. Creierul nostru este atât de efficient, încât începem să ne temem de stimuli care nu sunt deloc periculoși sau care nici măcar nu sunt prezenți (anxietate anticipatorie), explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Potrivit acestuia, a trăi o frică continuă conduce la stări de neajutorare și depresie în ultimă instanță. De aceea este esențial să faci ceva, orice, pentru a ieși din acel cerc vicios.

Iată 7 idei practice pentru a controla și a combate frica:

1.Dacă frica te ține treaz noaptea, scoală-te din pat și fă câțiva pași. Poți să faci puțină mișcare sau să citești o carte. De preferat să nu intri pe internet sau să te uiți la TV sau telefon sau tabletă.

2. Mișcă-te! Fă câteva flotări, genoflexiuni sau orice alte exerciții fizice care pun sângele în mișcare. Exercițiul va înlocui hormonii fricii cu unii buni, care sunt asociați cu starea de calm, de forță și putere.

3. Respiră! Respirația este poate cel mai rapid și ușor mod de a contracara frica. Orice s-ar întâmpla, respiră profund de 3–5 ori, așteaptă, adună-te și abia apoi acționează.

4. Gândește pozitiv! Adu-ți aminte de succesele tale, de multele lucruri minunate din viața ta! Gândește-te la ele, bucură-te de ele. Fă-o în detaliu!

5. Creează-ți un cuvânt cheie! Formula fermecată! Mantra personală! Poate fi ceva simplu „Mă descurc” sau „Sunt cel mai tare” sau orice altceva. Repet-o continuu și observă schimbarea.

6.Rămâi în prezent! Observă ce se întâmplă chiar acum, în această clipă. Vei descoperi că, foarte probabil, momentul prezent nu are nici o legătură cu frica respectivă.

7. Schimbă modul în care privești situația! Cei care se tem, au tendința să perceapă o problemă ca fiind insurmontabilă și permanentă în timp ce optimiștii o privesc ca pe ceva temporar și rezolvabil. Caută să „demontezi” acea problemă în bucăți și să le rezolvi una câte una.

Distribuie
post-img
Prev post

TRATAMENTUL ȘI PREVENIREA TENSIUNII INTRAOCULARE

Next post

TRATAMENT CHIRURGICAL VS. MININ INVAZIV PENTRU VARICE: DR. RAZVAN DRAGOS

post-img