Clicky

7 elemente care ne prelungesc viața

În România, speranța de viață este de 72-74 de ani, ceea ce face ca țara noastră să fie destul de aproape de țările avansate.
Ceea ce dorim să prezentăm în continuare se referă la calitatea vieții, factor care depinde de fiecare dintre noi, de modul nostru de viață, de respectarea anumitor reguli până la adânci bătrâneți, sub aspect fizic, mental și spiritual, recomandă academicianul dr. Ovidiu Bojor (98 de ani).
1 Alimentația. Nu vă grăbiți la masă. Mestecați bine alimentele, de zece ori înainte de a le înghiți și nu beți apă înainte de masă sau între felurile de mâncare.
Este recomandabil să vă ridicați de la masă cu cinci minute înainte de a fi sătul, nu cu cinci minute după ce v-ați săturat.
Recomandăm un regim preponderent lacto-vegetarian, dar nu exclusiv. În copilărie și tinerețe sunt necesare proteine animale ușoare (pește alb, piept de pui, carne de curcan fără pieliță). Pe măsură ce înaintăm în vârstă, necesarul de proteine animale trebuie redus.
2 Mentalul. În mod obișnuit folosim doar 25-30 % din capacitatea creierului nostru. Prin educație și meditație putem folosi mai mult din această capacitate.
3 Timpul de odihnă. Ideal ar fi să putem respecta cele trei opturi dintr-o zi: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă (sport, plimbări, lectură, muzică) și 8 ore de somn. Cele mai importante sunt cele 8 ore de somn, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă. Nu vă culcați mai devreme de 3 ore după ultima masă. Este bine ca înainte de culcare să faceți o scurtă plimbare.
4 Evitarea sedentarismului. O viață normală este condiționată de mișcare care asigură o bună oxigenare a organismului. Nu neglijați nici gimnastica zilnică în aer curat. Dormiți cu fereastra întredeschisă atâta timp cât sezonul vă permite.
5.Cultivarea optimismului. Un factor important care depinde de noi este cultivarea optimismului și a încrederii în cei din jurul nostru. Să respingem tot ce este negativ în relațiile interumane.
Să ne închipuim că viața este o oglindă în fața căreia suntem și ne privim: dacă zâmbim, zâmbetul se întoarce asupra noastră. Dacă ne crispăm și ne schimonosim figura, grimasa se întoarce tot asupra noastră.
6. Prevenirea poluării. Este vorba despre poluarea mediului, căci trăim într-o țesătură de iradiații și decibeli, la care contribuie celularele, televizoarele, traficul zgomotos din marile orașe. Acesta este tributul pe care îl plătim confortului și civilizației moderne. Dar este vorba și despre poluarea pe care noi înșine ne-o provocăm prin alimentația deficitară, prin consumul de alcool, de droguri, de tutun, medicamente sintetice, băuturi comerciale, etc.
7. Suprema poruncă. Printre cele trei mari virtuți teologicale- Credința, Speranța, Iubirea- pe primul loc am situa iubirea, ca factor determinant. Iubirea față de Creator și față de aproapele nostru. Sub aspect spiritual: armonia din cadrul familiei, armonia relațiilor sociale, armonia relațiilor interumane, care se cuvine să fie normale și corecte.
Speranța se află în iubire și în buna înțelegere între oameni!
Sursa: Ovidiu Bojor, „Pledoarie pentru viața sănătoasă. Remedii naturale”

Distribuie
post-img
Prev post

DELIA DUMITRU - CUM SE IMPARTE DREPTATEA IN CUPLU | www.campioninsanatate.ro

Next post

Când mandarina este muma și când este ciuma, provocand un șoc anafilactic

post-img