Clicky

7 beneficii dovedite ale grapefruitului

Se spune că grapefruitul ajută la normalizarea greutății, îmbunătățește sănătatea pielii și a vaselor de sânge. Conține multe oligoelemente importante pentru sănătate, este o sursă de vitamina C, fibre, minerale și antioxidanți.
Dar grepfrutul are și contraindicații, fiind un aliment la care trebuie să fim atenti. Ce este important sa stim despre acest fruct exotic?
Pulpa fructului are un gust dulce și amar, iar datorită faptului ca este si usor picant, grapefruitul este excelent pentru deserturi, precum și pentru salate, mâncăruri calde.
Grapefruitul este rezultatul încrucișării dintre o portocala și un pomelo. El poate fi de diferite dimensiuni, iar culoarea pulpei poate varia de la roșu aprins la galben pal. Și-a primit numele datorită faptului că în timpul coacerii grapefruiturile arată ca ciorchinii de struguri.
Proprietățile sale benefice sunt folosite în cosmetica, iar un extract foarte cautat este preparat din semințe, pulpă și vene albe. Poate fi găsit în suplimente alimentare, substanțe chimice de uz casnic, parfumuri și aromoterapie.
Beneficiile grapefruitului
Grapefruitul este bogat în fibre alimentare, ceea ce ajută la gestionarea greutății, făcându-vă să vă simțiți mai plin pentru mai mult timp, ceea ce înseamnă că sunt consumate mai puține calorii.
Nutrienții găsiți în grapefruit pot promova sănătatea pielii, a sistemului digestiv, cardiovascular și a sistemului imunitar.
Grapefruitul are un indice glicemic scăzut. Aceasta înseamnă că oferă organismului nutrienți, dar nu afectează negativ nivelul zahărului. De aceea ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2. Consumul de grapefruit ajuta la controlul nivelului de insulină și, astfel, reduce probabilitatea de a dezvolta rezistență la insulină și diabet de tip 2. Într-un studiu, subiecții care au mâncat jumătate de grapefruit proaspăt înainte de masă au redus semnificativ nivelul de insulină și rezistența la insulină.
S-a demonstrat că grapefruitul conține naringină, avand proprietăți similare cu un inhibitor pe care medicii îl folosesc pentru a îmbunătăți toleranța la glucoză la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Combinația de fibre, potasiu, licopen, vitamina C și colină din grapefruit ajuta sistemul cardiovascular.
Grapefruitul conține multă vitamina C si are proprietăți antioxidante, protejand celulele de bacteriile și virusurile dăunătoare. Datorita vitaminei C, grapefruitul ajută oamenii să se recupereze mai repede dupa răceli. Si celelalte vitamine și minerale găsite în grapefruit ajută la susținerea imunității, reduc inflamația și riscul de infecții, mențin integritatea pielii, care acționează ca o barieră protectoare împotriva acestora.
Antioxidanții din fruct protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot declanșa procese nedorite în organism. Consumul de grapefruit imbunatateste vederea, scade colesterolul și tensiunea arterială.
Acidul citric găsit în grapefruit poate preveni eficient formarea pietrelor la rinichi si chiar ii elimină din organism. Acidul citric are capacitatea de a crește volumul și pH-ul urinei, creând un mediu mai puțin favorabil formării pietrelor la rinichi.
Grapefruitul este cel mai bun în timpul iernii, perioada in care se coace. El nu se coace după recoltare și se păstreaza într-un loc întunecat, la temperatura camerei.
Efecte secundare
Dacă o persoană ia statine, medicamente psihotrope, blocante ale canalelor de calciu, atunci este mai bine pentru el să consulte un medic înainte de a consuma grapefruit. Acest fruct are capacitatea de a lega enzimele, ceea ce face ca medicamentele să intre în fluxul sanguin din intestine mai repede decât de obicei. Nivelul de medicamente din sânge va fi mai mare decât este necesar, ceea ce poate provoca consecințe periculoase.
Deoarece grepfrutul are un conținut ridicat de potasiu, trebuie consumat cu prudență de către persoanele cu infecție renală. În acest caz, excesul acestui element va fi limitat, iar o supradoză de potasiu duce la probleme de sănătate.
Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian pot prezenta arsuri la stomac crescute și eructații atunci când mănâncă grapefruit, deoarece este foarte acid.
Dacă o persoană are boli cardiovasculare, este important să discutați despre consumul de grapefruit cu medicul, deoarece sucul de grapefruit poate altera metabolismul unui număr imens de medicamente.
Este important de reținut că odată cu creșterea volumului unei porții de citrice, va puteți confrunta o pseudo-alergie – o senzație de mâncărime, roșeață a pielii care apare atunci când se consumă o cantitate mare dintr-un anumit produs.
Valoarea calorică și nutritivă, 100 g de grapefruit conțin:
42 kilocalorii;
0,8 g de proteine;
0,1 g grăsime;
10,7 g carbohidrați;
1,6 g de fibre alimentare;
22 mg calciu;
9 mg magneziu;
18 mg fosfor;
0,1 mg fier;
135 mg potasiu;
31,2 mg vitamina C;
1150 de unități de vitamina A.

 

Distribuie
post-img
Prev post

PASTILA FRESH! @ YOUTUBE: CAMPION IN SANATATE​

Next post

Crampele musculare

post-img