Clicky

7 BENEFICII ALE SCRISULUI DE MÂNĂ

Pentru mulți dintre noi, scrisul de mână tinde să devină o amintire, pe măsură ce este înlocuit de butoane, tastatură și ecrane.

Totuși, scrisul de mână rămâne o abilitate prețioasă, ținând cont de multiplele beneficii, atât în plan cognitiv, cât și pentru sfera emoțională, explică psihilogul Irina Burcă.

Potrivit unui studiu realizat în 2009, studenții care scriau lucrări cu pixul, spre deosebire de colegii lor care aveau la dispoziție un calculator, și-au terminat munca mai repede și, în plus, s-au exprimat mult mai coerent.

Caligraful și expertul grafolog dr. Marc Seifer vorbește despre beneficiile scrisului de mână, respectiv:

1. Scrisul de mână pune mintea în mișcare. 

În timp ce mâna se mișcă pe foaia de hârtie scriind, în creier se activează și ariile responsabile de citit. Acest lucru nu se întâmplă atunci când tastezi la calculator. Mișcarea este cea care face diferența, iar asta implică activitatea cortexului motor. Așadar, când scrii de mână, îți folosești mai multe părți din creier decât atunci când tastezi.

2. Cu ajutorul scrisului de mână, procesul de învățare se simplifică.

Scrisul de mână îmbunătățește abilitățile cognitive, mai ales în cazul copiilor. Scriind litere, apoi cuvinte și propoziții, copiii- dar e valabil și pentru adulți- îşi antrenează creierul și reușesc să stabilească mai multe conexiuni sinaptice decât atunci când învață folosindu-se de tehnologie.

E foarte important să încurajăm copiii să scrie caligrafic măcar pentru o perioadă scurtă de timp, mai ales că generațiile actuale uită repede că scrisul de mână e indispensabil, chiar și în era tehnologiilor informaționale.

3. Scrisul de mână stimulează creativitatea.

Potrivit dr. Marc Seifer, scrisul de mână ne inspiră mai mult în procesele de creație pentru că folosirea instrumentelor de scris și a hârtiei implică un proces mai lent și mai elaborat decât folosirea tastaturii în conceperea textelor. Acest fapt se află în legătură directă cu imaginația și creativitatea.

4. Scrisul de mână coordonează activitatea celor două emisfere ale creierului.

5.„Tinereţe fără bătrânețe” este un alt atribut al scrisului de mână.

Așa cum alimentația sănătoasă și mișcarea sunt veritabile surse de întinerire și sănătate pentru trup, scrisul de mână este un real elixir al tinereții pentru minte.

6. Scrisul de mână îmbunătățește capacitatea de memorare.

Notițele făcute cu pixul pe hârtie sunt superioare celor realizate la laptop, tabletă sau telefon, datorită solicitării mai multor procese cognitive. Iar ceea ce este scris de mână se memorizează mult mai ușor și mai temeinic. Se știe doar că a scrie de mână echivalează cu a citi de două ori.

7. Scrisul de mână te relaxează și te îndeamnă la introspecție. 

Atunci când scriem o propoziție cu tente pozitive, calme, experimentăm o formă de grafoterapie. Doar scriind de 20 de ori pe zi scurta propoziție Voi fi mai pașnic”, avem mari șanse să devenim mai calmi.

Distribuie
post-img
Prev post

ALOPECIA

Next post

CUM NE ÎNGRIJIM BUZELE

post-img