Clicky

6 OBICEIURI ZILNICE CARE ITI POT REDUCE MULT IMUNITATEA

Se știe că fumatul, alcoolul, malnutriția, lipsa somnului și stresul afectează negativ sănătatea și reduc imunitatea. Există, însă, câțiva alți factori, mai puțin evidenti, dar nu si mai puțin nocivi, care ar putea fi motivul bolilor frecvente atat la adulți, cat și la copii.

Specialistii in imunitate au descris 6 obiceiuri la care este mai bine să renunți.

Abuzul de săpun antibacterian

De la începutul pandemiei de coronavirus, rafturile magazinelor au fost pline de produse de igienă antibacteriene, iar mulți oameni au înlocuit complet săpunul obișnuit cu săpun antibacterian. Totuși, aceasta nu este cea mai bună idee. Cert este că, agenții antibacterieni sunt mai agresivi pentru piele și conțin substanțe care ucid toate bacteriile, inclusiv pe cele care trăiesc în mod normal pe corpul uman.

De asemenea, ele spală și stratul lipidic – bariera care ne protejează de infecții.

În plus, datorită utilizării pe scară largă a triclosanului (principalul ingredient activ din săpunurile antibacteriene, deodorante etc.), bacteriile învață să se adapteze la acesta și există riscul ca aceste produse să devină inutile în viitorul apropiat.

Este indicat să folosești săpun antibacterian atunci când ai nevoie cu adevărat de el: de exemplu, după contactul cu o persoană care are gripa, dacă are o infecție cu coronavirus sau după utilizarea transportului în comun. În alte situații, săpunul obișnuit și apa fierbinte sunt suficiente.

2. Utilizarea necontrolată a antibioticelor

În ciuda faptului că, acest grup de medicamente aparține medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală, pacienții încă “se mai descurca” atunci cand vine vorba de antibiotice și medicamente antibacteriene fără prescripție medicală. Acest lucru nu numai că nu are sens, dar este și periculos pentru pacientul însuși. În primul rând, fără a consulta un medic, este imposibil să faci un diagnostic corect. Cum va distinge pacientul o gripă severă de o pneumonie bacteriană?

Antibioticele acționează numai împotriva bacteriilor și sunt neputincioși împotriva virușilor, ceea ce înseamnă că in caz de gripa sau covid (dacă nu există infecție bacteriană concomitentă), vor fi complet inutile.

În al doilea rând, diferite grupuri de antibiotice sunt concepute pentru a trata infecțiile de diferite localizări și pentru a lupta cu diferite grupuri de agenți patogeni. Nu există un antibiotic universal „pentru orice”, ceea ce înseamnă că alegerea unui medicament pentru tratament pe cont propriu este o măsură ineficientă.

În al treilea rând, astăzi multe bacterii au dobândit rezistență (imunitate) la anumite antibiotice. Ati putea să aflați care medicament va fi eficient într-un anumit caz numai după o analiză de laborator. În cele din urmă, antibioticele ucid toate bacteriile, bune și rele, inclusiv pe cele implicate în apărarea imunitară a organismului.

3. Vizita la medic in ultimul momente

Majoritatea oamenilor merg la clinică doar atunci când nu mai rezista durerii sau simt un disconfort puternic, dar există un număr mare de boli care apar liniștit și imperceptibil, fără simptome pronunțate, dar subminează sănătatea.

Acest lucru este valabil mai ales pentru infecțiile cronice, care reduc imunitatea și îl fac pe purtător vulnerabil la alți agenți patogeni.

Chiar și persoanele sănătoase, fără simptome, au nevoie de un control anual la medic și de un set de analize macar o data pe an.

4. Geamuri închise

Din cauza riscului de a răci în sezonul rece, multe persoane nu-si aerisesc aproape deloc camera. Cu toate acestea, un om are nevoie de aer proaspăt și curat. În caz contrar, bacteriile și ciupercile persistă în cameră, care se simt grozav la căldură și umiditate, înmulțindu-se activ.

5. O proasta calitate a somnului

Mulți oameni acordă atenție doar cantității de somn și cred că dacă petrec suficient timp în pat, atunci totul este în ordine. Nu este suficient să dormi doar opt ore. Este important ca acest somn să fie de înaltă calitate: în întuneric, liniște și răcoare, la ore care corespund ritmurilor circadiene.

Somnul are un rol esențial si important pentru funcționarea sistemului imunitar.

6. Atractia pentru dulce

Obiceiul de a te răsfăța cu dulciuri dăunează grav sistemului imunitar. Zahărul este unul dintre declanșatorii procesului inflamator, accelerează procesul de îmbătrânire și reduce indirect imunitatea. Prin urmare, cei care sunt atrasi si consuma mult dulce se pot îmbolnăvi mai des și se pot recupera mai lent.

Distribuie
post-img
Prev post

UMFLAREA MÂINILOR DIMINEATA

Next post

ALERGIA LA PĂR DE ANIMALE

post-img