Clicky

6 INFORMAȚII CHEIE PE CARE TREBUIE SĂ LE ȘTIȚI DESPRE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Prima impresia este ca s-a spus deja aproape totul despre accidentul vascular cerebral. Dar, cand vorbești cu rudele bolnavilor despre această boală gravă, ai senzatia ca nimeni nu stie nimic. Oamenii intreaba care sunt factorii de risc și cum să-i elimini, daca este adevărat că nu mai trăiesti mult după un AVC, isi doresc sa stie daca exista medicamente pentru prevenire.

Chiar daca există o mulțime de informații despre aceasta boala, este, totuși, foarte dificil pentru oameni să o perceapă, să o structureze și mai ales să se confrunte cu ea. Fiecare dintre ei si-ar dori să obțină un algoritm simplu pentru toate situatiile: „Pentru a nu avea niciodată un accident vascular cerebral, luați pastila X”. Din pacate, acest lucru nu se întâmplă si nu exista niciun tratament minune nici inainte si nici dupa.

De aceea, vom incerca să va prezenta, niste elementele de bază – simple, dar importante – despre accidentul vascular cerebral pe care nu toată lumea le cunoaște.

1. Accidentul vascular cerebral poate apărea la orice vârstă

Accidentul vascular cerebral poate apărea imediat după naștere și pana la varsta de o sută de ani. Frecvența de apariție, desigur, va fi diferită: cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta această boală. Chiar și o femeie tânără poate face un accident vascular cerebral. În timp ce colegii de serviciu isi cauta prin genti antinevralgice pentru durerea ei de cap, se poate pierde timp.

Nici barbatii tineri nu sunt scutiti de el. Un tânăr si-a sărbătorit ziua de nastere, a băut ceva si i s-a facut rau. Nu reusea sa articuleze cuvintele. Rudele au bănuit că ceva nu este în regulă si au chemat o ambulanță. Din pacate, medicul de pe salvare a mirosit alcoolul din aer, a vazut că pacientul este foarte tânăr, a pus câteva întrebări, s-a asigurat că brațele și picioarele lui funcționează și i-a sugerat să se culce. In felul acesta, s-a pierdut mult timp. Când lucrurile s-au înrăutățit în dimineața următoare, echipa de ambulanță rechemată nu a avut îndoieli, iar o scanare CT a creierului a dezvăluit un accident vascular cerebral.

De aceea, trebuie să fim vigilent. Dacă vedeți cel puțin unul dintre aceste simptome: asimetrie facială, slăbiciune sau amorțeală la nivelul brațului și piciorului, neclaritate sau alte ciudatenii de vorbire, nu pierdeți timpul, nu cautați pe Google, nu vă gândiți la ce pastile sunt cele mai bune să-i dați. Chemați urgent o salvare! Timpul este prețios într-o astfel de situație.

2. AVC-ul este a treia cauza de deces din lume (dupa bolile cardiovasculare)

Este important să rețineți acest lucru atunci când medicul dumneavoastră vă spune ceva despre importanța de a lua pastile pentru hipertensiune arterială tot timpul, despre unii factori de risc și despre faptul că majoritatea pacienților cu hipertensiune arterială pur și simplu nu simt acest lucru, până la momentul periculos cand apar complicațiile: accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

3. Un AVC te poate omori!

Sau iti poate da rau de tot viata peste cap. AVC te poate lasa in scaun cu rotile pentru totdeauna! Nu este de glumit! Doar 15% dintre pacienți după un accident vascular cerebral vor putea trăi la fel cum trăiau înainte, restul își pierd rapid locurile de muncă, conexiunile sociale și bucuria de a trăi. Dar asta dacă ești norocos să rămâi în viață.

In concluzie, este mai bine să preveniți un accident vascular cerebral decât să faceți față consecințelor acestuia.

4. Mai mult de jumătate din accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite

Majoritatea pacienților cu AVC nu sunt in masura sa dea vina pe soarta. Soarta este atunci când orice ai face, orice mod de viață ai avea, te-ar duce la boală.

În cazul unui accident vascular cerebral tipic, totul este diferit, iar modul de viata are o mare importanta in prevenirea bolii. Controlul tensiunii arteriale, al nivelului de stres, al activității fizice, al alimentației ajută la evitarea acestui eveniment nefericit. Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale sunt ischemice. Acestea apar nu din ruptura spontană a unui anevrism, despre care nimeni nu știa și despre care nu putea ști, ci din cauza formării unui cheag de sânge sau a blocării lumenului vasului cu o placă aterosclerotică. Și aceste lucruri pot fi prevăzute și prevenite.

5. Nu există nicio pastilă magică

Cum nu exista nicio injecție sau perfuzie inovatoare impotriva sau pentru prevenirea AVC-ului, chiar daca in presa apar tot felul de reclame la clinici-minune din strainatate care promit ca iti vor reseta organismul și o perioada de timp nu va mai trebui sa-ti faci griji pentru nimic.

Există, însă, un regim preventiv foarte simplu și accesibil pentru toata lumea, iar asta include vizite regulate la medic, respectarea retetelor si programelor de tratament prescrise de acesta, luarea regulata de pastile de tensiune sau medicamente care ajută la menținerea fluxului sanguin normal și previne formarea cheagurilor de sânge, chiar daca sunt prescrise pentru toata viata. Aceste scheme de tratament sunt prescrise de cardiolog, iar medicamentele sunt selectate individual. Vor trebui luate zilnic, iar eforturile nu vor fi zadarnice. Această abordare ajută la reducerea semnificativă a riscului de accident vascular cerebral (și, în același timp, de infarct miocardic).

6. Accidentul vascular cerebral are mai mult de trei simptome principale

Un accident vascular cerebral nu are doar trei simptome principale. Această boală este mult mai diversă în manifestările sale decât ai crede. Amețeli, instabilitate la mers, tulburări de conștiență, comportament ciudat, sufocare la înghițire, vedere dublă – unul sau mai multe dintre aceste simptome pot fi semne ale unui accident vascular cerebral. Uneori poate fi dificil chiar și pentru un medic să constate un AVC.

Într-o astfel de situație, regula „mai bine să fii în siguranță” funcționează, de aceea, trebuie neaparat să faci o scanare RMN sau CT a creierului, care iti va arata pe loc daca este sau nu vorba despre un AVC, nai ales ca aceste examinări au devenit acum accesibile.

Ai grija de tine, nu amana nimic atunci cand vine vorba de sănătate!

Distribuie
post-img
Prev post

5 LUCRURI PE CARE NU LE-AR FACE UN MEDIC DERMATOLOG

Next post

BOLILE TIROIDIENE: SIMPTOME ȘI TRATAMENT

post-img