Clicky

6 CAPCANE ALE CREIERULUI CARE NE ÎNGRAȘĂ

Mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult!”. Ai auzit asta, probabil, de foarte multe ori. Se pare că acest lucru nu funcționează întotdeauna și nu cu toată lumea. Data viitoare când cineva te întreabă de ce ești atât de „pufosel”, ii poți raspunde cu încredere: „Nu sunt eu de vina, ci creierul meu!”.

Adevarul este că, creierul nostru este mai complicat decât ni se pare, ne pune tot felul de capcane periculoase, în care cădem ușor și ne ingrășăm tot mai mult si mai mult… Care sunt acestea?

1. Stima de sine scăzută

Reprezentanții industriei cosmetice creeaza sabloane de frumusețe de neatins, facandu-le astfel, pe fete să se simtă urâte, inferioare și grase. Apoi le vând tot acestor tinere produsul lor, care le promite sa slabeasca în doar o săptămână.

Cineva poate, în cele din urmă, sa rupa acest lant și să-și dea seama că a fost înșelat. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor cu stima de sine scazuta se invinuiesc doar pe ei insisi pentru esec. Se supără și, mai mult, renunță la orice regim și încep să mănânce de disperare.

Pentru a scăpa de efectul yo-yo și pentru ati schimba perceptia despre tine, te poate ajuta un psiholog, la care te sfatuim sa apelezi. Vei avea rezultate mai bune și, cu siguranta, mult mai ieftin decât toate încercările de a pierde în greutate.

2. Mâncarea emoțiilor negative

Mâncarea este o sursă a hormonului bucuriei. Prin urmare, dacă suntem triști, ne dorim mereu și credem ca “ceva dulce” ne va schimba starea de spirit si ne va face sa iubim din nou viata.

Ca urmare, supraalimentarea vine, pe langa fericirea gustului de moment, si cu toate consecințele nedorite, manifestandu-se prin kilogramele acumulate, un aspect care ne face și mai nefericiti.

Un psihiatru și un nutriționist vă pot ajuta cu o astfel de tulburare de alimentație: primul vă va prescrie terapia adecvată, iar al doilea se va ocupa de dieta dumneavoastră.

3. Depresia

Cercetătorii au demonstrat că depresia este unul dintre principalii predictori ai obezității la o persoană în viitor. Mai mult, această relație este direct proporțională – persoanele supraponderale sunt mai predispuse la depresie, decât persoanele slabe si, de asemenea, cu tendinta de a manca tot mai mult.

Este important să înțelegeți că aceasta nu este doar o dispoziție proastă, ci o boală si trebuie neapărat să consultați un medic.

4. Severitate excesivă în ce priveste alimentele

Jurnal de calorii, sală de sport, rutină și disciplină militară? Da, funcționează, dar există o încordare nervoasă, corpul intră într-o stare de stres. Creierul este speriat de condiții atât de dure și pune corpul în modul de supraviețuire. Iar drept rezultat, metabolismul încetinește, se produce cortizol și, în cele din urmă, poți începe să te îngrași chiar și din iaurtul fără grăsimi.

Pentru a preveni acest lucru, nu urmăriți rezultatele rapide, acordați-vă o slăbire înceata, lenta, de plăcere.

5. Abordare greșită a alimentelor

Papilele gustative sunt date omului cu un motiv. Și, dacă nu ne place fileul de peste, atunci conceptul de „a mâncă fără gust, fără să ne placă doar pentru că asa este indicat” nu ni se va potrivi. Mai devreme sau mai târziu, vom trece pe langa o plăcintă cu branza si stafide și ea va câștiga duelul, cu siguranta. Acest mod de viata nu va fi niciodata un succes.

Prin urmare, ține-te de o dietă sănătoasă variată, ținând totuși cont de preferințele tale gastronomice.

6. Mâncarea ca recompensă

Mâncatul provoacă bucurie, așa cum este si normal sa se intample in natură. Dar asta nu înseamnă că este în regulă să te “antrenezi” în mod deliberat si sa mananci doar pentru a te simti “fericit”, pentru ca astfel mancarea nu va mai fi o necesitate, ci va deveni un drog.

Aceasta este o modalitate sigură de a te supraalimenta compulsiv.

Abordați mâncarea cu atenție. Învață să te asculți pe tine și pe corpul tău, să deosebești foamea de apetit si pofta. În cele din urmă, incearca un alt sistem de recompense pentru tine. Mergi la un film, fa o plimbare, distreaza-te cu prietenii. Vei fi mult mai castigat!

Distribuie
post-img
Prev post

POLENUL CRUD DE SALCIE, ALIATUL UNEI IMUNITĂȚI PUTERNICE

Next post

SUFLUL SISTOLIC, CE ESTE ȘI LA CE SEMNE TREBUIE SĂ AVEM GRIJĂ

post-img