Clicky

6 Beneficii interesante ale lobodei

 

Numita si spanacul francezului sau spanacul nemtesc de munte, loboda este o planta ruda cu sfecla rosie si spanacul. Ea rasare primavara si este o alternativa de sezon la spanac, gata sa lupte cu astenia de primavara si sa ne refaca organismul dupa o iarna lunga si grea.

Loboda este o planta nepretentioasa si prezinta o toleranța la solurile alcaline și saline. Poate cel mai neobișnuit aspect al lobodei este capacitatea sa de a stoca sare în frunze, ceea ce face posibil să crească în medii foarte saline, unde majoritatea plantelor nu ar putea crește. Se găsește în principal în Australia, America de Nord, America de Sud și Eurasia în climatele subtropicale până la temperate. Este o plantă foarte rezistentă și are o mulțime de nutrienți.

In latina i se spunea aurago, care înseamnă „iarbă de aur”. Este poate una dintre cele mai vechi plante cultivate în Europa. In Evul Mediu, mai exact in Grecia Antica cu ajutorul lobodei se tratau inflamatiile, anumite afectiuni ale glandei, dar si durerile menstruale.

Gustul ei ne amintește de spanac și este adesea asociat cu frunze de măcriș. Semințele sunt si ele comestibile și sunt o sursă de vitamina A. Sunt măcinate în alimente și amestecate cu făină pentru a face pâine. De asemenea, din seminte se prepara colorantul albastru.

Unele dintre beneficiile pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea sa de a regla digestia, de a îmbunătăți sănătatea rinichilor, de a crește puterea cardiovasculară, de a întări sistemul imunitar, de a detoxifica sângele și poate reduce riscul anumitor cancere și boli cronice.

Loboda conține niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, caroteni, proteine, antociani, zinc, seleniu, triptofan și fibre alimentare, toate acestea putând aduce beneficii sănătății umane într-o varietate de moduri.

6 Beneficiile ale lobodei

  1. Îmbunătățește digestia

La fel ca multe legume cu frunze verzi, loboda este buna pentru stimularea digestiei datorita nivelului de fibre alimentare si a altor minerale care optimizeaza procesele digestive. Aceasta înseamnă că vă puteți reduce șansele de constipație, precum și probleme gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerul gastric, daca o consumati in stare cruda sau gatita.

  1. Îmbunătățește funcționarea rinichilor

S-a constatat că loboda are un ușor efect laxativ și diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează urinarea. Acest lucru ajută la purificarea rinichilor și la eliminarea rapidă a toxinelor, a sărurilor în exces, a apei și chiar a grăsimilor din organism. Cauzând urinare frecventă, vă puteți asigura că rinichii dumneavoastră funcționează la un nivel ridicat și sănătatea vezicii biliare este îmbunătățită prin consumul de loboda.

  1. Potential anticancer

Loboda posedă anumiți compuși antioxidanți care pot reduce riscul de dezvoltare a cancerului și, de asemenea, pot neutraliza radicalii liberi care provoacă stres oxidativ în organele și celulele corpului. De exemplu, nivelurile ridicate de antociani și caroteni din loboda ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, la îmbunătățirea sănătății ochilor, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și chiar la prevenirea anumitor mutații ale celulelor care pot duce la cancer.

  1. Stimulează metabolismul

Proteinele, mineralele și vitaminele stocate în loboda pot ajuta totul, de la reglarea hormonală până la reacțiile enzimatice care sunt necesare pentru a menține funcționarea organismului. De asemenea, nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează formarea globulelor roșii, circulația și oxigenarea țesuturilor și a sistemelor de organe, crescând eficiența metabolică generală și menținându-vă corpul reglat și sănătos.

  1. Întărește sistemul imunitar

Loboda posedă aproape dublul cantității de vitamina C față de kiwi sau lămâi, care sunt adesea considerate alimentele de top pentru obținerea rapidă a vitaminei C. Acest conținut ridicat de acid ascorbic presupune că sistemul tău imunitar primește un impuls uriaș, producția de celule albe din sânge este stimulată, iar funcțiile corpului tau, cum ar fi regenerarea celulară și vindecarea rănilor, sunt accelerate. De asemenea, icterul poate fi atenuat rapid prin adăugarea de loboda în dieta ta.

6. Poate contribui la pierderea in greutate

Excesul ponderal este o lupta cu care se confrunta foarte multe persoane. Fibrele dietetice din loboda ajuta la mentinerea satietatii pentru o perioada mai lunga de timp, aducand, totodata, un aport minimum de calorii, dar cu o cantitate optima de minerale si nutrienti.

Contraindicatii

Desi loboda poate fi un mare plus pentru corpul nostru, unii oameni ar putea fi nevoiti sa o evite sau sa limiteze consumul. Asemanatoare cu spanacul, loboda conține cantitati semnificative de acid oxalic (deși mai puțin decât spanacul). Aceasta înseamnă că, dacă suferiți de pietre la rinichi, litiază biliară sau gută, ar putea fi o idee bună să evitați loboda.

Un alt motiv ar fi cantitatea ridicata de vitamina K (un bol de 175 gr contine 477% vitamina K din DZR) – persoanele care iau comprimate cu scopul de a dilua sangele ar trebui sa evite loboda, deoarece vitamina K poate interfera cu tratamentul medicamentos pe care il urmeaza. 

De asemenea, loboda poate provoca reactii alergice. Acestea se pot manifesta prin urticarie, mancarime sau umflaturi. Pentru a evita reactii adverse, este recomandat sa consultati medicul daca ati fost diagnosticat cu diverse probleme de sanatate.

Distribuie
post-img
Prev post

CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE PROTEZA DE ȘOLD

Next post

TANATOFOBIA: CE ESTE FRICA DE MOARTE?

post-img