Clicky

5 tipuri de ciuperci comestibile

Din cele mai vechi timpuri, ciupercile au fost alimente foarte căutate, fiind cunoscute beneficiile lor extraordinare pentru sănătate. Ciupercile au o mare putere nutritivă, vitaminizantă și mineralizantă.
Ciupercile cresc de regulă prin păduri, pe sub copacii umbroși, printre frunzele căzute și pe câmp. Ele se culeg ușor, se pot pregăti proaspete sau deshidratate. Ciupercile sunt ușor digerabile.
Vă prezentăm în cele ce urmează 5 tipuri de ciuperci comestibile, recomandate de Alexandru Doboș în cartea „Plantele medicinale și utilizarea lor”.
Buretele domnesc. Este foarte gustos și trăiește la umbra foioaselor. Se recunoaște după pălăriuța roșie-portocalie și lamelele gălbui.
Gheba crește pe trunchiuri de foioase, uneori și pe rădăcini. Are piciorușe înalte și fructificațiile sale au o culoare frumoas, ca a mierii de albine.
Hribul este una dintre ciupercile cele mai căutate de gospodine. Se recunoaște ușor, după pălăria brună la suprafață, dar cu o formă bombată pe dedesubt.
Ciuperca de câmp are o pălărie cărnoasă, albă la suprafață, roz pe partea interioară. Acest tip de ciupercă crește pe câmp, dar și prin pivnițe. Este o ciupercă comestibilă, cu gust dulceag și fin aromat.
Bureții galbeni sau gălbiorii cresc prin păduri. Se recunosc după culoarea galben-portocalie și după lamelele de pe picioruș. Ceea ce este specific acestei ciuperci este unduirea în sus a marginii pălăriuței, formă ce amintește de o pâlnie văzută de sus.

Distribuie
post-img
Prev post

Măsuri de protecție recomandate de autorități împotriva gripei

Next post

Răgușeala. Ce faci când rămâi fără voce?

post-img