
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
5 SURSE DE LEGUME ȘI FRUCTE BOGATE ÎN ACID FOLIC
Acidul folic este important pentru organism, fiind unul dintre primele suplimente alimentare pe care femeia însărcinată trebuie să le ia. Beneficiile sale nu se limitează la dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Acidul folic are rol în producția de AND, în reglarea funcției sistemului nervos, fiind implicat în producerea de energie în organism și în metabolizarea carbohidraților.
Principalele simptome ale deficitului de acid:
-lipsa poftei de mâncare;
-oboseală;
-pierderea memoriei;
-dureri de cap puternice;
-amorţeala membrelor; sângerarea gingiilor;
-constipaţie sau diaree;
-piele palidă şi flască.
Acidul folic nu se poate obţine în mod natural, însă, printr-o alimentaţie corectă, se poate produce folatul, care practic are exact aceeaşi funcţie ca şi acidul folic, notează Rador.
Iată o serie de legume ș fructe bogate în folat:
1.Legumele cu frunze verzi sunt bogate în folat – spanac, ştevie, varza kale, frunzele de sfeclă roşie.
2.Fructele cu coajă lemnoasă crude conţin o cantitate importantă de folat. Beneficiile lor nu se limitează doar la folat, ci conţin şi vitamine, grăsimi sănătoase şi antioxidanţi.
3.Broccoli.100 g de broccoli conţin circa 16% din necesarul zilnic de acid folic.
4.Linte – o sursă excelentă de folat. Până la 90% din doza zilnică de vitamina B9 este conţinută de o cană de linte.
5.Conopida. Pe lângă faptul că este un înlocuitor excelent pentru carbohidraţi, conopida oferă 14% din cantitatea zilnică de vitamine.