Clicky

5 SIMPTOME DE CATARACTĂ PE CARE NU AR TREBUI SĂ LE IGNORAȚI

Printre bolile oculare, cataracta ocupă primul loc. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în 2025, aproximativ 40 de milioane de oameni și-ar putea pierde vederea din cauza cataractei.

Cataracta se dezvoltă lent și fără durere, așa că majoritatea oamenilor învață despre ea în cabinetul oftalmologului, când aproape și-au pierdut vederea. De ce apare o cataractă și cum să impiedicați dezvoltarea ei?

Cauzele cataractei

Cataracta este o tulburare parțială sau completă a cristalinului, care acționează ca o lentilă anatomică. Refractează razele soarelui, concentrându-le pe retină. Vă permite să vedeți clar obiectele aflate la distanțe apropiate și îndepărtate. Când cristalinul devine tulbure, acuitatea vizuală scade treptat, iar dacă nu este înlocuită cu o lentilă artificială, persoana devine oarbă.

Cataracta este un proces patologic cauzat de îmbătrânirea organismului (se modifică compoziția biochimică a cristalinului, constând în principal din proteine ​​și apă). Absența cataractei legate de vârstă după 50 de ani este o excepție de la regulă. Căci vârsta este principalul motiv al dezvoltării sale. Potrivit statisticilor, după 70 de ani până la 90% dintre oameni au cataractă, între 40-60 de ani – aproximativ 20%.

Dintre cauzele care contribuie la apariția cataractei la orice vârstă, se evidențiaza:

 • diabet zaharat (cataractă diabetică);

 • predispozitie genetica;

 • opacizarea congenitală a cristalinului (cataractă congenitală);

 • leziuni oculare și inflamații;

 • arsuri ale ochilor;

 • expunerea la radiații;

 • expunere prelungită la soare fără ochelari de soare sau lentile;

 • utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii;

 • fumatul, abuzul de alcool;

 • avitaminoza;

 • boli endocrine;

 • sindromul Down etc.

Cataracta se dezvoltă lent și fără durere, astfel încât oamenii nu observă imediat că s-a deteriorat calitatea vederii. Primele simptome vizibile apar în câteva luni sau chiar un an.

Simptomele cataractei

Cataracta poate afecta unul sau ambii ochi. Dacă ambii ochi sunt afectați, atunci în fiecare dintre aceștia cataracta progresează în ritmul său propriu. Prin urmare, acuitatea vizuală pe fiecare dintre ochi este semnificativ diferită.

 1. Primul simptom care ar trebui să vă alerteze este efectul de ceață sau aburire a vizibilitatii, care nu dispare în timpul purtării și schimbării ulterioare a ochelarilor. Indică tulburarea lentilei.

 2. Al doilea simptom este apariția haloului. Pe vreme însorită sau într-o sursă de lumină puternică, în fața ochilor apar halouri sau dungi albe. Ochii devin sensibili la lumină.

 3. Al treilea simptom este o scădere a sensibilității la culoare și pierderea contrastului imaginii. Imaginile se estompează, devin spălăcite. In timp, devine dificil pentru o persoană să determine intensitatea unei culori sau să distingă culorile cu nuanțe similare. De asemenea, trebuie să-si încordeze privirea pentru a vedea contururile obiectelor de la distanță, mici detalii sau elemente la distanță apropiată. De exemplu, linii într-o carte sau registru de lucru.

 4. Al patrulea simptom este deteriorarea vederii crepusculare și nocturne. Odată cu apariția întunericului, obiectele își pierd claritatea, contopindu-se cu întunericul. Pot apărea fulgerături albe.

 5. Al cincilea simptom este o îmbunătățire temporară a vederii. În astfel de momente oamenii amână o vizită la oftalmolog, deoarece cred că nu mai este nevoie de ea. Dar ignorarea simptomelor cataractei duce în continuare la orbire.

Dacă aveți chiar și un singur simptom care se potrivește cu descrierea unei cataracte, trebuie să consultați cat mai urgent un medic.

Tratament și prevenire

Singura opțiune eficientă de tratament pentru cataractă este intervenția chirurgicală, în timpul căreia se face o mică micropuncție în coaja ochiului, de până la 2 milimetri. Lentila naturală afectata este îndepărtată cu ajutorul unui laser, înlocuindu-o cu o lentilă artificială, așa-numita intraoculară.

Operația durează de la 2 la 15 minute. Operația este ușor de tolerat, deoarece se efectuează sub anestezie locală, iar calitatea vederii se îmbunătățește aproape imediat.

Intr-o faza incipienta a cataractei se folosesc uneori picături pentru ochi, care opresc procesul de tulburare a cristalinului. Cu toate acestea, picăturile nu fac decât să încetinească procesul de dezvoltare. Prin urmare, dacă ați fost diagnosticat cu cataractă, încercați să vă pregătiți pentru o intervenție chirurgicală.

Nu este nevoie să așteptați până când vederea dispare complet și cataracta “ajunge la maturitate”, utilizand metode populare de tratament. O cataractă matură duce la dezvoltarea glaucomului (lezarea ireversibilă a nervilor optici), fixarea necorespunzătoare a cristalinului artificial în timpul intervenției chirurgicale sau ligamentele rupte.

Astăzi nu există medicamente sau reguli clare care să ajute la evitarea dezvoltării cataractei. Dar tu poti:

 • adopta o dietă echilibrată, consumand alimente bogate în acizi Omega-3, vitamina A;

 • renunta la fumat și reduce la minimum consumul de alcool;

 • sa faci yoga pentru ochi;

 • sa porti ochelari de soare care protejează împotriva a trei tipuri de raze UV: UVA, UVB și UVC;

 • sa-ti controlezi starea generală de sănătate și dezvoltarea bolilor existente;

 • sa utilizezi picături hidratante pentru ochi.

Iar cea mai importantă regulă este să îți verifici ochii de către un oftalmolog cel puțin o dată pe an, deoarece cataracta se poate dezvolta la orice vârstă, indiferent de stilul de viață. Tratamentul profesional în timp util va va ajuta la păstrarea vederii și a calității vieții. Ai mare grijă de ochii tăi!

Distribuie
post-img
Prev post

SUCUL DE SOC, LEAC PENTRU NEVRALGII ȘI PENTRU ELIMINAREA TOXINELOR DIN CORP

Next post

RECUPERAREA DUPĂ O INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ

post-img