Clicky

5 SEMNE CĂ ADOLESCENTUL AR PUTEA SĂ SUFERE DE DEPRESIE

Adolescența este o perioadă plină de provocări pentru întreaga familie, atât pentru tânărul care abia învață să facă pași spre maturitate, cât și pentru părinții acestuia, care trebuie să-l sprijine, să-l înțeleagă și să-l iubească necondiționat.

Un comportament schimbat și irascibil ar putea să fie doar o etapă specifică a adolescenței sau, dimpotrivă, un semn că adolescentul suferă de depresie.

Iată principalele semne, explicate pe Facebook de psihologul Corina Lupău, la care părinții de adolescenți trebuie să fie atenți:

1.Este mai irascibil decât de obicei. Fie că-și externalizează enervarea, este disforic și îi repede pe ceilalți, fie că este doar taciturn, dispoziția negativă poate fi un semnal pentru părinți.

2.Își modifică somnul. Poate să nu doarmă nopți întregi sau foarte puțin ori doarme mult și are dificultăți în a se trezi și mobiliza. Excludem varianta în care se culcă târziu din cauza preocupărilor pentru telefon, rețele, seriale.

3.Scăderea randamentului școlar. „Nu-l mai recunosc!”, îmi spunea o mămică. „Unde e copilul care lua note mari și era lăudat și apreciat de profesori?” Lipsa motivației pentru muncă, a efortului poate avea ca sursă deficitul de energie specifică depresiei.

4.Se retrage din relațiile de prietenie. Adolescența e vârsta prieteniei și, de multe ori astfel de relații pot conta mai mult decât cele de familie. Dacă adolescentul tău se izolează, refuză să participe la petreceri, voluntariat, ieșiri în oraș, ar putea fi un semn.

5.Negativismul față de sine, ceilalți și față de viață. Evaluările negative din această triadă dublate de comportamente de renunțare sau opozanță și refuz pot ține tot de o tulburare afectivă.

Distribuie
post-img
Prev post

SINDROMUL PICIOARELOR PLATE

Next post

ALIMENTE PENTRU UN TEN FĂRĂ RIDURI

post-img