Clicky

5 MITURI DESPRE DONAREA DE SANGE

Fiecare persoana, care nu are contraindicații, poate deveni donator de sânge și poate salva viața unui om și, deși datorita campaniilor de promovare, numărul donatorilor din este în creștere, încă mai există o lipsă de sânge în spitale, adesea din cauza miturilor și concepțiilor greșite. Mai jos sunt câteva dintre cele mai comune mituri despre donarea de sânge.

Mituri și stereotipuri care există despre donarea de sânge:

Mitul #1. Donarea de sânge este dureroasă și incomodă.

Acele folosite la donare sunt foarte asemănătoare cu acele folosite, de exemplu, în clinici când se prelevează sânge pentru analiză. Aceste ace sunt foarte subtiri și ascuțite profilate, iar donarea de sânge este sigură și confortabilă pentru donator. Multi dintre donatorii de sânge compară senzația de înțepătură cu o mușcătură de țânțar.

Procedura de donare de sânge integral nu durează mai mult de 10 minute, în timp ce persoana se află într-o poziție confortabilă și sub supravegherea personalului medical calificat. Recoltarea altor componente sanguine, precum plasma (plasmafereza), durează aproximativ 40 de minute, iar personalul centrului de donare de sânge cu siguranță se va ocupa de confortul suplimentar al donatorului.

Mitul #2. Donatorii de sânge se pot infecta cu boli periculoase – HIV sau hepatită

Donarea de sânge are loc în condiții sterile și se realizează de către personal profesionist, instruit și sub supravegherea medicilor care au grijă de sănătatea donatorilor. Întregul proces de donare și transfuzia de sânge ulterioară este sigura atat pentru donator, cat și pentru destinatar. Înainte de a dona sânge, se efectuează un mini-examen pentru posibilele boli infecțioase, informațiile primite și rezultatele analizei sunt transmise doar donatorului. Șansa de a contracta boli infecțioase periculoase în timpul donării de sânge este practic zero.

Mitul #3. După donarea sângelui, organismul va fi epuizat pentru o lungă perioadă de timp.

În cazul unei donări standard, se donează doar 450 ml de sânge integral. Cu un volum mediu de sânge în corpul unui adult de 5-5,5 litri, acesta este mai mic de 10%. Prin urmare, o astfel de manipulare medicală nu amenință sănătatea umană și nu afectează în mod semnificativ funcționarea organismului. Reglarea cantității de sânge începe imediat și durează doar 3-4 zile pentru a-și normaliza volumul la normal. În acest caz, donatorul nu trebuie să ia suplimentar vitamine și nici alte suplimente.

Mitul #4. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu ar trebui să doneze sânge

Sângele poate fi donat la 48 de ore după vaccinare cu produse precum Pfizer/BioNTech, Moderna și la 14 zile după AstraZeneca, Johnson și Johnson. Dacă aveți simptome după vaccinare, adică febră sau stare de rău, puteți dona sânge la 7-10 zile după ce simptomele dispar.

Mitul #5. Luarea contraceptivelor face imposibilă donarea de sânge

Luarea contraceptivelor nu este o contraindicație pentru donare, deoarece, de fapt, nu afectează compoziția și calitatea sângelui. Desigur, înainte de a dona sânge, este necesar să indicați ce medicamente sunt luate.

Cine poate deveni donator de sânge? Puteti dona sange:

 • dacă aveți peste 18 ani și sub 65 de ani.

 • dacă ești sănătos, pentru că numai atunci sângele donat nu îți va dăuna sănătății și nu-ți va ajuta pe cel care primește.

 • dacă te simți bine în ziua în care donați sânge.

 • daca este alegerea ta.

Când nu ar trebui să donezi sânge? Contraindicatii in caz de:

 • boli severe ale sistemului hematopoietic, digestiv, nervos, respirator, urinar;

 • boală gravă activă, cronică sau recurentă a sistemului imunitar;

 • prezența bolilor infecțioase precum HIV, hepatită, sifilis;

 • tulburare de coagulare a sângelui;

 • psoriazis;

 • diabet;

 • tumori de natură malignă.

Contraindicatii temporare in caz de:

  • proceduri chirurgicale recente, endoscopie, tatuare, piercing. Astfel de proceduri fac imposibilă donarea de sânge pe o perioadă de 6 luni din momentul în care au fost efectuate;

  • perioada menstruației și 3 zile după încheierea acesteia;

  • boli infecțioase sau virale, temperatură, antibiotice (dacă au trecut mai puțin de două săptămâni);

  • simptome de herpes și la 2 săptămâni după dispariția semnelor acestuia;

  • perioada de sarcină și 6 luni după naștere sau avort;

  • calatorii în țări cu o situație epidemiologică specială.

A fi donator de sânge este un exemplu extraordinar de altruism si dovada ca iti pasa de semenii tai, de sănătatea și bunăstarea societății. Donatorii de sânge nu numai că fac posibilă efectuarea multor intervenții chirurgicale riscante, dar contribuie și la salvarea vieții oamenilor.

Distribuie
post-img
Prev post

ZĂPADA A TRECUT, AVERTISMENTE PENTRU IARNA VIITOARE

Next post

6 PRODUSE INTERZISE DACA VREI SA AI UN PAR FRUMOS

post-img