Clicky

5 CELE MAI FRECVENTE BOLI CU TRANSMITERE SEXUALĂ

5 CELE MAI FRECVENTE BOLI CU TRANSMITERE SEXUALĂ

Bolile cu transmitere sexuala (BTS) pot fi cauzate de infectarea cu diverse virusuri, bacterii sau ciuperci, principala cauză fiind contactele sexuale neprotejate.

De asemenea, un număr mai mare de parteneri semnifica un risc mai crescut de infectare, precum si un istoric al infectarilor sau o varsta sub 25 de ani.

Este important de mentionat și faptul că anumite infecții prezintă un risc crescut de a fi transmise în sarcină de către mamă. Acestea pot cauza probleme grave în cazul nou-născuților, testarea fiind importantă atât înainte, cât și în timpul sarcinii, explică dr. Iancu Marilena.

Iată cele mai frecvente BTS:

1.Gonoree. Reprezintă o infecție bacteriană cu transmitere sexuală, localizată mai ales în zona organelor genitale, dar poate să apară și în zona gurii, a gâtului și chiar a ochilor. Simptomele nu apar întotdeauna imediat după infectare. Există situații în care primele semne devin vizibile în termen de câteva luni.

De obicei, femeile sunt asimptomatice, dar dacă apar totuși simptome și în cazul lor, acestea apar în primele 10 zile. Bărbații prezintă simptome în primele 14 zile de la infectare, când apar secreții purulente.

2. Herpes genital. Este o infecție virală cronică, care este cauzată de infecția cu virusul herpes simplex tip 1 sau tip 2 . Inițial, se descoperă o erupție cutanată de vezicule grupate pe o bază eritematoasă în regiunea genitală sau anală.

Infecția asimptomatică este cea mai frecventă și infecția poate fi transmisă chiar și în absența leziunilor. Simptomele cele mai dese în cazul ulcerului genital sunt: ulcere dureroase în zona genitală, dificultăți la urinat însoțite de usturime, febră și tumefierea ganglionilor limfatici.

3. Papiloma virus uman.

Infecția cu HPV este cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală și reprezintă un factor de risc foarte important în apariția cancerului de col uterin. Statisticile spun că aproximativ 80% din persoane au cel puțin o dată în viață o expunere la HPV. Potrivit specialiștilor, tulpinile 16 si 18 sunt cele mai agresive în patogenia unui cancer de col uterin. Se manifestă prin apariția unor veruci la nivel genital.

4. Sifilis. Aceasta infecție cu transmitere sexuală este extrem de gravă. În primă fază, aceasta afectează doar zona genitală, orală sau anală, însă evoluează treptat și poate cauza complicații serioase, afectând și alte organe.

Încă din fazele incipiente, bacteria care provoacă sifilisul poate afecta sistemul nervos. De asemenea, pot aparea manifestări precum dureri de cap, dificultați de mișcare, dar și schimbări de comportament. De aceea, este important ca pacientul să primeasca un tratament. În plus, boala poate fi transmisă de către mamă în timpul sarcinii.

5. Chlamydia. Simptomatologia se suprapune frecvent peste cea a gonoreei, ceea ce o face ușor de confundat. De cele mai multe ori, este nevoie de testare pentru un diagnostic corect. Colul uterin este cel mai des afectat, însă și uretrita este un simptom destul de des întâlnit.  Netratată, această infecție poate duce la sarcină ectopica sau infertilitate.

Distribuie
post-img
Prev post

SUNĂTOAREA: BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Next post

TRATAMENTE NATURISTE PENTRU STIMULAREA MEMORIEI

post-img