Clicky

5 boli genetice care se transmit

Există mai multe teste genetice care pot arăta riscul pe care îl aveți de a dezvolta o anumită boală. Însă, predispoziția genetică nu înseamnă ca veți dobândi neapărat boala respectivă. Mediul înconjurător, istoricul familial, stilul de viață și propriul destin joacă roluri importante în apariția unor boli.
Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, a explicat, pentru Farmacia ta, care sunt cele mai importante cinci boli transmise genetic.
Bolile cardiovasculare. Daca aveți unul sau ambii părinți cu boli cardiovasculare, aveți un risc mult mai crescut de a dezvolta aceste boli. În acest caz, este recomandat să adoptați un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și să mențineți o greutate corporală normală.
Polipii colonici. Acesți polipi se pot dezvolta la nivelul colonului în zece ani, însă devin maligni pe măsură ce vă apropiați de vârsta de 40 de ani. Cele mai multe persoane încep să-și evalueze riscurile și să facă controale medicale pentru cancerul colorectal la vârsta de 50 de ani. Însă, dacă aveți un istoric familial de cancer colorectal sau polipi, este necesar să începeți investigațiile mai devreme și să discutați cu un genetician.
Boala celiacă. Pe măsură ce s-au înmulțit produsele fără gluten, oamenii sunt mai conștienți de boala celiacă. Persoanele care au o rudă de gradul I cu boală celiacă (părinte, copil, soră/frate) au un risc semnificativ mai crescut de dobândire a acesteia, mai ales că există anumite gene corelate cu această boală. Dar chiar daca aveti una sau mai multe gene, nu este obligatoriu să și dezvoltati boala celiacă, însă trebuie să consultați un medic dacă aveți simptome caracteristice, precum durere abdominală sau scădere ponderală.
Depresia. Totuși, dacă cineva din familie suferă de depresie, nu înseamnă ca veți dobândi această boală, însă riscul crește dacă este vorba despre două persoane din familie. Istoricul familial și personal, asociat cu testele genetice, poate determina riscul și tipul de tratament de care aveți nevoie.
Hipercolesterolemia. Persoanele care sufera de hipercolesterolemie într-o familie în care există mai multe cazuri pot spune ca sufera de hipercolesterolemie familiala. Acest lucru presupune un nivel crescut de LDL-colesterol (colesterol „rău”), acest lucru crescând semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor de inimă, printre care infarctul miocardic. Testele genetice, în combinatie cu dozarea colesterolului din sânge, pot duce la diagnosticarea corectă și la un tratament corespunzator. 

Distribuie
post-img
Prev post

DOCTOR LAURA MATEI - CE TREBUIE SA STIM DESPRE GLICEMIE SI INSULINA | www.campioninsanatate.ro

Next post

Cum să dormi dacă gadget-urile te deranjează?

post-img