Clicky

4 REȚETE NATURISTE DIN MUGURI ȘI CETINĂ DE BRAD

Nu a trecut mult timp de când ne-am despărțit de bradul împodobit cu ocazia sărbătorilor de iarnă și dorim să-l aducem din nou în prim-plan, de această dată pentru beneficiile sale pentru sănătate.
Bradul este cunoscut ca fiind „medicul” pădurilor și pe bună dreptate, în afecțiunile de plămâni fiind foarte eficiente preparatele din brad, fie că vorbim de muguri, cetină sau rășină.
Vă prezentăm astăzi patru rețete recomandate de prof. univ. dr. Constantin Milică:
1.Siropul din muguri și cetină tânără. Se prepară astfel: 1 kg muguri proaspeți se fierb timp de 15-20 de minute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute și se strecoară fierbinte în sticle care vor fi astupate ermetic și păstrate la loc răcoros.
O altă rețetă folosește un borcan de sticlă, în care se pun, în straturi alternative, un kilogram muguri și un kilogram de zahăr sau un kilogram de miere de albine, ultimul strat (de grosimea degetului) fiind de miere. Se închide borcanul ermetic și se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin stoarcere cu tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute și se trage fierbinte în sticle. Se păstrează închise ermetic, la loc răcoros.
Se vor consuma zilnic câte două-trei linguri de sirop, înainte de mese, diluat în apă plată, minerală sau ceai fierbinte, având efecte în combaterea afecțiunilor respiratorii (tuse persistentă, bronșite cronice, astm bronșic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză). În plus, are efecte în redresarea valorilor scăzute ale glicemiei, reglarea activității nervoase, oboseală intelectuală, migrene, debilitate și migrene la copii, stimularea digestiei în lipsa poftei de mâncare, scăderea apetitului pentru dulciuri, sterilitate la femei și ridicarea imunității generale la acțiunea agenților externi.
2.Tinctura din muguri: 15 linguri muguri tocați mărunt se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă 2 linguri rășină de brad și 200 ml alcool 900 (nediluat); se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare se trece în sticluțe brune și se consumă câte o linguriță de tinctură diluată în 50 ml apă, de trei-patru ori pe zi, într-o cură de 12 zile, cu efecte antiinfecțioase și antiinflamatoare în gastroenterite, vome și alte afecțiuni digestive.
Bune efecte au gargarele zilnice, după diluare cu apă, precum și masajele pe tâmple și pe frunte în caz de migrene, amețeli și vertij.
3.Tinctura din cetină: 20 g ace proaspete tocate mărunt se pun în 200 ml alcool 700 și se țin la macerat timp de 14 zile; se strecoară prin presare în tifon și se trece în sticle brune din care se consumă câte 5-10 picături pe zi în puțină apă, cu acțiune contra tusei, cistitei și uretitei.
4.Tinctura din rășină: 3-4 linguri rășină se macerează timp de 3-4 zile într-un borcan cu 200 ml alcool 800.

Distribuie
post-img
Prev post

14 FEBRUARIE, ZIUA TA MIEROASA! DRAGI CAMPIONI, AVEM UN CONCURS CU PREMII!

Next post

GUMA DE MESTECAT - BENEFICII SI EFECTE SECUNDARE

post-img