Clicky

30/1300/2700 PARTEA a II-a

AUTOR- Doina Berescu-aromaterapeut &fondator Ecoland Production

Continuăm să vă prezentăm astăzi „Lista Verde” a ingredientelor pe care le-ați putea întâlni și care nu ne dau niciun motiv de îngrijorare că sunt folosite în produsele cosmetic

. Începem cu conservanții. Este știut faptul, conservanții sunt esențiali în cosmetică deoarece previn contaminarea și creșterea bacteriilor. Sunt de mai multe tipuri, inclusiv fenoxietanol și cocamidopropil betaină, derivate din uleiul de cocos.

Specialiștii susțin că nu trebuie să ne facem griji. De ce ? În industria cosmetică se folosește o cantitatea minimă de conservanți necesari pentru a evita orice risc de contaminare,.În formulele naturale ce folosesc până la 95% ingrediente de origine naturală. În plus, folosirea recipientelor fără aer înseamnă că produsele destinate diferitelor tratamente cosmetice au o expunere minimă la oxigen și CO2 și, prin urmare, un risc foarte scăzut de contaminare sau mucegai. Fenoxietanolul, de exemplu, este prezent la concentrații de până la 0,05% – ceea ce este de 20 de ori mai mic decât pragul de reglementare din UE (1%) și semnificativ mai mic decât pragul aprobat în UE și Canada pentru produsele pentru sugari. Mai precis, în ceea ce privește fenoxietanolul, este important de menționat că niciun studiu nu a demonstrat vreun risc pentru oameni. Nu este una dintre cele 14 substanțe care sunt studiate în prezent la solicitarea Comisiei Europene pentru potențialele lor efecte perturbatoare endocrine.

Pe lista noastră verde trebuie să trecem și siliconii liniari inclusiv Dimeticone, provin din siliciu, elementul principal al nisipului. Au beneficii bine cunoscute pentru produsele farmaceutice și medicale, în special datorită stabilității lor, faptului că sunt bine tolerate de piele și filmului protector pe care îl produc (nu sunt comedogene sau ocluzive). O dovedește faptul că acești siliconi sunt folosiți frecvent pentru tratarea rănilor sau a arsurilor de gradul 2 sau 3.

Și folosirea lor a fost controversată. Siliconul era văzut ca un poluant deoarece poate dura câteva generații pentru a se degrada în mediu. Cu toate acestea, spre deosebire de plastic, nu se dezintegrează în particule microscopice și, prin urmare, nu otrăvește fauna acvatică. În plus, deși lentă, degradarea sa naturală se readuce în principal la starea sa „naturală”, adică apă și siliciu (nisip). În cele din urmă, siliconii liniari nu sunt toxici: nu sunt nici cancerigeni și nici nu sunt suspectați a fi perturbatori endocrini. Cu toate acestea, se estimează că siliconul folosit în îngrijirea pielii reprezintă mai puțin de 1% din producția mondială.

Ultimul produs trecut pe lista noastră este alcoolul. Alcoolul denaturat este folosit într-un număr mare de produse cosmetice pentru a întări sistemul de conservare al unei formule sau pentru a dizolva ingrediente. Folosind aceiași dualitate de prezentare, vom prezenta și controversa legată de folosirea lui.

Alcoolul este remarcat pentru potențialul său iritant, în special pentru pielea mai sensibilă. Acesta este mai ales cazul produselor precum tonicele sau apele micelare.

De ce să nu ne facem griji ? Pentru că în industria cosmetică s-a preferat folosirea alcooliilor grași, care sunt mai bine tolerați și au beneficii cu efect stabilizator sau anti-contaminant. În produsele actuale, alcoolul denaturat reprezintă cel mult doar 0,001%, ceea ce îl face practic nedetectabil. De asemenea, este important de menționat că alcoolul este unul dintre conservanții naturali cei mai folosiți în produsele cosmetice organice.

Așa că dacă întâlniți pe lista ingredientelor cosmetice : conservanți de tipul celor menționați , siliconi liniari și alcool, nu vă faceți griji. Acele produse de fapt respectă standardele actuale de calitate și eficiență.

Doina Berescu

Aromaterapeut & fondator Ecoland-Production
Distribuie
post-img
Prev post

ALIMENTE CARE PROTEJEAZA ARTICULATIILE

Next post

CE AFECTIUNI VINDECA OZONOTERAPIA

post-img