Clicky

3 TIPURI DE MEDICAMENTE POPULARE CARE NU SUNT DELOC ATÂT DE SIGURE PE CÂT SE CREDE

 

In tara noastra, toata lumea stie sa prescrie tratamente, ce medicament este recomandat pentru ce boala si toti avem in casa tot felul de pastile care sigur ne vor folosi candva la ceva.

In momentul in care un pacient merge la medic pentru o durere de spate, cu siguranta aceasta este ultima etapa, iar pana la acel moment el deja a parcurs un autotratament cu analgezice sau ceva unguente de prin vecini. Sa nu mai vorbim despre internet, care are raspunsuri si solutii pentru orice afectiune.

Sa nu uitam, totusi, că analgezicul nu este considerat un medicament, chiar daca se da fara reteta la farmacie.

Credința profanului în „medicamentele sigure” este puternică. “Dacă poți merge la o farmacie și poți cumpăra la liber pastile sau injecții calmante, atunci totul este bine cercetat și nu-ti poate face nimic rău.”, cam așa gândesc oamenii. Doar ca, uneori, consecințele automedicației sunt foarte grave.

Va vom vorbi despre medicamentele care se află în trusa de prim ajutor a tuturor. Și care, contrar credinței populare, nu sunt deloc sigure.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene

Conform rapoartelor pentru 2020, ibuprofenul s-a dovedit a fi cel mai bine vândut medicament în tara noastra. Este un medicament din grupul de antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea „tratează” totul: de la temperatura ridicata a unui copil, până la durerile de spate la o persoană în vârstă. Dureri de dinți, dureri menstruale, dureri de cap – toate acestea sunt eliminate cu ibuprofen. Și doar dacă nu se rezolva, in ultima instanta, ajungi la medic.

Acest grup de medicamente are o listă mare de contraindicații. De exemplu, acestea nu trebuie luate in caz de ulcere gastrice sau tulburări de sângerare. Dar pacienții nu știu despre asta. Ei înțeleg doar ce este la suprafață: pilula l-a ajutat la ameliorarea durerii. Deci, dacă durerea a revenit, puteți lua o altă pastilă. Și asa mai departe.

In urma unui studiu efectuat timp de zece ani, s-a ajuns la concluzia că 16% dintre pacienti au depășit moderat dozele recomandate de analgezice, iar 3% au folosit preventiv medicamentul, chiar dacă nu a existat durere.

Conform unor studii americane, 20-30% dintre persoanele în vârstă iau în mod regulat analgezice. În același timp, 60% dintre aceștia nu pot denumi medicamentul folosit. Asta înseamnă că dacă se afla in cabinetul medicului, atunci, cel mai probabil, vor nega în general faptul că au luat acele medicamente.

Care este pericolul? În primul rând, exista riscul de deteriorare a mucoasei gastrice, care se poate manifesta ca un ușor disconfort în abdomen și sângerare gastrică.

Efectul depinde de doză: cu cât este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea de probleme. De asemenea, este posibilă afectarea ficatului și a rinichilor. Există și alte pericole potențiale, dar sunt mai puțin frecvente.

Analgezicele combinate

Sunt asa zișii pacienți care nu ies niciodată din casă fără o folie de analgezice combinate. Ei suferă, de obicei, de ani de zile de dureri de cap și sunt obișnuiți să ia medicamente cu pumnul. O folie este suficienta pentru o perioadă scurtă de timp, uneori trebuie să iei două cu tine.

Ceea ce nu stiu acesti bolnavi este că majoritatea durerilor de cap sunt legate tocmai de analgezice. Cand li se comunica asta, ei sunt foarte surprinși. Cert este că, în creier apar modificări care perturbă funcționarea normală a sistemului de control al durerii. Există o dependență de componentele analgezicului combinat. Acesta nu conține întotdeauna doar analgezice, ci și cofeină, codeină și tranchilizante.

Unele dintre analgezicele combinate pot fi cumpărate doar pe bază de rețetă, dar acest lucru nu oprește pe nimeni. Cu rugaminți, atenții si lingușiri, orice terapeut local poate sa prescrie un asemenea medicament, fara să înțeleagă istoria dramatică a dependenței, iar rețeta ajunge în mâinile pacientului.

Cefaleea asociată cu abuzul de analgezice combinate este tratată pentru o lungă perioadă de timp și este dificilă. Pacientul este învățat să reducă treptat doza de medicament, sprijinit de psihoterapie. Nu ar trebui să crezi nicio reclamă care iti spune că o pastilă magică va învinge durerea odată si pentru totdeauna. Aceeași prima pastilă se poate transforma, fara sa realizezi, în zece sau chiar douăzeci. Și asa devii dependent.

Calmantele pe bază de plante

O persoană este deprimată, dar îi este si frică să meargă la medic. Sau crede că pur și simplu va trece de la sine. Când totul devine complet insuportabil, merge la farmacie si cere un sedativ. Iar farmacistul ii recomanda tot felul de produse homeopate, tincturi de plante sau suplimente alimentare. Are senzatia că se simte puțin mai bine. Doar ca, mai tarziu simptomele revin si mai puternice decat inainte.

Desigur, pacientul ajunge din nou la farmacie, iar angajații acesteia il sfătuiesc cel mai adesea să încerce alte ierburi, apoi a treia varianta. Din păcate, uneori povestea se termină cu o sinucidere sau cu o tentativa.

Sedativele, care pot fi obținute de la farmacie fără prescripție medicală, creează doar iluzia de ajutor. Dacă există o problema psihica, nu te poți descurca fără sprijinul unui medic. Și dacă, totusi, esti în regulă cu psihicul și problema se află într-un alt plan, este inutil să bem pastille pe baza de plante.

În concluzie, medicamente absolut sigure nu există. La fel cum nu există pastile care să fie 100% eficiente. Dacă ați cumpărat un medicament fără prescripție medicală, aceasta nu înseamnă că farmacistul, producătorul de medicamente sau statul și-au asumat responsabilitatea pentru posibilele consecințe. Responsabilitatea este în totalitate a ta. Așa că, ai grija de tine, cercetează cu înțelepciune. Și fii sănătos!a

Distribuie
post-img
Prev post

CUM DOMOLIM POFTA DE DULCIURI LA COPII

Next post

FRUCTELE ȘI LEGUMELE, EFECT PROTECTOR ÎMPOTRIVA RISCULUI DE DEMENȚĂ

post-img