Clicky

3 MITURI DESPRE DURERE

Durerea este un simptom pe care toți oamenii din lumea noastra l-au trăit cu o probabilitate absolută (cu excepția celor care suferă de insensibilitate congenitală la durere). A tolera si indura durerea nu inseamna sa te si vindeci de boala. In prezent, analgezicele sunt unele dintre cele mai des intalnite articole din farmacie.

Medicina durerii se dezvoltă foarte activ si s-a ajuns pana la a infiinta clinici speciale pentru tratamentul durerii. De exemplu, exista clinici pentru dureri de cap. Există, de asemenea, specialiști în tratamentul durerilor post-AVC sau, de exemplu, a durerilor cronice de spate.

Multi numesc adesea aceasta “invazie” de tratare a durerii drept un „marketing prost” și își cumpara, în mod demodat, în continuare analgezicul preferat de la farmacie dupa propriul cap. Cum că venim la o clinică pentru tratamentul durerii a unui deget mic!

In realitate, nu e chiar asa. Durerea este, de fapt, un simptom foarte complex, demn de o clinică separată, cercetare aprofundată și atenție maximă pentru fiecare pacient in parte. Există întotdeauna o mulțime de mituri în jurul durerii. Unele dintre ele vă pot dăuna sănătății. Noi va vom prezenta trei dintre cele mai populare.

#1. “Durerea trebuie suportată”

Generația celor de treizeci de ani și chiar cei mai în vârstă își amintesc de formula universală a educației în grădinițe: „Nu plânge, va trece în curând”. Și altele, de genul: „Un bărbat trebuie să îndure durerea!”, „Ești o viitoare mamă, vei naște, vei învăța să accepti durerea!”.

Exista nesfârșite reminiscențe ale aceluiași tip de “medicină comunistă”, iar refrenul era întotdeauna cam acelasi, durerea trebuie suportata, iar lipsa unei anesteziei adecvate absolut normala. Orice vizita la dentist și la ginecolog se transforma intr-o procedură de rutină foarte dureroasa, un fel de test de durere. Acest lucru era considerat normal.

Realitatea prezenta nu este asa. Nu este normal să înduri durerea. Iar faptul că o femeie de şaizeci de ani, întrebată despre tinereţe, îşi aminteşte, în primul rând, de un avort fără anestezie, este în general un semn de traumă psihologică, şi nu „Bine, atunci toţi trăiam aşa.”.

Acum este cert: durerea prea mare sau de lungă durata iti afectează psihicul, biochimia creierului și organizarea lui. Nu trebuie să suferi. Analgezia adecvată face parte din tratament și, pentru unele tipuri de dureri de spate, are, de asemenea, un efect pozitiv asupra vitezei de recuperare și reduce probabilitatea ca durerea acută să devină cronică.

#2. “Analgezicele împiedică organismul să lupte împotriva bolii”

Durerea este un simptom-semnal. Scopul său evolutiv este de a raporta problemele din organism. Durerea nu are altă funcție. Prin urmare, dacă eliminați durerea în moduri adecvate, nu vă veți afecta în niciun fel vinderarea.

Există mai multe situații excepționale:

  • Nu vă grăbiți să luați analgezice pentru durerile abdominale neobișnuite înainte de a vizita medicul – pastilele pot modifica tabloul clinic al bolii și pot face dificilă diagnosticarea.

  • Nu „anihilați” durerea cu pastile, dacă aceasta apare din nou și din nou – este mai bine să consultați un medic cât mai curând posibil.

  • Nu luați analgezice „pentru orice eventualitate” înainte de operație sau alte proceduri medicale fără a vă consulta medicul.

În toate celelalte situații, administrarea de analgezice este acceptabilă, dar, desigur, posibilele opțiuni de ameliorare a durerii ar trebui discutate și cu un specialist.

#3. „Durerea este întotdeauna aceeași”

Dacă ai impresia că același loc sau afectiune doare pe toți oamenii la fel, te înșeli serios. Sistemul de percepție al durerii este foarte complex. Și este influențat nu numai de lucruri atât de evidente, cum ar fi sexul, vârsta și severitatea bolii, ci și de locația geografică, tradițiile familiale și naționale, caracteristicile culturale, nivelul de educație, experiența individuală de viață.

Așa că nu te grăbi să dai vina pe colegul tău de birou ca simulaza o durere. Poate că tu ai fost doar norocos, iar „loteria genetică” personală, împreună cu o combinație fericită de factori de mediu, ți-au oferit o rezistență mai mare la durere.

În plus, chiar și la aceeași persoană, durerea poate fi diferită. Secretul este că acesta este un simptom subiectiv. Cercetările arată că percepția durerii este afectată de așteptările pacientului, starea de spirit, nivelul de stres și multe altele.

Povestea durerii și a călugărului budist

Exista o poveste a unui călugăr budist cu mulți ani de experiență în meditație, un bărbat care urma să fie operat sub anestezie locală. Din anumite motive, analgezicele nu au funcționat. Chirurgul operator nu putea să-și creadă ochilor: a văzut toate semnele că anestezicul nu a funcționat și a fost necesară creșterea dozei (acest lucru se întâmplă destul de des în operație), dar pacientul său a suportat calm și absolut în tăcere operatia, care ar fi trebuit sa fie una foarte dureroasa.

După operație, chirurgul surprins a întrebat cum a reușit pacientul să suporte o durere atât de mare, de ce s-a încăpățânat și nu a spus imediat că analgezicul nu a funcționat? Călugărul budis a răspuns că chiar a durut. Dar el, conform obiceiului multor ani de meditație, a privit-o cu ochii unui observator intern, complet detașat de sinele lui emoțional și, prin urmare, nu a experimentat nicio suferință.

Acest lucru nu înseamnă deloc că îndemnam toată lumea să înceapă imediat să mediteze (chiar daca practica regulată a meditației are un efect pozitiv nu numai asupra percepției durerii, ci și asupra abilităților cognitive, precum și asupra sentimentului de fericire). Cu toate acestea, această poveste ilustrează perfect un punct important. Cel mai convenabil este să influențezi durerea prin percepția ei. Există multe instrumente care pot canaliza percepția unui simptom neplăcut în direcția corectă. Si nu doar folosind medicamente. Fii activ fizic, asigură-te că ai un lucru preferat de făcut si, dacă este posibil, gestionează nivelul de stres cotidian. Nu-ți fie frică de durere, dar nici nu o tolera!

Distribuie
post-img
Prev post

ARNICA ȘI BENEFICIILE SALE TERAPEUTICE

Next post

EXERCIȚII ȘI RECOMANDĂRI UTILE CA SĂ-ȚI ANTRENEZI MEMORIA

post-img