Clicky

14 MODURI DE A SCĂPA DE SUGHIȚ

Sughitul este urmarea contracțiilor spasmodice involuntare ale diafragmei și ale mușchilor intercostali. Fiecare spasm provoacă un aflux de aer în plămâni, ceea ce determină o închidere ascuțită a corzilor vocale și un sunet caracteristic înăbușit.

Cel mai adesea, sughițul apare în mod neașteptat și te poate afecta pentru o lungă perioadă de timp. Interferează cu comunicarea, concentrarea la locul de muncă, mâncatul și adormirea.

Primele crize de sughiț ale unui om încep în uter, în jurul celei de-a 25-a săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, ele apar mult mai puțin frecvent la adulți decât la copii.

Sughitul dispare de obicei în 20-30 de minute. Dar există și excepții. Potrivit Cartei Recordurilor Guinness, cea mai lungă criză de sughiț din istorie a fost înregistrată la americanul Charles Osborne din Iowa. Bărbatul a început să sughițe în 1922, dar nu a putut fi vindecat. Chinul lui a continuat până în 1990. Potrivit experților, a sughițat de 20-40 de ori pe minut și a făcut peste 430 de milioane de sughițuri în tot timpul.

Frecvența sughițului poate varia de la 4 la 60 de ori pe minut.

Cauzele sughițului

Deși toți oamenii sughiță din când în când, motivele acestui fenomen nu sunt încă pe deplin înțelese. Sunt aproape tot atâtea cause de sughiț câte metode populare sunt pentru a scăpa de el. Iată câțiva factori care pot duce la contracții bruște diafragmatice și sughiț pe termen scurt:

  • Înghițirea aerului în timp ce râzi poate cauza sughiț

  • Consumul de băuturi carbogazoase, fumatul sau narghileaua;

  • Consumul de alimente prea fierbinți sau picante;

  • Stresul și tensiune emoțională;

  • Statul indelungat într-o poziție inconfortabilă;

  • Schimbările bruște de temperatură;

  • Înghițirea rapidă a alimentelor;

  • Excesul de alcool;

  • Lipsa de somn;

  • Binge eating.

Cum să scapi de sughiț?

Nu este întotdeauna posibil să aștepți ca sughițul să se oprească singur. De exemplu, dacă ești la teatru sau trebuie să dai un telefon urgent. Prin urmare, s-au inventat zeci de trucuri diferite care vă permit să scăpați rapid de acest fenomen neplăcut, de la o spaimă puternică până la respirația printr-o pungă de hârtie.

Deși nu există dovezi științifice convingătoare că aceste tehnici funcționează cu adevărat, potrivit fiziologilor, ele ajută, în primul rând, la creșterea artificială a nivelului de dioxid de carbon din sânge – acest lucru normalizează activitatea centrului respirator din creier (pentru a crește oxigenul), diafragma începe să se micșoreze mai adânc, iar spasmele dispar treptat. In al doilea rand, stimuleaza nervul vag care face legatura intre creier si cavitatea abdominala si regleaza procesele de respiratie si deglutitie. Dacă „distrageți” acest nerv cu noi senzații, creierul va trece la ele și va înceta să mai dea semnale false diafragmei.

Când aveți un sughiț, puteți încerca oricare dintre următoarele metode. Dacă unul nu funcționează, treceți la altul. Aceste tehnici sunt considerate simple și sigure, dar nu pentru copii.

1. Ține-ți respirația

Cel mai simplu mod care poate fi folosit oriunde și oricând. Inspirați mai mult aer și încercați să nu respirați cât mai mult posibil. Ideal, cam 10-20 de secunde. Apoi expirați încet. Repetați până când sughițurile dispar.

2. Respirați într-o pungă de hârtie

Această metodă funcționează pe același principiu ca și ținerea respirației. Vă permite să creșteți concentrația de dioxid de carbon din sânge. Și cel mai important, ajută la restabilirea ritmului de respirație.

Veți avea nevoie de o pungă obișnuită de hârtie în care sunt plasate mâncarea la pachet. Pachetul în sine trebuie umflat și dezumflat. Dacă începeți să vă simțiți amețit sau să aveți alte senzații neplăcute, ar trebui să vă opriți.

Important e sa nu folosiți niciodată o pungă de plastic în locul unei pungi de hârtie – vă puteți sufoca din cauza lipsei de aer.

3. Stai in pozitia fetala

Pentru a calma diafragma în timpul unui sughiț, așezați-vă pe o suprafață plană și trageți genunchii la piept. Apoi, aplecă-te încet înainte și apucă-ți genunchii cu mâinile. Rămâneți în această poziție timp de 2-3 minute. Acest lucru va pune presiune asupra diafragmei și o va ajuta să funcționeze corect.

4. Gargara

Puneți câteva cuburi de gheață într-un pahar cu apă fiartă si racita și așteptați până se dizolvă complet. Înclinați capul pe spate și faceți gargară timp de 30 de secunde. Această procedură trebuie efectuată cu atenție: vă puteți sufoca. Această metodă nu este potrivită pentru persoanele cu boli nazofaringiene.

5. Utilizați „Manevra Valsalva”

Această tehnică este de obicei folosită pentru a egaliza presiunea din urechi. De exemplu, când te scufunzi sub apă sau în timpul aterizării unui avion. În plus, ajută la creșterea temporară a tonusului nervului vag, ceea ce îl face eficient în lupta împotriva sughițului.

Respirați adânc, prindeți-vă nasul cu degetul mare și arătător, închideți gura și ochii. Acum începeți să expirați încet prin nările închise. Principalul lucru este să o faceți ușor și cu grijă. Expirația prea ascuțită și puternică poate răni urechile.

Această metodă nu este recomandată in răceală – infecția poate pătrunde în cavitatea urechii medii și poate provoca inflamații. În plus, este contraindicat persoanelor cu boli cardiovasculare, deoarece crește tensiunea arterială și pune un stres suplimentar asupra inimii.

6. Arată-ți limba

O altă modalitate de a stimula nervul vag e sa scoți limba cât mai mult posibil și lăsați-o în această poziție cât rezistați. Un atac de sughiț va trece și mai repede dacă tragi ușor cu degetele de vârful limbii.

7. Masează-ți artera carotidă

Aceasta arteră asigură fluxul de sânge către creier. Este ușor de găsit prin pulsație – pe părțile laterale ale cartilajului tiroidian. Întindeți-vă pe o suprafață plană și relaxați-vă. Apoi întoarceți-vă capul la stânga și atingeți artera carotidă din partea dreaptă. Masați-o cu mișcări circulare ușoare timp de 5-10 secunde. Dacă este necesar, repetați același lucru după un minut.

Un astfel de masaj va ajuta la creșterea tonusului nervului vag și va opri spasmele respiratorii. Această metodă nu trebuie utilizată în timpul sarcinii, a bolilor de inimă și a deficitului de sânge a creierului.

8. Bea un pahar cu apă rece

Bea cu înghițituri mici fără oprire și răgaz. Cel mai important lucru este să o faci rapid. Contracțiile ritmice ale esofagului vor muta atenția creierului asupra lui însuși. Efectul va fi și mai bun dacă bei apă cu un pai, ținându-ți urechile strâns cu palmele sau aplecându-te în față.

9. Strange pumnii

Uneori, pentru a scăpa de sughiț, este suficient să strângi strâns pumnii. Sau apăsați degetul mare al unei mâini în palma celeilalte. Cu cât mai puternic, cu atât mai bine. Disconfortul rezultat ii va „distrage atentia” sistemului nervos. Această tehnică poate fi folosită cand esti in mijloacele de transport in comun sau la o întâlnire de serviciu.

10. Suge un cub de gheață

Puteți elimina excitația nervilor frenici prin supraexcitare. Pentru a face acest lucru, puneți unul sau mai multe cuburi de gheață pe limbă și sugeți-le timp de câteva minute. Și când cuburile devin mai mici, înghițiți-le.

11. Mestecă o felie de lămâie

Această metodă funcționează într-un mod similar. Așa că dacă ai dureri în gât, în loc de gheață, poți mesteca o felie de lămâie sau poți pune puțin oțet de mere pe limbă. Când sughițul încetează, asigurați-vă că vă clătiți gura cu apă curată pentru a neutraliza efectele nocive ale acizilor și pentru a vă proteja dinții de carii.

12. Mănâncă putin zahăr

Un remediu popular pentru sughiț. Pune niște zahăr granulat pe rădăcina limbii și lasă-l să se topească ușor înainte de a-l înghiți. Dacă nu consumi zahăr, poți dizolva în gură o linguriță de miere sau unt de arahide. Această tehnică crește salivația și activează esofagul, schimbând astfel ritmul respirației și determinând „repornirea” nervilor frenici.

13. Faceți sex

Laureatul premiului Nobel, Francis Fesmire a spus că același efect poate fi obținut prin sex. „De acum înainte, voi recomanda sexul ca un panaceu pentru sughițurile insolubile”, a spus medicul într-un interviu. Cuvintele sale sunt confirmate de un studiu realizat de oamenii de știință israelieni de la Universitatea Ben-Gurion.

Orgasmul provoacă cea mai puternică stimulare a nervului vag. Și nu contează cât de exact a fost atins – ca urmare a actului sexual cu un partener sau ca urmare a masturbării. Prin urmare, oricine poate încerca această metodă de a face față sughițului.

14. Distrage-ți atenția

Poate că sughițul se va opri de la sine dacă nu te mai gândești la asta și faci ceva interesant. De exemplu, gătiți un nou fel de mâncare, jucați un joc de, faceți exerciții pentru ochi sau vizionați un film.

Când să vezi un medic

În sine, sughițul este inofensiv, dar poate semnala probleme de sănătate. Specialiștii fac distincția între sughițul fiziologic și cel patologic. Primul apare sub influența stimulilor externi și dispare după 20-30 de minute. Al doilea poate fi declanșat de boli grave. Printre acestea se numără diabetul, gastrita, disfuncția rinichilor, pneumonia, meningita, bronșita și tulburările metabolice. În acest caz, crizele de sughiț se repetă frecvent și durează câteva ore sau chiar zile.

Dacă aveți sughiț epuizant, ar trebui să consultați un terapeut. El va efectua o examinare și va prescrie toate testele necesare, pe baza cărora va putea redirecționa pacientul pentru o consultare cu un medic specialist – un neurolog, gastroenterolog sau cardiolog. De regulă, examinarea începe cu electrocardiografie, analize de sânge și imagistica prin rezonanță magnetică a creierului. Doar un medic poate determina cauza exactă a sughițului prelungit, poate prescrie medicamente și poate determina dozele necesare.

Mecanismul de apariție a sughițului la consumul de alcool este complex. În primul rând, alcoolul etilic și derivații săi provoacă stimularea nervului vag. În al doilea rând, băuturile alcoolice carbogazoase conțin dioxid de carbon, care formează o bulă de aer care comprimă nervul vag. În al treilea rând, produsele de descompunere a etanolului afectează organele tractului gastrointestinal și contribuie la creșterea ficatului. Ca urmare, începe să exercite presiune asupra diafragmei.

Distribuie
post-img
Prev post

COADA-CALULUI, O PLANTĂ MEDICINALĂ CU PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Next post

ULEIUL DE CĂTINĂ-ELIXIR AL TINEREȚII SI AL PIELII

post-img