Clicky

12 LUCURI INTERESANTE PE CARE NU LE STII DESPRE CORPUL TAU

Chiar daca ne apartine 100% si este studiat de sute de ani de atatea stiinte, tot nu cunoastem inca atatea lucruri despre corpul nostru. Va prezentam 12 lucruri fantastice despre organismul uman.
1. Transpirația nu are miros urât
Destul de greu de crezut, mai ales ca am simtit fiecare dintre noi mirosul macar o data in viata si este suficient pentru a respinge acesta afirmație.
Dar, adevarul e ca transpirația în sine nu miroase a nimic, deoarece constă, în principal, din apă. Dar conține și acizi secretați de glandele apocrine de la axile, piept și inghinal. Bacteriile care trăiesc pe piele descompun acești acizi, iar deșeurile lor emană un miros neplăcut.
2. Ochii văd lumea pe dos
Acest lucru a fost dovedit de fizicianul Rene Descartes încă din secolul al XVII-lea. A proiectat o imagine dintr-un ochi de taur sculptat pe un ecran de hârtie și a fost cu susul în jos – în conformitate cu toate legile fizicii. Faptul este că, lumina este refractată atunci când trece prin cornee și cristalin, astfel încât proiecția obiectului vizibil este rotită.
Atunci de ce nu vedem lumea pe dos? Meritul este al creierului nostru care întoarce imaginea, făcând-o să corespundă realității (și, în același timp, lipește imaginile din două retine într-una singură).
3. Avem trei kilograme de bacterii în noi.
Dacă ai impresia că ești singurul locuitor al corpului tău, atunci te înșeli. Numărul bacteriilor care trăiesc în corpul uman este de trei ori mai mare decât numărul celulelor proprii. Dar ele cântăresc destul de puțin în comparație cu scheletul, mușchii și organele noastre interne – aproximativ 3 kg (pentru o persoană de 170 cm înălțime și cântărind 70 kg).
Si nu doar bacterii trăiesc în noi, ci și arhee, ciuperci, protisti și viruși. Unii dintre ei fac lucruri cu adevărat utile – de exemplu, participă la digestie și protejează împotriva organismelor care cauzează boli și a substanțelor dăunătoare. Alții, pur și simplu, există fără să ne deranjeze.
4. Oameni produc cianură
Sodiul, potasiul și cianurile de hidrogen sunt substanțe care ucid rapid, împiedicând celulele corpului să absoarbă oxigenul. Cianura a fost folosită de secole ca otravă, pesticid și chiar ca armă chimică. Consumul a 0,1 grame din această substanță este suficient pentru a ucide o persoană care cântărește 70 kg.
Este cu atât mai surprinzător că ingerăm constant cianura în doze mici, de exemplu cu mere și spanac. Mai mult, cianura este produsă prin respirație! În orice moment, o persoană sănătoasă conține până la 50 de micrograme din această substanță la 100 de grame de țesut. Cu toate acestea, nu se acumulează în celule și este rapid excretata prin urină și respirație.
5. Mai mult de patru grupe de sânge
Dacă ești întrebat câte grupe sanguine există în lume, probabil vei spune: patru. Ei bine, nu este un raspuns adevărat. De fapt, în lume există 29 de grupe de sânge, cel puțin așa a numărat Societatea Internațională de Transfuzie de Sânge. Și este foarte posibil ca în viitor să apară altele noi.
6. Degetele se incretesc in apa din instinct de conservare
În cadă sau în piscină degetele noastre se încrețesc, iar oamenii de știință cred că în condiții de umiditate ridicată, corpul activează un mecanism special, astfel încât să ne putem prinde mai bine de obiectele umede.
Dacă te îneci într-un râu și încerci să te apuci de o creangă degete incretite te vor ajuta sa ai o aderență mai bună.
7. Nu poti să te gâdili singur
Când altcineva te gâdilă, s-ar putea să te enervezi, să râzi sau să te cutremuri. Dar încearcă să te gâdili singur și vei eșua.
Se presupune că, gâdilatul a apărut în procesul de evoluție ca mijloc de protecție împotriva insectelor, păianjenilor și a altor creaturi neplăcute care se târăsc pe oameni și le pot face rau. Dacă altcineva te gâdilă, atunci acest lucru este, de asemenea, perceput ca o amenințare. Dar dacă te gâdili tu, corpul nu va avea o reacție, pentru că stie ca nu este in pericol.
In schimb, dacă vi se pare amuzant sau neplăcut pentru că va auto-gâdilati, nu este un semn bun, ci poate fi un semn de schizofrenie sau de deteriorare a cerebelului.
8. Inimile femeilor bat mai repede.
Dacă ești femeie, sa știi că inima ta bate de 78-82 de ori pe minut, față de 70-72 de ori la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că hormonii sexuali feminini afectează celulele miocardice, accelerând contracția acestora. Din cauza acestei caracteristici, femeile sunt mai susceptibile de a suferi de tahicardie și aritmie.
9. Oamenii produc o sticlă de salivă în fiecare zi.
Glandele noastre salivare produc de la două până la șase pahare de salivă pe zi — 0,5–1,5 litri. Aceasta este inghitita din reflex tot timpul. Mai putin noaptea, deoarece oamenii nu știu să înghită în somn. Și pentru a nu ne sufoca, organismul reduce cantitatea de salivă produsă. De aceea, atunci când ne trezim dimineața, avem gura uscată.
10. In proportie de 90% uitam ceea ce am visat
Specialistii spun ca, de fapt, creierul este cel care ne impiedica sa ne amintim visele, si asta spre binele nostru. Ne amintim lucrurile pe care le-am facut in trecut, insa visele care sunt intr-o ordine haotica sunt impedicate de catre creier sa ni le amintim, tocmai pentru a nu ne incarca memoria.  Creierul nostru considera ca nu sunt vise utile si nu avem nevoie de ele.
11. Sughitul este cauza unei perturbari a cailor nervoase care leaga creierul de diafragma
Asa se explica si de ce apare, uneori, in timpul situatiilor emotionale sau cand apar schimbari de temperatura. De asemenea, sughitul poate aparea dupa ce inghiti prea mult aer, mananci prea repede sau prea mult, bei alcool sau in momentele in care esti agitat sau nelinistit.
12. Oamenii sunt făcuți din stele
Fiecare atom din corpul tău provine dintr-o stea care a explodat. Și, poate, atomii mâinii tale stângi aparțineau altei stele, nu celei de la care au aparținut atomii din mana dreapta. Acesta este cel mai poetic lucru pe care îl știm despre fizică: toți suntem făcuți din praf de stele. Omenirea nu ar fi aici dacă stelele nu ar fi explodat, pentru că elementele chimice – carbon, azot, oxigen, fier – tot ce este necesar pentru ca evoluția si aparitia vietii să aibă loc au fost create în cuptoarele nucleare ale stelelor, iar pentru a se ajunge pana astazi, la corpurile noastre, stelele au trebuit să explodeze.
Cele mai comune șase elemente ale vieții de pe Pământ, reprezentând mai mult de 97% din masa corpului uman, sunt carbonul, hidrogenul, azotul, oxigenul, sulful și fosforul. Toate s-au născut în procesul de fuziune nucleară în stele cu miliarde de ani în urmă – înainte ca Soarele și sistemul solar să se formeze.
Deci da, suntem făcuți din stele. Și întreaga lume din jurul nostru a fost creată din ele – toți oamenii, animalele, obiectele, munții, mările și aerul.

Distribuie
post-img
Prev post

CONCURS CU PREMII!!! FII DULCE CA MIEREA DE 14 FEBRUARIE!

Next post

MÂNCATUL EMOȚIONAL

post-img