
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
12 BENEFICII ALE SPANACULUI
Spanacul este considerat pe bune dreptate un adevărat superaliment. Combină o multime de nutrienți într-o formă unică, cu conținut scăzut de calorii. Plantele cu frunze închise la culoare sunt importante pentru starea normală a țesuturilor și a sistemului osos. De asemenea, ele conțin cantități mari de proteine, fier, vitamine și minerale.
Spanacul a fost folosit de diverse popoare de la începutul secolelor până în zilele noastre, în special în bucătăriile din Orient, Asia și Marea Mediterană. Este destul de ușor de inclus în orice dietă, deoarece este ieftin și ușor de preparat.
12 Beneficii ale spanacului
Controlul glicemiei
Printre beneficiile consumului regulat de spanac se numara capacitatea de a controla nivelul glicemiei. La diabetici, există o scădere a riscului de a dezvolta cancer, iar starea sistemului osos se îmbunătățește. Frunzele verde oferă organismului multe minerale și vitamine care ne pot menține corpul să funcționeze corect.
Prezența unui antioxidant in spanac, cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge si previne stresul oxidativ la diabetici. Studiile acestui supliment au arătat o reducere a simptomelor neuropatiei autonome și periferice la diabetici.
Spanacul este o sursă excelentă de vitamine
El contine:
➤ Vitamina A. Frunzele lui sunt bogate in carotenoizi, pe care corpul tau ii poate transforma in vitamina A.
➤ Vitamina C. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic care sustine sanatatea pielii si functia imunitara.
➤ Vitamina K1. Este esențială pentru coagularea sângelui.
➤Acid folic. Acest compus, cunoscut și sub denumirea de folat sau vitamina B9, este vital pentru femeile însărcinate și esențial pentru funcționarea normală a celulelor și creșterea țesuturilor.
➤ Fier. Aceasta este o sursă excelentă de minerale. Fierul ajută la crearea hemoglobinei, care furnizează oxigen țesuturilor corpului.
➤ Calciu. Acest mineral este esențial pentru sănătatea oaselor și este o moleculă importantă de semnalizare pentru sistemul dumneavoastră nervos, inimă și mușchi.
➤ Spanacul conține, de asemenea, câteva alte vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu și vitaminele B6 și E.
Previne astmul
Cei care consuma spanac au riscuri mult mai mici de a dezvolta astm bronșic. Beta-carotenul este excelent la blocarea atacurilor de astm, motiv pentru care este atât de benefic pentru problemele de respirație.
Previne anemia la femei
Corpul feminin este mai predispus decât cel al barbatilor să sufere de anemie din cauza nevoii crescute de fier. Spanacul face o treabă excelentă de a satura organismul cu minerale și vitamine. Este util pentru dereglarile menstruale datorita dozelor mari de vitamine B. Ajuta la eliminarea durerilor de la nivelul abdomenului inferior in cazul tulburarilor ciclului. Medicii recomandă adesea spanacul pentru prevenirea avortului spontan.
În plus, este foarte benefic in sarcina pentru ca ofera copilului nenăscut multi nutrienți. Și în timpul alăptării, verdețurile cu frunze verzi pot satura laptele matern cu oligoelemente utile. Prin îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și gastrointestinal al mamei, spanacul ajută femeile să se simtă mai bine în timpul și după sarcină. Spanacul este util si in alimentatia bebelusului – are un efect benefic asupra formarii oaselor, este o sursa de vitamine si minerale necesare cresterii.
Imbunatateste starea pielii
Prezența vitaminei A în spanac încetinește producția de sebum care este excesul de grăsime si cel care poate provoca acnee, iar controlul ei vă permite să rezolvați multe probleme dermatologice. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corpului, inclusiv a pielii și a părului.
Spanacul conține adesea doze semnificative de acid ascorbic, care este esențial pentru formarea de colagen în organism. Asigura o nuanta normala a pielii si un derm sanatos.
Beneficii pentru păr
Deficitul de fier este o cauză frecventă a cheliei. Cu o nutriție bună și alimente bogate în fier, căderea părului poate fi evitată și starea corporală poate fi îmbunătățită.
Spanacul favorizează creșterea părului și formarea de noi foliculi, datorită conținutului de vitamine B, C și E, potasiu, calciu, magneziu și acizi grași omega-3. Fierul saturează sângele cu oxigen, ceea ce îmbunătățește calitatea firului de păr și stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului. De asemenea, previne cadearea parului, ajutând la refacerea structurii acestora.
Creste potenta
Spanacul mărește potența datorită conținutului ridicat de proteine și tocoferol. Acizii grași și vitaminele B sunt, de asemenea, benefice pentru libidoul masculin și controlul erecției. Restabilirea spermatogenezei normale este extrem de importantă pentru bărbații în vârstă și pentru cuplurile care intenționează să aibă copii. Frunzele sale sunt capabile să îndeplinească necesarul zilnic de vitamina K1 și zinc. Are un efect pozitiv asupra fondului hormonal masculin și poate servi ca măsură preventivă pentru multe disfuncții.
Acidul folic (vitamina B9), care se găsește în spanac, este, de asemenea, foarte important pentru bărbați. Crește nivelul producției de spermatozoizi si previne dezvoltarea aterosclerozei.
Util pentru sportivi
Beneficiile consumului zilnic de spanac duce la saturația rapidă a organismului cu proteine și aminoacizi, ceea ce este extrem de important pentru sportivi. Este adesea numit “caramida” pentru mușchi.
Ajuta sistemul cardiovascular
Datorită conținutului ridicat de potasiu, spanacul are un efect benefic asupra funcționării sistemului cardiovascular, scade tensiunea arterială, reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Ajuta la mentinerea greutatii
Spanacul are un conținut scăzut de calorii, este bogat in fibre adecvate, toate ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la reducerea riscului de a dezvolta diabet.
Mentine sanatatea sistemului digestiv
Spanacul este bogat în fibre, normalizează activitatea tractului gastrointestinal și contribuie la curățarea în timp util și de înaltă calitate a intestinelor. Și nu numai că îmbunătățește starea de spirit, dar reduce și riscul de cancer colorectal. Un decoct de spanac poate fi băut in caz de constipație și atunci cand suferim de gaze în intestine. Smoothi-urile din spanac proaspăt combinate cu alte legume pot fi de mare ajutor în prevenirea bolii Beri-Beri. În plus, consumul regulat de spanac este recomandat celor care se confruntă cu stres sau stres psihic intens: datorită conținutului ridicat de minerale, va ajuta la relaxare și refacerea sistemului nervos.
Util în cosmetologie
Măștile și împachetările cu spanac pot fi folosite pentru a lumina pielea, pentru a elimina pigmentarea și pentru o exfoliere naturală blândă. In plus, antioxidantii gasiti in spanac pot neutraliza actiunea radicalilor liberi si, astfel, pot incetini procesul de imbatranire. Produsele pe bază de spanac protejează perfect pielea de radiațiile UV, iar măștile de casă pot fi folosite după expunerea la soare. Datorită conținutului ridicat de vitamine A și C, spanacul activează regenerarea pielii, făcând-o mai elastică și mai strălucitoare.
Spanacul conține substanțe care interferează cu absorbția, inclusiv niveluri ridicate de acid oxalic. Moleculele de acid oxalic, numite și oxalați, sunt capabile să se lege de calciu și fier și să împiedice organismul să le absoarbă.
Se știe că nivelurile ridicate de oxalat fac fierul și calciul mult mai puțin absorbabili. Din această cauză, organismul nu primește suficient din aceste elemente, ceea ce poate interfera cu funcționarea sa normală și poate duce la diferite boli asociate cu lipsa de minerale.
Când luați anticoagulante, cum ar fi warfarina, este important să nu schimbați brusc cantitatea de alimente pe care o consumați cu un nivel ridicat de vitamina K. Acesta este ceea ce avem nevoie pentru coagularea sângelui. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.
O cantitate mare de potasiu din organism este dăunătoare pentru funcționarea rinichilor, de aceea este important să se monitorizeze nivelul acestuia, mai ales dacă rinichii nu funcționează bine.
***
Spanacul proaspăt este disponibil pe tot parcursul anului. Cel mai bine este să mănânci legume de sezon din grădină, dar nici cele de seră sau importate nu sunt de refuzat. Spanacul congelat sau conservat are caracteristici ușor inferioare unui produs proaspăt, cu toate acestea, este încă util pentru organismul nostru.
Avantajul de necontestat al spanacului esta ca acesta poate fi consumat sub orice formă, crud sau gatit, iar atunci când este gătit, isi păstrează majoritatea nutrienților.